[TUTORIAL] SUPLA-DOCKER z użyciem Docker-Compose + CloudFlare + Proxy

maniolx
Posts: 19
Joined: Sun Sep 25, 2022 11:32 am

Post

Czy możliwa jest instalacja tego na Proxmoxie , bo już trzeci dzień siedzę ,czytam i robię według opisu z twojej strony i zawsze w którymś punkcie konsola wywala jakieś problemy . Jeżeli można to zrobić w Proxmoxie to czy może to być CT czy musi być na VM ? Jakie wersje Linuxa czy szablony CT będą z tym działać ?
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

maniolx wrote: Thu Aug 03, 2023 2:32 pm Czy możliwa jest instalacja tego na Proxmoxie , bo już trzeci dzień siedzę ,czytam i robię według opisu z twojej strony i zawsze w którymś punkcie konsola wywala jakieś problemy . Jeżeli można to zrobić w Proxmoxie to czy może to być CT czy musi być na VM ? Jakie wersje Linuxa czy szablony CT będą z tym działać ?
Możesz pokazać te "jakieś" błędy ? Obstawiam że pewnie nawet nie szukałeś przyczyny błędu lub dokładnie nie czytałeś opisu. 90% które korzystają z opisu robi po łebkach albo copy-paste bez namysłu i znajomości podstaw linuxa :D Dej tu panie te błędy ;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
maniolx
Posts: 19
Joined: Sun Sep 25, 2022 11:32 am

Post

klimasstudio wrote: Fri Aug 04, 2023 8:35 am
maniolx wrote: Thu Aug 03, 2023 2:32 pm Czy możliwa jest instalacja tego na Proxmoxie , bo już trzeci dzień siedzę ,czytam i robię według opisu z twojej strony i zawsze w którymś punkcie konsola wywala jakieś problemy . Jeżeli można to zrobić w Proxmoxie to czy może to być CT czy musi być na VM ? Jakie wersje Linuxa czy szablony CT będą z tym działać ?
Możesz pokazać te "jakieś" błędy ? Obstawiam że pewnie nawet nie szukałeś przyczyny błędu lub dokładnie nie czytałeś opisu. 90% które korzystają z opisu robi po łebkach albo copy-paste bez namysłu i znajomości podstaw linuxa :D Dej tu panie te błędy ;)
Tak masz rację . Przez trzy dni po 7 godzin dziennie nic nie robiłem tylko kopiowałem i wklejałem cały czas te same komendy z twojego opisu . I oczywiście przez trzy dni nic nie czytałem bo byłem zajęty kopiowaniem i wklejaniem . Dziękuję za konstruktywną pomoc .
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Kolego jak mam Ci pomóc albo kto inny jak piszesz "jakieś błędy" zamiast konkret dać co kiedy Ci sprawiało problem ;) jak chcesz mogę Ci zdalnie pomóc i poprowadzić za rączkę.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
maniolx
Posts: 19
Joined: Sun Sep 25, 2022 11:32 am

Post

Przecież w pytaniu spytałem też "Jeżeli można to zrobić w Proxmoxie to czy może to być CT czy musi być na VM ? Jakie wersje Linuxa czy szablony CT będą z tym działać ?" .Mogłeś chociaż na to odpowiedzieć bo tak miotałem się w miejscu i nie wiedziałem co jest grane .Okazało się że wszystkie problemy były związane z linuxem . Po pierwsze problemy z siecią (nie działało mi z stałym ip i dopiero z DHCP , po drugie brakowało aktualizacji i po trzecie brakowało zainstalowanych usług między innymi "SUDO" . Bez tego nie chciało ruszyć . Dodam że na na terminalu HP mam zainstalowanego Proxmoxa a w nim HA, no i starsza wersje Supla . Tą którą chciałem zainstalować z twojego opisu też ma być na Proxmoxie . Udało mi się to wreszcie wszystko zainstalować (choć oczywiście nie działa) . Do instalacji w Proxmoxie użyłem szablonu CT z Debian 12 standard . Wszystkie kroki wykonałem według opisu . Jednak nie chciałem subdomeny i zmieniłem to na samą domenę , bo mam wykupioną supla-xxxxxxx.pl . Nam nadzieję że nie trzeba mieć tej subdomeny . Oczywiście mi to nie działa . Więc kilka pytań .
1.API_KEY - ten który jest w zakładce z domeną -API ZONE KEY , Account ID , czy tak jak myślę ten z strony głównej który dostajemy dopiero po padaniu hasła - Global API Key ?
2. Jak skonfigurować stacki aby była sama domena bez subdomeny
3. Jaki rekord powinien być dodany w CloudFlare
3. NGINX PROXY MANAGER - powinien być taki host jak w opisie 10.10.4.10 , czy adres mojego routera .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

1.API_KEY - ten który jest w zakładce z domeną -API ZONE KEY , Account ID , czy tak jak myślę ten z strony głównej który dostajemy dopiero po padaniu hasła - Global API Key ?
API_KEY= – klucz API skopiujemy z naszej głównej tablicy
2. Jak skonfigurować stacki aby była sama domena bez subdomeny
Po prostu stwórz jakaś subdomene np. VPN
3. Jaki rekord powinien być dodany w CloudFlare
Stwórz w cloudflare subdomene np. VPN i ustaw flage bez proxied a główną domene ustaw jako CNAME wskazującą na VPN.twojadomena.pl z flaga proxied.
3. NGINX PROXY MANAGER - powinien być taki host jak w opisie 10.10.4.10 , czy adres mojego routera .
Wszystko opisałem jaki IP podajemy ;)


Z Twoich pytań wynika że chyba przeleciałeś obrazki. Wszystko jest napisane co i poco robimy.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
plnuker
Posts: 97
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Post

edm wrote: Sun Apr 09, 2023 6:15 am
karnasw wrote: Sat Apr 08, 2023 5:47 pm Z unhealthy też niestety sobie nie poradziłem. Na razie zostawiam temat.
Z rozwiązaniem problemu unhealthy chyba trzeba poczekać za @pzygmunt i @fracz.
Może z kolejną aktualizacją Supla cloud to naprawią.
cos jest nie tak z ssl, przy włączonym:

Code: Select all

SUPLA_PROTOCOL: https
jest blad healthcheck z komunikatem z dockera supla cloud

Code: Select all

ERROR: The certificate of 'localhost' is not trusted. ERROR: The certificate of 'localhost' doesn't have a known issuer. The certificate's owner does not match hostname 'localhost'
a z dokera supla server podobny:

Code: Select all

 The certificate's owner does not match hostname 'supla-cloud'

i faktycznie cert w /ssl/cloud i /ssl/server sa selfsign

wyłączenie protocol na http, naprawia blad healhcheck ale supla nie startuje.

podmiana certow na te z /letsencrypt/letsencrypt/live/npm-2/, nie wiele daje bo leci "connection refused"
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

Problem może być gdzie indziej i ma niewiele wspólnego z "unhealthy".
Około 2 m-ce temu jak instalowałem, zauważyłem że jest problem z "SSL" po stronie Nginx Proxy Manager w najnowszym wydaniu latest.
Też nie mogłem się połączyć po ssl, pomimo że certyfikaty miałem poprawne. Dopiero jak zainstalowałem starszą wersję Nginx Proxy Manager wszystko poszło dobrze od strzała. Wieczorem jak będę w domu, mogę sprawdzić którą starszą wersję zainstalowałem.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
plnuker
Posts: 97
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Post

dodalem w 2 miejscach definicji stacka w portainer dla cloud i server

Code: Select all

volumes:
...
healthcheck:
  disable: true
oba sa na zielono i wszystko dziala. Mozna jeszcze pobawić sie zrobieniem poprawnego healthchecka

cos w stylu
healthcheck:
test: ["CMD", "curl", "-fk", "https://localhost:443" ]
disable: false


Kontener z supla-serwer nie ma curla, wiec moze

Code: Select all

openssl s_client -connect localhost:2016 <<<Q
update, ten dziala:

Code: Select all

 healthcheck:
      test: ["CMD-SHELL", 'echo "Q" | openssl s_client -connect localhost:2016']

ps. na obrazku z portainera kontenery są w statusie "ready", przy poprawnie działającym healtchcheck status jest "healthy" z wylaczonym health check maja status "ready"
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

plnuker wrote: Mon Nov 20, 2023 1:10 pm update, ten dziala:

Code: Select all

 healthcheck:
      test: ["CMD-SHELL", 'echo "Q" | openssl s_client -connect localhost:2016']

ps. na obrazku z portainera kontenery są w statusie "ready", przy poprawnie działającym healtchcheck status jest "healthy" z wylaczonym health check maja status "ready"
Zrób screeny gdzie to wstawiłeś, będzie czytelniej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D

Return to “FAQ / Jak to zrobić”