W bibliotece jest opcja sterowania roletami "step by step" (dla jednego przycisku).
Poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=7146 (tylko to stary wątek i tam jest używana metod "willTrigger", która została zamieniona na "addAction" i parametry są w innej kolejności, ale ogólna zasada jest bez zmian ).
Z tego co pamiętam, to GuiGeneric ma opcję ustawienia przycisku do rolet w trybie step by step.
Możesz też zdalnie przez Wyzwalacze Akcji sterować w trybie step by step:
Tylko steorwanie Wyzwalaczami Akcji zawsze idzie przez serwery, więc wymaga dostępu do Internetu (o ile używasz publicznych serwerów Supli).
Sterowanie roletami z jednego przycisku
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
Osobiście polecam uzależnienie rolet od kilku czynników: czasu, wschód/zachód słońca i opcjonalnie temperatury a następnie zapomnieć o istnieniu rolet
Osobiście polecam uzależnienie rolet od kilku czynników: czasu, wschód/zachód słońca i opcjonalnie temperatury a następnie zapomnieć o istnieniu rolet
• Z-WAVE: FIBARO | Danfoss | D-Link • ZigBee: Ikea | Sonoff
• LAN/WIFI: Amazon | Google | Xiaomi | Supla | Sonoff | Gosund | Raspberry | iRobot |
• IR: Broadlink • RF: Sonoff
• LAN/WIFI: Amazon | Google | Xiaomi | Supla | Sonoff | Gosund | Raspberry | iRobot |
• IR: Broadlink • RF: Sonoff
-
No tak , ale jak mam w całym domu rolety to muszę teraz w każdym module zmieniać oprogramowanieklew wrote: Mon Apr 17, 2023 10:32 am W bibliotece jest opcja sterowania roletami "step by step" (dla jednego przycisku).
Poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=7146 (tylko to stary wątek i tam jest używana metod "willTrigger", która została zamieniona na "addAction" i parametry są w innej kolejności, ale ogólna zasada jest bez zmian ).
Z tego co pamiętam, to GuiGeneric ma opcję ustawienia przycisku do rolet w trybie step by step.
Możesz też zdalnie przez Wyzwalacze Akcji sterować w trybie step by step:
2023-04-17_12-31.png
Tylko steorwanie Wyzwalaczami Akcji zawsze idzie przez serwery, więc wymaga dostępu do Internetu (o ile używasz publicznych serwerów Supli).
-
Bo Ty psychopata jesteś HAm4rlb0r0 wrote: Tue Apr 25, 2023 10:48 am Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli
-
Ja mam podobnie.m4rlb0r0 wrote: Tue Apr 25, 2023 10:48 am Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
U mnie rolety zamykają się wieczorem, otwierają rano.
Jedyny wyjątek mam na rolety w salonie - tam mam 5 rolet i sterowanie grupą się przydaje, gdy projektor odpalamy
-
Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.klew wrote: Wed Apr 26, 2023 7:29 amJa mam podobnie.m4rlb0r0 wrote: Tue Apr 25, 2023 10:48 am Ja mam przyciski przy każdym oknie i nie mam sterowania centralnego mimo, np 2 okien w jednym pomieszczeniu.
U mnie rolety zamykają się wieczorem, otwierają rano.
Jedyny wyjątek mam na rolety w salonie - tam mam 5 rolet i sterowanie grupą się przydaje, gdy projektor odpalamy
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Brak przycisków jest formą prześladowania gości, teściowej i czasami współmieszkańców ;PPietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
Czasem chcesz zamknąć/otworzyć, bo akurat słońce Ci daje prosto w oczy, albo chcesz mieć ciemno w pokoju (aby odespać nockę), a interfejs mobilny wymaga trochę zachodu (instalacja apki, konfiguracja), no i trzeba mieć telefon pod ręką. A przycisk to przycisk. Bez netu też będzie działać
-
Dlaczego uważasz że sterowanie radiowe jest "nieszczęsne"? Wręcz odwrotnie, radiowe jest dużo pewniejsze niż przez chmurę, tylko w przypadku własnego serwera jest zachowana pewnego rodzaju "pewność", w takim przypadku jedynie brak zasilania bądź awaria sprzętu może powodować brak działania. Po drugie nie każdy ma potrzebę otwierania/zamykania rolet tylko o określonych porach, w takim wypadku brak przycisków powoduje że w zasięgu ręki musi być np telefon, a co gdy jak na złość akurat się rozładował? Przycisk to przycisk. Im więcej elementów uruchamiających dane urządzenie tym lepiej i chyba trudno się z tym nie zgodzić.Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
-
Co do tego ze sterowanie radiowe jest nieszczęsne niestety w moim przypadku trafiłem na firmę Proxima z Torunia która mnie w skrócie olała. U mnie sterowanie radiowe żyło swoim światem. Mam 12 rolet i pilot tak działał rewelacyjnie że na 20 zamknięć może udało zamknąć się wszystkie raz. Zawsze któraś się albo nie otwozyla albo nie zamkla. Firma mnie olała a ja olalem ich produkty zamieniając wszystkie na LoraTap z wgrana supla. Od tego czasu problem nie istnieje. Przycisk może i racja że jak jest to jest ale używam ich sporadycznie. Dodam jeszcze że wymieniłem na początek dwa sterowniki radiowe na Yooda i też działały bez zastrzeżeń. Więc problemem były sterowniki Proximy.djalex wrote: Wed Apr 26, 2023 2:13 pmDlaczego uważasz że sterowanie radiowe jest "nieszczęsne"? Wręcz odwrotnie, radiowe jest dużo pewniejsze niż przez chmurę, tylko w przypadku własnego serwera jest zachowana pewnego rodzaju "pewność", w takim przypadku jedynie brak zasilania bądź awaria sprzętu może powodować brak działania. Po drugie nie każdy ma potrzebę otwierania/zamykania rolet tylko o określonych porach, w takim wypadku brak przycisków powoduje że w zasięgu ręki musi być np telefon, a co gdy jak na złość akurat się rozładował? Przycisk to przycisk. Im więcej elementów uruchamiających dane urządzenie tym lepiej i chyba trudno się z tym nie zgodzić.Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Czyli problemem były same urządzenia a nie sama idea sterowania radiowego. Mam również kilkanaście rolet i też mam problem mimo że sterowanie poprzez Suplę idzie, sprawa zgłoszona i prawdopodobnie dotyczy indukowania się pola które niekorzystnie wpływa na jeden ze sterowników SRW-01 (roleta sterowana wg harmonogramu, zawsze się zamyka ale już niekoniecznie otwiera). A odnośnie Proxima to używam przy bramie odbiornika w systemie Homelink właśnie tej firmy (mam po prostu w lusterku wewnętrzym zintegrowany pilot do bram w tym systemie) i działa dobrze, nigdy żadnych problemów.Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 2:23 pmCo do tego ze sterowanie radiowe jest nieszczęsne niestety w moim przypadku trafiłem na firmę Proxima z Torunia która mnie w skrócie olała. U mnie sterowanie radiowe żyło swoim światem. Mam 12 rolet i pilot tak działał rewelacyjnie że na 20 zamknięć może udało zamknąć się wszystkie raz. Zawsze któraś się albo nie otwozyla albo nie zamkla. Firma mnie olała a ja olalem ich produkty zamieniając wszystkie na LoraTap z wgrana supla. Od tego czasu problem nie istnieje. Przycisk może i racja że jak jest to jest ale używam ich sporadycznie. Dodam jeszcze że wymieniłem na początek dwa sterowniki radiowe na Yooda i też działały bez zastrzeżeń. Więc problemem były sterowniki Proximy.djalex wrote: Wed Apr 26, 2023 2:13 pmDlaczego uważasz że sterowanie radiowe jest "nieszczęsne"? Wręcz odwrotnie, radiowe jest dużo pewniejsze niż przez chmurę, tylko w przypadku własnego serwera jest zachowana pewnego rodzaju "pewność", w takim przypadku jedynie brak zasilania bądź awaria sprzętu może powodować brak działania. Po drugie nie każdy ma potrzebę otwierania/zamykania rolet tylko o określonych porach, w takim wypadku brak przycisków powoduje że w zasięgu ręki musi być np telefon, a co gdy jak na złość akurat się rozładował? Przycisk to przycisk. Im więcej elementów uruchamiających dane urządzenie tym lepiej i chyba trudno się z tym nie zgodzić.Pietras81 wrote: Wed Apr 26, 2023 11:08 am Ja jak od początku założył bym sterowanie z supli a nie jakieś nieszczęsne radiowe to nawet przy oknach nie montował bym przycisków. Jak raz ustawiłem harmonogramy tak zapomniałem o istnieniu rolet. Rano się otworzą wieczorem zamkną - czego chcieć więcej.