Kalibracja rolet

RomanG
Posts: 303
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Hej!
Mam pytanie; czy istniejący kanał rolet będzie można zintegrować z takim nowym kanałem pomiarowym (lub 0/1) wybierając w konfiguracji np. "Powiązany kanał sterujący"?
Czy może jednak taka integracja musiałaby być zrobiona w ramach jednego kontrolera ESP dla tej rolety?
Rozumiem, że w pierwszym przypadku nie zadziała to bez Internetu! Internet w Supli nie wprowadza jakichś znacznych opóźnień, więc może to zadziałać.
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

RomanG wrote: Wed Mar 06, 2024 11:54 am Hej!
Mam pytanie; czy istniejący kanał rolet będzie można zintegrować z takim nowym kanałem pomiarowym (lub 0/1) wybierając w konfiguracji np. "Powiązany kanał sterujący"?
Czy może jednak taka integracja musiałaby być zrobiona w ramach jednego kontrolera ESP dla tej rolety?
Rozumiem, że w pierwszym przypadku nie zadziała to bez Internetu! Internet w Supli nie wprowadza jakichś znacznych opóźnień, więc może to zadziałać.
Kod rolet w supla-device będzie zakładał, że ma pomiar z lokalnego urządzenia. Ogólnie ten pomiar prądu jest sprawdzany bardzo często (co kilka ms) i jest używany także do sprawdzania, czy silnik rolet już ruszył (napędy czasem mają opóźnienia wbudowane).

Także to nie będzie dobrze działało, gdy pomiar będzie realizowany przez inne urządzenie. Musiałbyś jakoś zapewnić, aby opóźnienia w odzczycie były bardzo małe ( mniej niż 10 ms) i bardzo częste.
Wysyłanie pomiarów z urządzenia do serwera co 10 ms to bardzo zły pomysł i aktualnie biblioteka to ogranicza do 100 ms.
Do tego jedyna opcja odczytu jest przez linki bezpośrednie, a to jest szyfrowane połączenie po https, więc sam odczyt zajmuje pewnie ze 3 s.
Także przez serwer Supli tego nie zrealizujesz. Musiałbyś to jakoś inaczej lokalnie ogarnąć. Wg mnie gra nie warta świeczki :)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
RomanG
Posts: 303
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Dziękuję! Zrozumiałem!
W takim razie, jeżeli moduł roletowy będzie posiadał wejście (0/1) to będzie go można wykorzystać do takiej integracji?
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

RomanG wrote: Wed Mar 06, 2024 12:16 pm Dziękuję! Zrozumiałem!
W takim razie, jeżeli moduł roletowy będzie posiadał wejście (0/1) to będzie go można wykorzystać do takiej integracji?
Jeśli fizycznie podłączysz dwa urządzenia i będzie tam sygnał 0/1 zależnie od tego czy jest pobór prądu, czy nie, to będzie to działać.
Czujnik poboru prądu musi być dość czuły. Są napędy, które pracują na 90 mA lub mniej.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Klew nie do końca w temacie ale co daje opcja krańcówki otwarcia przy roletach ??
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Ten czujnik daje tylko to, że jeśli obliczona pozycja rolety pokazuje < 100%, a czujnik pokazuje, że roleta jest zamknięta to aplikacja pokaże, że roleta jest zamknięta. Nic więcej.
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

pzygmunt wrote: Thu Mar 21, 2024 10:33 am Ten czujnik daje tylko to, że jeśli obliczona pozycja rolety pokazuje < 100%, a czujnik pokazuje, że roleta jest zamknięta to aplikacja pokaże, że roleta jest zamknięta. Nic więcej.
Dziękuje za wyjaśnienie.
https://pietras-81.aqi.eco/
RomanG
Posts: 303
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Pietras81 wrote: Thu Mar 21, 2024 10:41 am
pzygmunt wrote: Thu Mar 21, 2024 10:33 am Ten czujnik daje tylko to, że jeśli obliczona pozycja rolety pokazuje < 100%, a czujnik pokazuje, że roleta jest zamknięta to aplikacja pokaże, że roleta jest zamknięta. Nic więcej.
Dziękuje za wyjaśnienie.
Czy, w takim razie ten czujnik nie powinien być opisany w cloud-zie jako "czujnik zamknięcia"?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Ten czujnik jest tak rzadko wykorzystywany, że pytanie brzmi czy w ogóle powinien tam być.
RomanG
Posts: 303
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

W tej sprawie nie wypowiem się. 😄

Return to “supla-dev”