Sterowanie roletami z jednego przycisku

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew

W bibliotece jest opcja sterowania roletami "step by step" (dla jednego przycisku).

Poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=7146 (tylko to stary wątek i tam jest używana metod "willTrigger", która została zamieniona na "addAction" i parametry są w innej kolejności, ale ogólna zasada jest bez zmian :) ).

Z tego co pamiętam, to GuiGeneric ma opcję ustawienia przycisku do rolet w trybie step by step.

Możesz też zdalnie przez Wyzwalacze Akcji sterować w trybie step by step:
2023-04-17_12-31.png
Tylko steorwanie Wyzwalaczami Akcji zawsze idzie przez serwery, więc wymaga dostępu do Internetu (o ile używasz publicznych serwerów Supli).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
m4rlb0r0

Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
Osobiście polecam uzależnienie rolet od kilku czynników: czasu, wschód/zachód słońca i opcjonalnie temperatury a następnie zapomnieć o istnieniu rolet :P
Z-WAVE: FIBARO | Danfoss | D-Link • ZigBee: Ikea | Sonoff
LAN/WIFI: Amazon | Google | Xiaomi | Supla | Sonoff | Gosund | Raspberry | iRobot |
IR: Broadlink • RF: Sonoff
Zibi

klew wrote: Mon Apr 17, 2023 10:32 am W bibliotece jest opcja sterowania roletami "step by step" (dla jednego przycisku).

Poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=7146 (tylko to stary wątek i tam jest używana metod "willTrigger", która została zamieniona na "addAction" i parametry są w innej kolejności, ale ogólna zasada jest bez zmian :) ).

Z tego co pamiętam, to GuiGeneric ma opcję ustawienia przycisku do rolet w trybie step by step.

Możesz też zdalnie przez Wyzwalacze Akcji sterować w trybie step by step:

2023-04-17_12-31.png

Tylko steorwanie Wyzwalaczami Akcji zawsze idzie przez serwery, więc wymaga dostępu do Internetu (o ile używasz publicznych serwerów Supli).
No tak , ale jak mam w całym domu rolety to muszę teraz w każdym module zmieniać oprogramowanie :roll:
Gang

m4rlb0r0 wrote: Tue Apr 25, 2023 10:48 am Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
Osobiście polecam uzależnienie rolet od kilku czynników: czasu, wschód/zachód słońca i opcjonalnie temperatury a następnie zapomnieć o istnieniu rolet :P
Bo Ty psychopata jesteś HA ;) :evil:
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
klew

m4rlb0r0 wrote: Tue Apr 25, 2023 10:48 am Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
Ja mam podobnie.

U mnie rolety zamykają się wieczorem, otwierają rano.
Jedyny wyjątek mam na rolety w salonie - tam mam 5 rolet i sterowanie grupą się przydaje, gdy projektor odpalamy :)
Pietras81

klew wrote: Wed Apr 26, 2023 7:29 am
Ja mam podobnie.

U mnie rolety zamykają się wieczorem, otwierają rano.
Jedyny wyjątek mam na rolety w salonie - tam mam 5 rolet i sterowanie grupą się przydaje, gdy projektor odpalamy :)
Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
Brak przycisków jest formą prześladowania gości, teściowej i czasami współmieszkańców ;P
Czasem chcesz zamknąć/otworzyć, bo akurat słońce Ci daje prosto w oczy, albo chcesz mieć ciemno w pokoju (aby odespać nockę), a interfejs mobilny wymaga trochę zachodu (instalacja apki, konfiguracja), no i trzeba mieć telefon pod ręką. A przycisk to przycisk. Bez netu też będzie działać :)
djalex

Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
Dlaczego uważasz że sterowanie radiowe jest "nieszczęsne"? Wręcz odwrotnie, radiowe jest dużo pewniejsze niż przez chmurę, tylko w przypadku własnego serwera jest zachowana pewnego rodzaju "pewność", w takim przypadku jedynie brak zasilania bądź awaria sprzętu może powodować brak działania. Po drugie nie każdy ma potrzebę otwierania/zamykania rolet tylko o określonych porach, w takim wypadku brak przycisków powoduje że w zasięgu ręki musi być np telefon, a co gdy jak na złość akurat się rozładował? Przycisk to przycisk. Im więcej elementów uruchamiających dane urządzenie tym lepiej i chyba trudno się z tym nie zgodzić.
Pietras81

djalex wrote: Wed Apr 26, 2023 2:13 pm
Dlaczego uważasz że sterowanie radiowe jest "nieszczęsne"? Wręcz odwrotnie, radiowe jest dużo pewniejsze niż przez chmurę, tylko w przypadku własnego serwera jest zachowana pewnego rodzaju "pewność", w takim przypadku jedynie brak zasilania bądź awaria sprzętu może powodować brak działania. Po drugie nie każdy ma potrzebę otwierania/zamykania rolet tylko o określonych porach, w takim wypadku brak przycisków powoduje że w zasięgu ręki musi być np telefon, a co gdy jak na złość akurat się rozładował? Przycisk to przycisk. Im więcej elementów uruchamiających dane urządzenie tym lepiej i chyba trudno się z tym nie zgodzić.
Co do tego ze sterowanie radiowe jest nieszczęsne niestety w moim przypadku trafiłem na firmę Proxima z Torunia która mnie w skrócie olała. U mnie sterowanie radiowe żyło swoim światem. Mam 12 rolet i pilot tak działał rewelacyjnie że na 20 zamknięć może udało zamknąć się wszystkie raz. Zawsze któraś się albo nie otwozyla albo nie zamkla. Firma mnie olała a ja olalem ich produkty zamieniając wszystkie na LoraTap z wgrana supla. Od tego czasu problem nie istnieje. Przycisk może i racja że jak jest to jest ale używam ich sporadycznie. Dodam jeszcze że wymieniłem na początek dwa sterowniki radiowe na Yooda i też działały bez zastrzeżeń. Więc problemem były sterowniki Proximy.
https://pietras-81.aqi.eco/
djalex

Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 2:23 pm
djalex wrote: Wed Apr 26, 2023 2:13 pm
Co do tego ze sterowanie radiowe jest nieszczęsne niestety w moim przypadku trafiłem na firmę Proxima z Torunia która mnie w skrócie olała. U mnie sterowanie radiowe żyło swoim światem. Mam 12 rolet i pilot tak działał rewelacyjnie że na 20 zamknięć może udało zamknąć się wszystkie raz. Zawsze któraś się albo nie otwozyla albo nie zamkla. Firma mnie olała a ja olalem ich produkty zamieniając wszystkie na LoraTap z wgrana supla. Od tego czasu problem nie istnieje. Przycisk może i racja że jak jest to jest ale używam ich sporadycznie. Dodam jeszcze że wymieniłem na początek dwa sterowniki radiowe na Yooda i też działały bez zastrzeżeń. Więc problemem były sterowniki Proximy.
Czyli problemem były same urządzenia a nie sama idea sterowania radiowego. Mam również kilkanaście rolet i też mam problem mimo że sterowanie poprzez Suplę idzie, sprawa zgłoszona i prawdopodobnie dotyczy indukowania się pola które niekorzystnie wpływa na jeden ze sterowników SRW-01 (roleta sterowana wg harmonogramu, zawsze się zamyka ale już niekoniecznie otwiera). A odnośnie Proxima to używam przy bramie odbiornika w systemie Homelink właśnie tej firmy (mam po prostu w lusterku wewnętrzym zintegrowany pilot do bram w tym systemie) i działa dobrze, nigdy żadnych problemów.

Return to “Pomysły i koncepcje”