spoko naprowadziłeś mnie przy pierwszej odpowiedzi i już działa.
a teraz pytanie mam takie, jak zablokować żeby się scena nie wykonywała ? to znaczy to co chciałem już działa czyli jak zmienia się stan jednego kanału na off to inny się włącza i odwrotnie tylko teraz jak zrobić że gdy ręcznie wyłączę kanał sterowany nie włączył się sam z powrotem ?
Może wyjaśnię na przykładzie. Mam dwie grzałki jedna bojler, druga basen ale nie chcę aby dwie chodziły jednocześnie i tak grzałka bojler leci w automacie na warunku z ds18b20 cały czas a grzałka z basenu włącza się ze skryptów gdy grzałka bojlera jest off to grzałka basenu on i to też już działa tylko że nie ma takiej potrzeby aby grzałka basenu włączała się za każdym razem gdy grzałka od bojlera się wyłączy, jakieś pomysły jak to ogarnąć że gdy wyłączę grzałkę ręcznie to skrypt tego nie zmieni ? W ostateczności zastosuję drugi moduł w szeregu z pierwszym i będę go wyłączał jako manual ale chciałbym wiedzieć czy można to ogarnąć w inny sposób.
Scena nie wykonuję się
-
Myślę ze przekaznik w szeregu będzie dobrym rozwiązaniem. Programowo dorobiłbym wirtualny przekaźnik jako podstawowy włącznik i na podstawie jego stanu skrypty i warunki tzn. Jeżeli boiler off to basen on warunek: wirtualny jest też on
Do tego sceny które kopiują stan wirtualnego do rzeczywistego dla ręcznego sterowania
Do tego sceny które kopiują stan wirtualnego do rzeczywistego dla ręcznego sterowania
YoMan
-
Nowość będzie dotyczyła tylko mocy czy też innych sterowników? I jest znana już jakaś dokładniejsza data wprowadzenia tej poprawki, bo akurat przyda mi się mocno ?
-
-
Dzięki YouMen, trochę mnie zaćmiło, bo myślami byłem cały czas w Supla Scripts a nie w Cloud walcząc z włączaniem i wyłączaniem grzałek, które to za ch pana u mnie nie działa tak jakbym sobie tego życzył
-
Mam takie pytanie techniczne do kolegów fracza i pzygmunta. Dlaczego w reakcjach można uzyskać wielokrotne i błyskawiczne przełączanie się danego kanału, a już w skryptach nie. Z czego wynika ta różnica?
-
Skrypty to osobny serwer i aplikacja, które polegają na API Supli. To wszystko generuje pewne opóźnienia. Do tego są tam filtry zapobiegające zbyt szybkiemu wykonaniu ponownie akcji.
Reakcje działają bezpośrednio na serwerze Supli i są uruchamiane praktycznie natychmiast po otrzymaniu stosownej wiadomości z urządzenia. Tam też są filtry zapobiegające zbyt częstemu uruchamianiu, ale są inaczej ustawione niż w skryptach, przez co możesz mieć kilka reakcji uruchamianych prawie natychmiast.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820