Scena nie wykonuję się

User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Pomijając nową funkcję w cloudzie (super) to nie zauważyłem żadnego Bugu. Wszystko działa poprawnie, zdarza się (podkreślam "zadarza") że nie zadziała ale wynika to zwykle z jakości połączenia. Na trzech instalacjach to robiłem (tylko trochę bardziej skomplikowane) i wszystkie działają zgodnie z oczekiwaniami.
Prawdopodobnie coś jest źle skonfigurowane.

P.S.
A że nie jest to "user friendly" to już trochę inna sprawa ;)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
pio11oip
Posts: 7
Joined: Thu Nov 10, 2022 7:49 am

Post

Potwierdzam błąd - skrypty w chmurze - prosty wyzwalacz (MEW-01): {{ state(xxx).phases[0].voltage > 251 }}
Kiedy wyzwalacz/warunek jest spełniony i zmienia stan na zielony - automat nie działa (ręczne uruchomienie działa)

Sprawdziłem to samo dla wyzwalacza czasowego i tu jest OK.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pio11oip wrote: Fri Jun 02, 2023 9:06 am Potwierdzam błąd - skrypty w chmurze - prosty wyzwalacz (MEW-01): {{ state(xxx).phases[0].voltage > 251 }}
Kiedy wyzwalacz/warunek jest spełniony i zmienia stan na zielony - automat nie działa (ręczne uruchomienie działa)

Sprawdziłem to samo dla wyzwalacza czasowego i tu jest OK.
Przed chwilą ustawiłem u siebie "Wyzwalacz w oparciu o stan" oraz "Warunek" na:
{{state(26818).phases[0].voltage > 235}}

i scena się odpaliła po przekroczeniu napięcia, powiadomienie przyszło.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
pio11oip
Posts: 7
Joined: Thu Nov 10, 2022 7:49 am

Post

Dziękuję za odpowiedź

Poświęciłem jeszcze 1h na testy - na 10 wyzwolen 1 raz się wykonało - nie wiem od czego to zależy ale jest bardzo niestabilne.
Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

witam,
Nie będę zakładał nowego tematu ponieważ dzieje mi się to samo tzn. scena się nie wykonuje po spełnieniu warunku.
warunek jest bardzo prosty jeśli dany kanał jest wyłączony, włącz inny kanał ale tak się nie dzieje pomimo spełnienia warunku, ktoś wie jak temu zaradzić ? Jeśli ręcznie kliknę wykonaj scenę to w momencie gdy warunek jest spełniony działa gdy nie jest nie przełączy więc jest jak być powinno tylko że samo w automacie działać nie chce.W skryptach pokazuje że warunek jest spełniony lub nie a kanał sterowany nie raguje :|
Pomysły !
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Gitman wrote: Tue Jun 20, 2023 2:14 pm witam,
Nie będę zakładał nowego tematu ponieważ dzieje mi się to samo tzn. scena się nie wykonuje po spełnieniu warunku.
warunek jest bardzo prosty jeśli dany kanał jest wyłączony, włącz inny kanał ale tak się nie dzieje pomimo spełnienia warunku, ktoś wie jak temu zaradzić ? Jeśli ręcznie kliknę wykonaj scenę to w momencie gdy warunek jest spełniony działa gdy nie jest nie przełączy więc jest jak być powinno tylko że samo w automacie działać nie chce.W skryptach pokazuje że warunek jest spełniony lub nie a kanał sterowany nie raguje :|
Pomysły !
Wrzuć zdjęcie ustawień sceny (najlepiej w trybie edycji)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

skrypt.jpeg
Prosty warunek jeśli kanał X jest wyłączony włącz kanał Y
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Gitman wrote: Tue Jun 20, 2023 3:15 pm skrypt.jpeg
Prosty warunek jeśli kanał X jest wyłączony włącz kanał Y
jest warunek, brak aktywatora
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Gitman
Posts: 512
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

a co to jest aktywator ?
Dla mnie logicznym jest że jeśli jest spełniony warunek to powinno się wykonać (czyli włączyć wskazany kanał)
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Gitman wrote: Tue Jun 20, 2023 3:23 pm a co to jest aktywator ?
Dla mnie logicznym jest że jeśli jest spełniony warunek to powinno się wykonać (czyli włączyć wskazany kanał)
Niekoniecznie. PIsałem to powyżej. Pierwsza rzecz to kiedy ma się wykonać a dopiero potem warunek czyli :
zapal światło o 20 POD WARUNKIEM że jestem w domu
Aktywator: godzina 20
warunek: jestem w domu (np. sensor włączonego/wyłączonego alarmu)
Akcja: zapal światło

Ty masz tylko warunek że akcja ma się wykonać jeżeli coś będzie włączone ale brak informacji czy ten warunek ma być sprawdzany co godzinę, co 4 godziny czy w przypadku jakiegoś wydarzenia. Wydarzenia zapisujemy w polu wyzwalacz i wtedy system rejestruje ZMIANĘ STANU czyli state(xxxx).on nie oznacza włączenia tylko zmianę z/na stan ON i do tego warunek czy po tym zdarzeniu ma się akcja wykonać jeżeli stan jest ON lub OFF (not state(xxx...)

A jak chcesz na skróty to po prostu skopiuj to co masz w warunku do wyzwalacza (nie przenoś tylko kopiuj)

P.S. qrde ... jaśniej już nie potrafię :(
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “SUPLA Scripts”