[OFFTOP] POMPA CIEPŁA homemade

and111

klew wrote: Thu May 18, 2023 8:17 am Kiedyś oglądałem trochę tego gościa https://www.youtube.com/@KlimatyzacjaKatowicepl
On robi przeróbki klimy na ogrzewanie wodne. Ciekawe materiały, dużo infomracji, oraz pokazane potencjalne problemy, błędy i awarie :)
Robił, ale za wzrostem popularności na YT przyszły nieprzyjemności... Filmy z przeróbkami zostały zdjęte z kanału. Musiał też wycofać się z instalacji "przeróbek".

Jego firma miała montować taką PC z klimatyzatora u mnie, ale nie zdążyłem.
Ostatecznie montowali (z tej firmy) u mnie (i w drugim domu w rodzinie) pompy Panasonica. Wyszło drożej, niż pierwotnie zakładałem, ale po dofinansowaniu kwota była akceptowalna. Na szczęście było to jeszcze przed boomem na PC i przed gwałtownym wzrostem cen.
Zalecam ostrożność z szerszą publikacją własnych tego typu projektów, bo zawiść innych i pazerność korporacji w tej branży zaskakuje i może sprawiać problemy.
Albert

Słyszałem o tym, że goscia zastraszali itd. bo robił coś na czym Kowalski może trochę grosza oszczędzić i nie płacić 40k za cos, co warte jest połowę tego. Pokazałem jedynie Wam tu na forum i nie mam w planach dalszego chwalenia się w świat, bo nie widzę potrzeby. W razie pytań służę wiedzą, taką jaką mam na ten moment.
YoMan

Albert wrote: Thu May 18, 2023 1:17 pm
YoMan wrote: Thu May 18, 2023 11:46 am mię się to podobie ;)
myślałem o tym ale za duży projekt jak na wiedzę, umiejętności i przede wszystkim czas
Jesli jestes na tym forum, to myślę, że nie masz dwóch lewych rąk i poradzisz sobie. Na yt i fb jest pełno tutoriali i grup poświęconych tej tematyce, a przy odrobinie szczęścia jak traficie na jakiegoś dobrego człowieka (jak ja trafiłem) który w tym siedzi to wszystko bedzie proste.
Z mojego doświadczenia .... wszystko jest proste dopóki się za to nie zabiorę. Pytania się mnożą szybciej niż odpowiedzi. Potem poprawienie własnych błędów się ciągnie miesiącami ...
Może kiedyś się i z tym tematem zmierzę.
YoMan

Fajny projekt, też nad tym myślę. Wprawdzie mam jeszcze opał na 2 zimy, ale co potem?
Zastanawia mnie jak rozwiązałeś sprawę reakcji na awarię i samego wykrywania awarii. Np. na początek, co sie stanie jeśli padnie newralgiczna pompka między buforem, a wymiennikiem. Czy wtedy "klima" sie wyłączy, jaka będzie reakcja systemu?
Ja mam w całym domu grzejniki, ale sporo przewymiarowane, nawet w największe mrozy temperatury, na wyjściu z pieca na grzejniki, nie ustawiałem wyżej jak 40st.
Też mam klimę na parterze i piętrze, właśnie grzeją😔. Ciepły maj w tym roku.
Zainteresowany jestem, ale to by musiało być pewne i bezobsługowe w ten sposób by nie wymagało ciągłego nadzoru człowieka.
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
Albert

Zamierzam wrzucić czujnik przepływu na wyjściu z wymiennika plus kontrola temperatury w kilku miejscach. Będzie przekaźnik z termometrem (prosty termostat) wyłączający zasilanie całej pompy w przypadku gdy temp w wymienniku spadnie poniżej pewnej temp, aby uchronić całość przed rozsądzeniem. Pompka bufora i wymiennika bedzie sterowana przekaźnikiem priorytetowym i będzie chodziła tylko wtedy jak pompa ciepła będzie grzała wodę. Jesli chodzi o awarie to wiele samemu da się zdiagnozować, a resztę normalnie gosc od serwisowania klimatyzacji sprawdzając błędy itd. Jest to dość proste urządzenie i jesli nie zamarznie albo nie przegniemy z ustawieniem temp grzania to nie bardzo ma sie co tam psuć.

Ale… czas pokaże.
lesny8

@Albert 👏 Fajny projekt 👍
Ja mam piec na olej i grzejniki, choć chciałbym mieć podłogowe. Obsługa pieca sprowadza się do ON/OFF. Serwis robię sam raz do roku, nic trudnego, ale... Za tankowania zbiornika 2000l pod koniec stycznia płaciłem ponad 12k zł, a na rok to nie starcza. W lato piec jest wyłączony bo do CWU są panele na dachu i zbiornik 300l. Ceny oleju teraz trochę spadły, ale i tak jest drogo.
Już dawno myślalem o zmianie źródła ciepła na PC, ale nigdy nie brałem pod rozważanie PC DIY.
Koszt przeróbki wyszedł Cię mniej niż mnie kosztuje rok grzania. Daje mi to do myślenia 🤔
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
Albert

@lesny8 to działaj. Jak cos podpowiem co i jak i jakie czesci kupić. Jestem pewien tego rozwiązania bo wiem, że ludziom to działa bo „prawdziwa” pompa ciepła niewiele się różni od tej mojej :) ma wymiennik zabudowany i bardziej kompaktowy w jednostce wewnętrznej. Teść zakładał kilka mcy temu i zabulił 39k pln. Minus 12k dofinansowania ale dalej to koszty spore. Na tęgie mrozy (które myślę powoli staną się u nas przeszłością) mam piec co. Ty miałbyś olejowy awaryjnie 👍
YoMan

Tak z czystej ciekawości ktoś z Was wie jakiego typu to były "nieprzyjemności" u tego gościa? Dlaczego musiał zdjąć filmiki i nie wystarczyło zanonimizowanie producenta sprzętu?
YoMan

Ja czytałem gdzieś na forach ze gościa najpierw zastraszali jakimiś prawnikami itd a potem juz mniej legalnie, tak że chłop wolał się wycofać. Ile prawdy w tym - kto to wie. Ale cos na rzeczy musi byc.
shimano73

Temat mnie zainteresował tym bardziej że pamiętam podobne rozwiązanie przedstawione na elektrodzie , tylko tam była wyorzystana używana klimatyzacja . Było to w czasach gdy jeszcze bez problemu można było kupić uzywke i przy niej majstrować. Dziś zakup takiego sprzętu jest utrudniony ze względu na ekologię, aby doszło do skutku nalezy albo posiadać uprawnienia do montazu kilmatyzacji albo zawarta umowe z firma /osoba która takie zezwolenia posiada. Ciekaw jestem jak sobie liczą firmy za uruchomienie czegoś takiego i czy tudno jest ową znaleść, która pomoże a nie będzie marudzić "Panie kto to panu tak spierd...."
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Projekty użytkowników”