mSRW-01 problem kalibracji

klew

Koper wrote: Mon Sep 18, 2023 11:52 am Witam

Również mam problem z mSRW-01 - kupione tuż po premierze ale montowane ostatnio.
Rolety Oknoplast z silnikiem mobius.

Problem jest następujący - auto-kalibracja przeprowadzi się poprawnie i z aplikacji rolety działają OK. Po dojściu do początku/końca msrw "tyka" odłączenie prądu. Ale przy naciśnięciu z klawisza na ścianie czas podawania napięcia jest znacznie dłuższy +10s, +17s... różnie to bywa. I po całej takiej akcji dostaję informacje o utracie auto-konfiguracji.
Jak ręcznie ustawię czas otwarcia/zamknięcia to jest tak samo - msrw dodaje czas do pracy przy naciśnięciu przyciskiem ściennym.
Dodatkowy czas pracy jest dodawany przy poruszaniu roletami na skrajnych pozycjach. Ze względów historycznych, te czasy są różne, zależnie od tego skąd pochodzi źródło polecenia (przycisk, apka, harmonogram).
Przekaźnik może być przez pewien czas załączony po osiągnięciu skrajnej pozycji. Jeśli chcesz ten czas skrócić, to można to zrobić w trybie cfg urządzenia (przez http:/192.168.4.1)

Samo sterowanie z przycisku, czy z apki, nie ma wpływu na alarmy. Podobnie ten margines czasu, gdy przekaźnik jest włączony w skrajnej pozycji, też nie ma wpływu na alarmy.

Chyba, że silnik pracuje i pobiera prąd po osiągnięciu skrajnej pozycji, to wtedy będą zgłaszane problemy.

Podaj dokładny model silnika w rolecie, to spróbuję coś więcej sprawdzić.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
Koper

klew wrote: Mon Sep 18, 2023 12:38 pm
Koper wrote: Mon Sep 18, 2023 11:52 am Witam

Również mam problem z mSRW-01 - kupione tuż po premierze ale montowane ostatnio.
Rolety Oknoplast z silnikiem mobius.

Problem jest następujący - auto-kalibracja przeprowadzi się poprawnie i z aplikacji rolety działają OK. Po dojściu do początku/końca msrw "tyka" odłączenie prądu. Ale przy naciśnięciu z klawisza na ścianie czas podawania napięcia jest znacznie dłuższy +10s, +17s... różnie to bywa. I po całej takiej akcji dostaję informacje o utracie auto-konfiguracji.
Jak ręcznie ustawię czas otwarcia/zamknięcia to jest tak samo - msrw dodaje czas do pracy przy naciśnięciu przyciskiem ściennym.
Dodatkowy czas pracy jest dodawany przy poruszaniu roletami na skrajnych pozycjach. Ze względów historycznych, te czasy są różne, zależnie od tego skąd pochodzi źródło polecenia (przycisk, apka, harmonogram).
Przekaźnik może być przez pewien czas załączony po osiągnięciu skrajnej pozycji. Jeśli chcesz ten czas skrócić, to można to zrobić w trybie cfg urządzenia (przez http:/192.168.4.1)

Samo sterowanie z przycisku, czy z apki, nie ma wpływu na alarmy. Podobnie ten margines czasu, gdy przekaźnik jest włączony w skrajnej pozycji, też nie ma wpływu na alarmy.

Chyba, że silnik pracuje i pobiera prąd po osiągnięciu skrajnej pozycji, to wtedy będą zgłaszane problemy.

Podaj dokładny model silnika w rolecie, to spróbuję coś więcej sprawdzić.
Witam

Mobilus M35EP i M45EP - w zależności od wielkości rolety.
Koper

instrukcja od tej rolety ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Koper wrote: Mon Sep 18, 2023 1:35 pm instrukcja od tej rolety ;)
Nie czytałem całości dokładnie, ale wygląda jakby ten napęd uruchamiał jakieś dodatkowe funkcje (np programowanie czułości wykrywania przeszkód), poprzez przytrzymanie przycisku gdy roleta jest w skrajnej pozycji.
Możliwe że mSRW wykrywa wtedy pobór prądu i dlatego zaczyna zgłaszać problem z utraconą kalibracją.
Spróbuj ustawić w trybie cfg minimalne czasy dodawane przy skrajnych pozycjach i zobacz czy problem zniknie.
szymboz

U mnie problem pozostał. Musiałem wyłączyć autokalibracje i ręcznie ustawić czasy. Gdybym to wiedział kupiłbym klientowi starsze dużo tańsze SRW. Grosz bezsensu wydany.
Mirosław F.

szymboz wrote: Mon Sep 18, 2023 8:32 pm U mnie problem pozostał. Musiałem wyłączyć autokalibracje i ręcznie ustawić czasy. Gdybym to wiedział kupiłbym klientowi starsze dużo tańsze SRW. Grosz bezsensu wydany.
Przepraszam, ale po serwisie tych 23 szt. pisałeś, że nie działają. Cały dział techniczny próbował się z Tobą skontaktować ale nikt nie odbierał telefonu.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew

szymboz wrote: Mon Sep 18, 2023 8:32 pm U mnie problem pozostał. Musiałem wyłączyć autokalibracje i ręcznie ustawić czasy. Gdybym to wiedział kupiłbym klientowi starsze dużo tańsze SRW. Grosz bezsensu wydany.
Jaki tam jest model silnika od rolet?
szymboz

Właśnie, że nie mam zielonego pojęcia. Klient też nie wie. Spróbuję się dowiedzieć od sprzedawcy okien.
shalion

Jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ?
Mam 2.7.24
Robert Błaszczak

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL mSRW-01”