Push... push... push...

User avatar
lukfud
Posts: 2123
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

klew wrote: Mon Oct 02, 2023 9:59 am
lukfud wrote: Mon Oct 02, 2023 9:50 am Przy reakcji "Kiedy zmieni się pozycja rolety" dostaję kilka powiadomień pod rząd.
Ustawione testowo czasy 10/10s. Przy zmianie pozycji ze 100% na 50% dostałem 5 powiadomień.
(svr30)
Każda zmiana stanu rolety, to "zmiana pozycji". Reakcja nie jest na docelową pozycję, tylko na każdą nową wartość.
Dobrze, ale w takiej konfiguracji zasypuje niepotrzebnymi powiadomieniami. Może warto rozważyć wysłanie jednego powiadomienia po zatrzymaniu.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukfud wrote: Mon Oct 02, 2023 11:56 am
klew wrote: Mon Oct 02, 2023 9:59 am
lukfud wrote: Mon Oct 02, 2023 9:50 am Przy reakcji "Kiedy zmieni się pozycja rolety" dostaję kilka powiadomień pod rząd.
Ustawione testowo czasy 10/10s. Przy zmianie pozycji ze 100% na 50% dostałem 5 powiadomień.
(svr30)
Każda zmiana stanu rolety, to "zmiana pozycji". Reakcja nie jest na docelową pozycję, tylko na każdą nową wartość.
Dobrze, ale w takiej konfiguracji zasypuje niepotrzebnymi powiadomieniami. Może warto rozważyć wysłanie jednego powiadomienia po zatrzymaniu.
To byłaby zupełnie inna reakcja ;)

Ogólnie jest potrzeba dodania "filtrowanej/opóźnionej" reakcji, gdzie można ustalić jakiś czas, jaki ma być utrzymany, zanim wykona się akcja. Np. przy bramach "jeśli brama otwarta > 15 min -> wyślij powiadomienie". Podobnie tutaj by tego typu "filtrowana reakcja" się przydała "przy zmianie stanu rolety, po np. 5 s, wyślij powiadomienie" wtedy dopiero, gdy roleta się zatrzyma i minie chwila, to by leciało powiadomienie.
Aktualnie można to obejść używając sceny buforującej.
Z tym, że serwer może zacząć ignorować rekacje, które są zbyt często odpalane. Więc jeśli roleta wysyła dużo powiadmień o zmienie stanu, to serwer może to przyblokować i nie odpalić reakcji.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Ktoś podpowie...
Skorzystałem z przykładu w bibliotece do wysłania powiadomienia z urządzenia:

Code: Select all

   
   if (!greetingsSend)
    {
        greetingsSend = true;
        Supla::Notification::Send(-1, "The Device", "RSSI  BRAK !!!");
    }
     
Wysyłanie nie działa
Dostaje taki komunikat

Code: Select all

Using Supla protocol version 21
Current status: [5] SuplaDevice initialized
.
.
Notification: sending - context -1
Send: [53 55 50 4C 41 15 22 00 00 00 56 04 00 00 66 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 0B 00 31 00 54 68 65 20 44 65 76 69 63 65 00 48 65 6C 6C 6F 20 57 6F 72 6C 64 21 20 49 27 6D 20 79 6F 75 72 20 64 65 76 69 63 65 20 77 69 74 68 20 6E 6F 74 69 66 69 63 61 74 69 6F 6E 73 21 00 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Ustawiłeś adresatów po stronie cloud-a ?
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

pzygmunt wrote: Sun May 19, 2024 4:52 pm Ustawiłeś adresatów po stronie cloud-a ?
Nie. Ale zaraz zobaczę. Oczywiście o tym nie wiedziałem
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Niestety nie wiem gdzie to ustawić.
Nie wiem gdzie szukać tych adresatów. Wiadomość ma przychodzić do mnie :P
User avatar
lukfud
Posts: 2123
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

zzrr wrote: Sun May 19, 2024 5:04 pm Niestety nie wiem gdzie to ustawić.
Nie wiem gdzie szukać tych adresatów. Wiadomość ma przychodzić do mnie :P
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Już sprawdzam
O kurna. Jest faktycznie. Ale jest jeszcze rzeczy o których nie wiem :shock:
Zaraz zobaczę czy zadziała
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

@lukfud Dziekuję. Zadziałało. A tak dodatkowo zapytam informacyjnie. Idzie tego adresata ustawić z poziomu kodu?
User avatar
lukfud
Posts: 2123
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

zzrr wrote: Sun May 19, 2024 5:16 pm @lukfud Dziekuję. Zadziałało. A tak dodatkowo zapytam informacyjnie. Idzie tego adresata ustawić z poziomu kodu?
Nie, tylko w Cloud.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/

Return to “Zagadnienia ogólne”