@SOYER
Spróbuj zaktualizować apke.
Bo chyba Masz jakąś starszą wersję ( te trzy kropki ).
Supla - pilot/panel do sterowania
-
Chyba nie zrozumiałeś. Włącznik dwuklawiszowy na ścianie i na każdym klawiszu możesz uzyskać do 6 funkcji.lukpio3 wrote: Fri Jun 02, 2023 3:15 pm A jakieś bardziej eleganckie formy sterowania? Coś co dodatkowo pokazuje również stan zamknięcia/otwarcia? Bo tak średni mi się widzi 5 włączników dzwonkowym obok siebie. Wyglądało by to trochę słabo. Myślałem o czym podobnym np do NSPanel Sonoff.
Klik lewy - otwórz bramę
Klik prawy - zamknij bramę
Dwa kliki lewym - zapal światło
Etc.
Co jest tutaj nieeleganckiego?
Co do wyświetlania stanu to już inna sprawa ale to dodałeś później. Standardowy przycisk od bramy czy pilot nie pokazują stanu.
YoMan
-
Dobrze pisze. Mam tak że przycisk od rolety (nie używam rolet były tylko w planach) jest przy oknie kuchennym i jedno naciśnięcie tego przycisku włącza lub wyłącza światło w kuchni a dwa naciśniecia otwiera lub zamyka bramę którą widać przez okno.YoMan wrote: Fri Jun 02, 2023 6:23 pmChyba nie zrozumiałeś. Włącznik dwuklawiszowy na ścianie i na każdym klawiszu możesz uzyskać do 6 funkcji.lukpio3 wrote: Fri Jun 02, 2023 3:15 pm A jakieś bardziej eleganckie formy sterowania? Coś co dodatkowo pokazuje również stan zamknięcia/otwarcia? Bo tak średni mi się widzi 5 włączników dzwonkowym obok siebie. Wyglądało by to trochę słabo. Myślałem o czym podobnym np do NSPanel Sonoff.
Klik lewy - otwórz bramę
Klik prawy - zamknij bramę
Dwa kliki lewym - zapal światło
Etc.
Co jest tutaj nieeleganckiego?
Co do wyświetlania stanu to już inna sprawa ale to dodałeś później. Standardowy przycisk od bramy czy pilot nie pokazują stanu.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
Również możesz sobie powiesić pilota dodatkowego, który te bramy otworzylukpio3 wrote: Fri Jun 02, 2023 2:45 pm Cześć,
Być może urządzenie o które pytam już istnieje tylko ja nie umiejętnie szukałem. Mam zrobione sterowanie bramami garażowymi oraz bramą wjazdową za pomocą modułów WiFi SBW-01 oraz SBW-02. Jak wiadomo, nie zawsze człowiek ma przy sobie telefon. Ja np jak wychodzę skosić trawę czy porobić coś w ogrodzie, nigdy telefonu ze sobą nie noszę aby go nie uszkodzić. Czy jest, bądź ktoś może już nad czymś podobnym pracuje, jakiś panel/sterownik który mógłbym powiesić sobie np na ścianie obok domofonu, zasilić go z jakiegoś zasilacza, który połączył by się po WiFi z moją domową siecią i za pomocą którego mógłbym otwierać/zamykać bramy?
-
Tak? A znajdziesz mi pilota który będzie miał ok 100m zasięgu i to w dodatku przez ściany? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem.piksiak wrote: Wed Jun 07, 2023 6:19 amRównież możesz sobie powiesić pilota dodatkowego, który te bramy otworzylukpio3 wrote: Fri Jun 02, 2023 2:45 pm Cześć,
Być może urządzenie o które pytam już istnieje tylko ja nie umiejętnie szukałem. Mam zrobione sterowanie bramami garażowymi oraz bramą wjazdową za pomocą modułów WiFi SBW-01 oraz SBW-02. Jak wiadomo, nie zawsze człowiek ma przy sobie telefon. Ja np jak wychodzę skosić trawę czy porobić coś w ogrodzie, nigdy telefonu ze sobą nie noszę aby go nie uszkodzić. Czy jest, bądź ktoś może już nad czymś podobnym pracuje, jakiś panel/sterownik który mógłbym powiesić sobie np na ścianie obok domofonu, zasilić go z jakiegoś zasilacza, który połączył by się po WiFi z moją domową siecią i za pomocą którego mógłbym otwierać/zamykać bramy?
Dobra a inne pytanie w takim razie. Bo nie wiem czemu ale jakoś spodobał mi się ten NSPanel. Trochę poczytałem i można w nim zmienić oprogramowanie na tasmote. A mając tasmote mogę zintegrować się z Home Assistant. Czy na Home Assistant można zainstalować sobie oprogramowanie Supla? Ktoś coś podobnego rozkminiał?
-
można zintegrować Suplę z HA poprzez MQTT viewforum.php?f=63lukpio3 wrote: Wed Jun 07, 2023 1:31 pm Czy na Home Assistant można zainstalować sobie oprogramowanie Supla? Ktoś coś podobnego rozkminiał?
Działa bez zająknięcia.
A co do pilotów to na pewno są takie z zasięgiem odpowiednim. Ewentualnie uderz do @ZIbi to na pewno coś doradzi, ewentualnie może nawet zrobi urządzenie do twoich potrzeb. Na modułach LoRa zasięgi radiowe są w okolicach 8-12km więc twoje 100m to pryszcz
YoMan
-
Przecież tylko podpowiadam coś proponuję. Ja tak mam a ty nie napisałeś, że tam jest 100m i ścianylukpio3 wrote: Wed Jun 07, 2023 1:31 pm
Tak? A znajdziesz mi pilota który będzie miał ok 100m zasięgu i to w dodatku przez ściany? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem.
-
Wiem, wiem, przecież żartuję. Wiem że nie napisałem. Sęk w tym że zależy mi też na tym aby widzieć status otwarcia/zamknięcia bo np bramy garażowej nie widzę z domu. Aby zobaczyć czy jest otwarta, muszę wyjść z domu. Dlatego chcę mieć coś więcej niż przyciski. No nic, NSPanel kosztuje 200zł. Chyba pobawię się z tą tasmotąpiksiak wrote: Wed Jun 07, 2023 2:30 pmPrzecież tylko podpowiadam coś proponuję. Ja tak mam a ty nie napisałeś, że tam jest 100m i ścianylukpio3 wrote: Wed Jun 07, 2023 1:31 pm
Tak? A znajdziesz mi pilota który będzie miał ok 100m zasięgu i to w dodatku przez ściany? Bo ja takiego jeszcze nie spotkałem.
-
Witam. Faktycznie kilka osób w domu mówi ze przydał by się jeden/dwa piloty ogólnie osoby starsze lub osoby które faktycznie nie noszą telefonu przy sobie albo nie chcą co chwile wstawać z kanapy z ogrodu basenu itp aby otworzyć/ zamknąć rolete lub bramę. Fajni było by mieć pilocik zgrabny z prostymi funkcjami. Można kupić piloty Ala włącznik na ścianę rf i załączać wszystko co mamy dodane do clouda za pomocą linku myśle ze pomysł okej.
Pomyślałem nad tym wykonać to w taki sposób aby jakoś odebrać kod z pilota np.bramka rf sonoff a następnie wykonać usługę przełącz/włącz/wyłącz za pomocą linku wykonawczego.
Np przytrzymujemy przycisk na pilocie klikamy czytaj kod pilota a okienko niżej wklejamy link wykonawczy do opcji np przełącz.
Niestety nie wiem jak to zrobić może ktoś jest chętny wykonać takie oprogramowanie do bramki ?
Pomyślałem nad tym wykonać to w taki sposób aby jakoś odebrać kod z pilota np.bramka rf sonoff a następnie wykonać usługę przełącz/włącz/wyłącz za pomocą linku wykonawczego.
Np przytrzymujemy przycisk na pilocie klikamy czytaj kod pilota a okienko niżej wklejamy link wykonawczy do opcji np przełącz.
Niestety nie wiem jak to zrobić może ktoś jest chętny wykonać takie oprogramowanie do bramki ?
-
Mogę spróbować się podjąć jak coś to PW.daw34 wrote: Sun Jun 25, 2023 5:54 pm Witam. Faktycznie kilka osób w domu mówi ze przydał by się jeden/dwa piloty ogólnie osoby starsze lub osoby które faktycznie nie noszą telefonu przy sobie albo nie chcą co chwile wstawać z kanapy z ogrodu basenu itp aby otworzyć/ zamknąć rolete lub bramę. Fajni było by mieć pilocik zgrabny z prostymi funkcjami. Można kupić piloty Ala włącznik na ścianę rf i załączać wszystko co mamy dodane do clouda za pomocą linku myśle ze pomysł okej.