Supla - pilot/panel do sterowania
-
No właśnie też mi się tak wydaje. Ale zadałem to pytanie bo może są jakieś inne, tańsze panele aczkolwiek przeglądałem wczoraj aliexpress i nie znalazłem żadnej alternatywy.
-
Alternatywa może być stary tablet podłączony do zasilacza z wgrana i odpaloną apką supli, jakb sie rozeznac w temacie to można by znaleźć cos co odpala ta apkę jako powłokę systemową
-
Tabletu też nie mam więc teraz kupić tablet, kupić albo zrobić na niego jakieś mocowanie bo przecież tak po prostu go do ściany nie przykręcę to też są koszty. W dodatku tablet ma zawsze wtyk do ładowarki gdzieś na boku obudowy więc dodatkowo mam jeszcze wystający kabel. A takie coś montuję sobie w puszcze, zasilanie idzie od tyłu i wszystko ładnie i estetycznie wygląda. A jednak estetyka też jest istotna.
-
Witam,
ja ten panel zakupiłem przed kilkoma dniami i testuję. Pierwsze wrażenie było dobre, po zasileniu, pojawia się ekran początkowy jak w każdym androidzie, jest tam zainstalowanych parę aplikacji, w tym supla i aplikacja wygaszacza ekranu. Po kliknięciu w ikonę supli, rozpoczyna się proces parowania urządzenia z chmurą i po chwili mamy dostępne wszystkie te funkcje co w telefonie. Po minucie bezczynności ekran się wygasza. Podchodzimy do panelu to się wybudza z otwartą aplikacją supli i możemy sterować. Początkowo leżał luźno na kabelku i nie zaobserwowałem żadnych problemów. Jednak dwa dni temu zamontowałem go w puszce w ścianie i zaczęły się pierwsze anomalie. Mianowicie sam się wybudza, wybudzony nie jest już połączony z suplą tylko jest w ekranie startowym, gaśnie, wybudza się i tak w koło i nie reaguje na dotyk. Pomaga zdjęcie napięcia i na jakiś czas jest spokój. Poobserwuję jeszcze przez kilka dni, może zmienię jakieś ustawienia, jeśli nic nie pomoże to odeślę na reklamację.
ja ten panel zakupiłem przed kilkoma dniami i testuję. Pierwsze wrażenie było dobre, po zasileniu, pojawia się ekran początkowy jak w każdym androidzie, jest tam zainstalowanych parę aplikacji, w tym supla i aplikacja wygaszacza ekranu. Po kliknięciu w ikonę supli, rozpoczyna się proces parowania urządzenia z chmurą i po chwili mamy dostępne wszystkie te funkcje co w telefonie. Po minucie bezczynności ekran się wygasza. Podchodzimy do panelu to się wybudza z otwartą aplikacją supli i możemy sterować. Początkowo leżał luźno na kabelku i nie zaobserwowałem żadnych problemów. Jednak dwa dni temu zamontowałem go w puszce w ścianie i zaczęły się pierwsze anomalie. Mianowicie sam się wybudza, wybudzony nie jest już połączony z suplą tylko jest w ekranie startowym, gaśnie, wybudza się i tak w koło i nie reaguje na dotyk. Pomaga zdjęcie napięcia i na jakiś czas jest spokój. Poobserwuję jeszcze przez kilka dni, może zmienię jakieś ustawienia, jeśli nic nie pomoże to odeślę na reklamację.
-
Napisz jak to się sprawuje, czy nadal będą problemy podejrzewam że wiele osób będzie zainteresowanych działaniem tego urządzenia. A dobrze mieć informacje z pierwszej ręki.
-
Zobaczymy, przez weekend pobawię się ustawieniami. Jeśli nic się nie zmieni, to wyjmę go ze ściany. Zasilacz dość mocno się grzeje, może problem wynika z tego, że w ścianie nie ma zbytnio jak skutecznie odprowadzić ciepła. Będę informował na bieżąco.
-
Panel się "wykrzacza", parę godzin jest dobrze a potem wariuje i trzeba wyłączać jego zasilanie aby go zresetować. Niestety zbyt pochopnie przywróciłem go do ustawień fabrycznych i teraz uruchamia się z oryginalną nakładką ewelink. Odsyłam do sprzedawcy.
-
Czyli jednym słowem wielka kupa. No ja jak planowałem go zakupić to nie po to aby on wisiał na kablu tylko chciałem go właśnie zamontować ładnie w puszcze obok panelu domofonu i panelu do alarmu. Żeby to elegancko wyglądało. Ale jak mam dać prawie 5 stów i to ma tak działać to ja dziękuję. Ciekawe tylko, czy jest to wina samego panelu Sonoff, czy może ten system który jest tam zainstalowany nie do końca działa poprawnie. Nie wiem co Sonoff instaluje tam oryginalnie ale może jest to jakiś lekki system przystosowany do tego urządzenia. Teraz ktoś tam postawił androida który jak wiadomo do najlżejszych systemów nie należy i sam w sobie jest dość zasobożerny. To może powodować nadmierne grzanie się panelu i przez to dzieją się takie rzeczy. Kwestią czasu pewnie było by rozlutowywanie się elementów elektronicznych.
-
Te problemy rozwiązuje ramka w druku 3d ukryje kable zapewni mocowanie. Oczywiście co się komu opłaca decyduje on sam.lukpio3 wrote: ↑Sun Nov 19, 2023 5:20 pm Tabletu też nie mam więc teraz kupić tablet, kupić albo zrobić na niego jakieś mocowanie bo przecież tak po prostu go do ściany nie przykręcę to też są koszty. W dodatku tablet ma zawsze wtyk do ładowarki gdzieś na boku obudowy więc dodatkowo mam jeszcze wystający kabel. A takie coś montuję sobie w puszcze, zasilanie idzie od tyłu i wszystko ładnie i estetycznie wygląda. A jednak estetyka też jest istotna.
-
Póki co nie skreślam jeszcze tego panelu. Odesłałem z prośbą o ponowne wgranie supli. Opisałem problem, może to nie jest jakaś globalna usterka, tylko ja miałem pecha, że taki trafił mi się egzemplarz. Wróci to się będzie testować dalej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.