[OFFTOP] POMPA CIEPŁA homemade

slawek

Rchudy wrote: Fri Nov 08, 2024 1:22 pm
jaku2k wrote: Sat Aug 19, 2023 3:06 pm
mareks6 wrote: Sat Aug 19, 2023 11:58 am A ja właśnie jestem w basenie i po raz kolejny patrzę jak w domu Klima chodzi i się zastanawiam czemu nie można kupić urządzeń 2w1 - w, domu wieje chłodem a jednostka zewnętrzna ogrzewa wodę, czy to w basenie czy też wstępnie do jakiejś temperatury w zbiorniku wstępnym przed głównym który grzeje CWU do docelowej temperatury.
Piszę o zbiorniku wstępnym gdyż wiadomo że taka Klima nie nagrzeje wody do np 60st, ale jakby chociaż nagrzała do 25-30 to i tak lepiej niż gdyby Woda o temperaturze poniżej 10st zasilała główny zbiornik cwu.

Widzieliście takie rozwiązania gdzieś? Kiedyś gdzieś słyszałem że w USA takie rozwiązania gdzie nie gdzie są ale coś mało popularne
Może nie z klimatyzacją, ale koncepcja podobna ;)
https://youtu.be/VDsfO2b6_Hc
https://youtu.be/wjO6OLmZB9A
sa takie rozwiazania instalowalem marki Kostner
Fanoil + 2 split + zbiornik wody
Temat wart złotego szpadla, ale dopiero go znalazłem.
Koncepcja na czasie, bo kryptowaluta idzie w górę...
A jeśli chodzi o pompy ciepła z klimatyzatorów, to teraz praktycznie bez sensu, ceny padły na pysk...
A ci co takowe popełnili z wymiennikami płytowymi - może warto pomyśleć o rurowym? O wiele bezpieczniejszy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Rchudy

slawek nie rozumiales, montuje seryjnie produkowane pompy ciepla typu split , gdzie do jednego kompresora podlanczasz zbiornik cwu i klimatyzatory scienne lub sufitowe
. I jak chodzisz dom to za darmo grzejesz w tym czasie wode
Zibi_007

Rchudy wrote: Fri Jan 17, 2025 3:28 pm slawek nie rozumiales, montuje seryjnie produkowane pompy ciepla typu split , gdzie do jednego kompresora podlanczasz zbiornik cwu i klimatyzatory scienne lub sufitowe
"Podłączasz" ;-)

I fajnie. Super sprawa, jakie to są dodatkowe koszty? Właśnie mam zakładać klimatyzacje w domu (2 kondygnacje, prawie 300m2) i zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami. Mam fotowoltaikę, do tego solary grzejące wodę i bojler 600l. Nawet jakbym w lecie miał grzać tym wodę w basenie, to może by się opłacało?
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
slawek

Rchudy wrote: Fri Jan 17, 2025 3:28 pm slawek nie rozumiales, montuje seryjnie produkowane pompy ciepla typu split , gdzie do jednego kompresora podlanczasz zbiornik cwu i klimatyzatory scienne lub sufitowe
Odnosiłem się do samoróbek, sam takową popełniłem.
Opcja splity + bojler jest chyba u nas niedostępna, a szkoda... masz jakieś namiary na to w Polsce?
Sorry za offtop.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Rchudy

Nie,
ale tu sprzedaje to marka Kosner

Return to “Projekty użytkowników”