Supla - pilot/panel do sterowania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
robertklepacki94

daw34 wrote: Sun Jun 25, 2023 5:54 pm Witam. Faktycznie kilka osób w domu mówi ze przydał by się jeden/dwa piloty ogólnie osoby starsze lub osoby które faktycznie nie noszą telefonu przy sobie albo nie chcą co chwile wstawać z kanapy z ogrodu basenu itp aby otworzyć/ zamknąć rolete lub bramę. Fajni było by mieć pilocik zgrabny z prostymi funkcjami. Można kupić piloty Ala włącznik na ścianę rf i załączać wszystko co mamy dodane do clouda za pomocą linku myśle ze pomysł okej.

Pomyślałem nad tym wykonać to w taki sposób aby jakoś odebrać kod z pilota np.bramka rf sonoff a następnie wykonać usługę przełącz/włącz/wyłącz za pomocą linku wykonawczego.
Np przytrzymujemy przycisk na pilocie klikamy czytaj kod pilota a okienko niżej wklejamy link wykonawczy do opcji np przełącz.

Niestety nie wiem jak to zrobić może ktoś jest chętny wykonać takie oprogramowanie do bramki ?
Takie cos możesz bezproblemowo ogarnąć za pomocą GuiGeneric i wsparcia dla bramki RF.
Nie trzeba się męczyć z linkami bezpośrednimi a w zypełnosci wystarczy obsługa AT w bramce.
Ja mam zrobione 2 zestawy jak poniżej i działa wyśmienicie.
viewtopic.php?p=150003#p150003
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
daw34

Nie chciałbyś zrobić poradnika jak dokładnie przerobić sonoff rf r2 oraz jak to skonfigurować żeby za pomocą pilota sterować innymi urządzeniami?
robertklepacki94

W podlinkowanym poście poniżej mojego wpisu masz link do poradnika. Ale naprawdę przeróbka jest banalnie prosta.
Wystarczy przeciąć dwie/trzy ścieżki i dolutować 2 rezystory.

Mogę też ogarnąć ci też całą przeróbkę ale musisz dostarczyć mi sprzęt.
daw34

robertklepacki94 wrote: Mon Jun 26, 2023 5:29 pm W podlinkowanym poście poniżej mojego wpisu masz link do poradnika. Ale naprawdę przeróbka jest banalnie prosta.

Dzięki za odpowiedź i chęci już do mnie doszła bramka masz racje banalnie prosto przerobić ją. Teraz potrzebuje pomocy mam odczytany kod z pilota i potrzebuje schematu jak wykonać AT tak żeby po kliknięciu przycisku na pilocie otworzyć roletę. Istnieje możliwość aby z 1 przycisku działało np. otwórz- zatrzym - zamknij
robertklepacki94

daw34 wrote: Wed Jun 28, 2023 8:03 pm
robertklepacki94 wrote: Mon Jun 26, 2023 5:29 pm W podlinkowanym poście poniżej mojego wpisu masz link do poradnika. Ale naprawdę przeróbka jest banalnie prosta.

Dzięki za odpowiedź i chęci już do mnie doszła bramka masz racje banalnie prosto przerobić ją. Teraz potrzebuje pomocy mam odczytany kod z pilota i potrzebuje schematu jak wykonać AT tak żeby po kliknięciu przycisku na pilocie otworzyć roletę. Istnieje możliwość aby z 1 przycisku działało np. otwórz- zatrzym - zamknij
Tak istnieje taka możliwość. Masz już odczytane wszystkie kanały pilota ? Po wejściu na stronę konfiguracyjną GG, wchodzisz w sekcję przekaźniki , ilość przekaźników ustawiasz na 8 (o ile masz pilota Sonoff) i każdemu przypisujesz Virtual GPIO.
Po tym zabiegu wchodzisz w poszczególny przekaźnik przypisujesz mu odczytany kod z przycisku (najlepiej zrobić to jeden po drugim ), zmieniasz ,,rodzaj'' na odbiornik. Po restarcie bramki w CLOUD pokaże ci się 8 przekaźników z AT.
Aby roleta działała tak jak chcesz ustaw ,,krok po kroku'' dla wybranego wyzwalacza akcji.
daw34

robertklepacki94 wrote: Wed Jun 28, 2023 8:14 pm
daw34 wrote: Wed Jun 28, 2023 8:03 pm

Tak istnieje taka możliwość. Masz już odczytane wszystkie kanały pilota ? Po wejściu na stronę konfiguracyjną GG, wchodzisz w sekcję przekaźniki , ilość przekaźników ustawiasz na 8 (o ile masz pilota Sonoff) i każdemu przypisujesz Virtual GPIO.
Po tym zabiegu wchodzisz w poszczególny przekaźnik przypisujesz mu odczytany kod z przycisku (najlepiej zrobić to jeden po drugim ), zmieniasz ,,rodzaj'' na odbiornik. Po restarcie bramki w CLOUD pokaże ci się 8 przekaźników z AT.
Aby roleta działała tak jak chcesz ustaw ,,krok po kroku'' dla wybranego wyzwalacza akcji.
Mam właśnie tak jak mówisz ustawione i tak mam 8 kanałowy pilot sonofa z odebraniem kodu itp nie ma problemu .
Jeżeli chodzi o przekaźniki narazie testuje na 1 przekaźniku i 1 przycisku/kodzie pilot odczytany dodany w przekaźnikach w opcji załącz kod pilota opcja wyłącz pusta. Na aplikacji widać jak ładnie szybko po wciśnięciu przycisku na pilocie przekaźnik się włącza i wyłącza to już robiłęm nie raz jest OK. Problem mam z tą AT po ustawieniu nie działa albo coś nie tak robię.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
daw34

Mam działa!!! dzięki wielkie za pomoc miałem dodany przycisk w GG po usunięciu AT działa.
robertklepacki94

daw34 wrote: Wed Jun 28, 2023 9:03 pm Mam działa!!! dzięki wielkie za pomoc miałem dodany przycisk w GG po usunięciu AT działa.
W pierwszym kanale Wyzwalacz #1 przypisuje się prawdopodobnie do przycisku konfiguracyjnego. Wyzwalacz #2 działa z pilotem. W pozostałych kanałach będzie tylko jeden wyzwalacz.
lukpio3

Cześć,
Wracam do tematu ponieważ trochę go porzuciłem a teraz jak zwykle okres zimowy, człowiek ma mniej pracy okołodomowej i ma czas aby zająć się innymi tematami. Słuchajcie, wczoraj zobaczyłem że na allegro pojawiło się coś takiego: https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-p ... 4062958505 Patrząc na cenę, jak myślicie, warto? Czy da radę zrobić coś takiego o wiele taniej? Ja wiedzę elektryczną jakąś posiadam. Jak trzeba coś polutować to też polutuję bo mam do tego odpowiednie narzędzia. Technicznie też nie ma problemu bo z wykształcenia jestem programistą i pracuję aktywnie w zawodzie (tylko trochę inne technologie niż elektronika ale kod to kod). Tylko pytanie właśnie czy się opłaca. Bo jak patrzyłem nawet na aliexpress to taki panel nie kosztuje wcale taniej. Może z 70zł mniej niż ten gotowiec. Więc nie wiem czy dla tych 70zł jest sens się zabijać. bo gdyby szło go kupić za połowę ceny i coś z nim zamodzić to zgodzę się, warto. A Wy co o tym myślicie? Chyba że zamiast Sonoff są jakieś inne podobne rozwiązania.
mmiikk

lukpio3 wrote: Sat Nov 18, 2023 9:05 pm Cześć,
Wracam do tematu ponieważ trochę go porzuciłem a teraz jak zwykle okres zimowy, człowiek ma mniej pracy okołodomowej i ma czas aby zająć się innymi tematami. Słuchajcie, wczoraj zobaczyłem że na allegro pojawiło się coś takiego: https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-p ... 4062958505 Patrząc na cenę, jak myślicie, warto? Czy da radę zrobić coś takiego o wiele taniej? Ja wiedzę elektryczną jakąś posiadam. Jak trzeba coś polutować to też polutuję bo mam do tego odpowiednie narzędzia. Technicznie też nie ma problemu bo z wykształcenia jestem programistą i pracuję aktywnie w zawodzie (tylko trochę inne technologie niż elektronika ale kod to kod). Tylko pytanie właśnie czy się opłaca. Bo jak patrzyłem nawet na aliexpress to taki panel nie kosztuje wcale taniej. Może z 70zł mniej niż ten gotowiec. Więc nie wiem czy dla tych 70zł jest sens się zabijać. bo gdyby szło go kupić za połowę ceny i coś z nim zamodzić to zgodzę się, warto. A Wy co o tym myślicie? Chyba że zamiast Sonoff są jakieś inne podobne rozwiązania.
Myślę ze za taką różnicę to ja bym wolał gotowca

Return to “Pomysły i koncepcje”