Witam,
Minął tydzień od kiedy panel zawiesił się ostatni raz, obecnie pracuje bez zarzutu. Przypuszczalnie zawieszał się z powodu aplikacji do wybudzania ekranu ("automagic"). Pomiar odległości który ma pomóc ustawić odległość, z której panel zostanie wybudzony pokazuje głupoty, tzn. że im mniejszą odległość się wpisało to z dalszej odległości łapał. Eksperymentowałem z tym ustawieniem i obecnie mam niby 500cm które w rzeczywistości odpowiada 5cm. Z jednej strony szkoda że za każdym razem muszę machnąć ręką przed wyświetlaczem, ale z drugiej lepsze to niż ciągłe fałszywe wybudzenia, które z czasem zawieszały (prawdopodobnie) panel.
Sam pomysł takiego panelu nie jest zły, podoba mi się to rozwiązanie, ale nie jest idealne.... przy dużej ilości kanałów jest dużo przewijania. Moim zdaniem w domku jednorodzinnym jak już to powinno być kilka takich paneli i w każdym z nich tylko te kanały które są potrzebne.
Jeśli coś się wydarzy z panelem to dam znać.
Supla - pilot/panel do sterowania
-
I tu się z Tobą zgodzę. Moim zadaniem w każdym pokoju musiałby być taki panel, ale kogo na to stać
Będzie specjalna apka na to, więc może będzie lepiej (musi )
Będzie specjalna apka na to, więc może będzie lepiej (musi )
-
I chyba tak powinno być. Taki panel może być jedynie jako włącznik w pomieszczeniu lokalnych sterowników: światełka, termostat, klima, etc. Do sterowania całym domem jednak duży tablecik w centralnym punkcie budynku choć apka która pozwoli na komfortowe zarządzanie dopiero w dalekiej przyszłości więc pozostaje klasyczne www.
YoMan
-
To ja tylko napiszę od siebie kilka słów na temat tego przewijania kanałów i ich grup. Znowu porównam do Blynka, bo jednak pomimo całej szczerej sympatii do Supli uważam, że i to było tam lepiej i poręczniej rozwiązane. Jak?tomekgawronn wrote: ↑Thu Dec 21, 2023 8:37 am Witam,
Minął tydzień od kiedy panel zawiesił się ostatni raz, obecnie pracuje bez zarzutu. Przypuszczalnie zawieszał się z powodu aplikacji do wybudzania ekranu ("automagic"). Pomiar odległości który ma pomóc ustawić odległość, z której panel zostanie wybudzony pokazuje głupoty, tzn. że im mniejszą odległość się wpisało to z dalszej odległości łapał. Eksperymentowałem z tym ustawieniem i obecnie mam niby 500cm które w rzeczywistości odpowiada 5cm. Z jednej strony szkoda że za każdym razem muszę machnąć ręką przed wyświetlaczem, ale z drugiej lepsze to niż ciągłe fałszywe wybudzenia, które z czasem zawieszały (prawdopodobnie) panel.
Sam pomysł takiego panelu nie jest zły, podoba mi się to rozwiązanie, ale nie jest idealne.... przy dużej ilości kanałów jest dużo przewijania. Moim zdaniem w domku jednorodzinnym jak już to powinno być kilka takich paneli i w każdym z nich tylko te kanały które są potrzebne.
Jeśli coś się wydarzy z panelem to dam znać.
Grupy kanałów, w których dowolnie przypisujemy kanały do grupy, wybieramy klikając zakładki u góry ułożone poziomo, po kliknięciu w daną grupę/zakładkę mamy dostęp do naszych kanałów przypisanych do danej grupy. Już nawet nie wspominam o dowolnym ułożeniu, dobieraniu wielkości(kanału) wedle ważności na danej grupie itd.
Pewnie rzecz gustu, pierdoła, ale jakoś tak wygodniej.
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
-
Mijają 2 miesiące odkąd zainstalowałem panel w domu, po reklamacji i ponownym wgraniu softu panel nigdy więcej się nie zawiesił, więc mogę go z czystym sumieniem polecić. Podtrzymuję jednak swoje zdanie, że do komfortowej obsługi aplikacji lepsze byłoby coś o większym ekranie.
-
Miała być apka na to, ale na razie cisza. Jest jeszcze opcja, żeby zainstalować HA i zrobić po swojemu układ stron.
Wymaga to jednak sporo pracy i umiejętności. U mnie też wisi na ścianie z ekranem Ewelinka, mam podgląd na kamerkę,
zegarek i temperaturę. Okazjonalnie przełączam na Suplę, żeby sterować światłami zewnątrz (bardziej moja druga połowa, bo nie mam fizycznych przycisków). Zastanawiam się, czy nie kupić głowic termostatycznych na Zigbee i sterować nimi z Ewelinka, bo w Supli nie ma takiego rozwiązania, chyba że właśnie z HA.
Wymaga to jednak sporo pracy i umiejętności. U mnie też wisi na ścianie z ekranem Ewelinka, mam podgląd na kamerkę,
zegarek i temperaturę. Okazjonalnie przełączam na Suplę, żeby sterować światłami zewnątrz (bardziej moja druga połowa, bo nie mam fizycznych przycisków). Zastanawiam się, czy nie kupić głowic termostatycznych na Zigbee i sterować nimi z Ewelinka, bo w Supli nie ma takiego rozwiązania, chyba że właśnie z HA.
-
Testowałem więc coś powiem na ten temat.
Niestety problem polega na tym, że stare tablety już nie łączą się z wifi6 a do tego "chodzą" jak wóz z węglem.
Dzisiaj testowałem jeden starszy tablet i praktycznie nie chce łączyć się z dzisiejszymi sieciami WiFi. Trzeba stawiać specjalny AP.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
-
Nie wydaje mi sie wielkim to problemem bo moduły wykonawcze supli tez raczej nie chodzą na wifi6matrix0606 wrote: ↑Wed Feb 21, 2024 8:55 pmTestowałem więc coś powiem na ten temat.
Niestety problem polega na tym, że stare tablety już nie łączą się z wifi6 a do tego "chodzą" jak wóz z węglem.
Dzisiaj testowałem jeden starszy tablet i praktycznie nie chce łączyć się z dzisiejszymi sieciami WiFi. Trzeba stawiać specjalny AP.
-
Tu się z tobą zgodzę. Też mam stary Lenovo, to pół godz się uruchamia. Nie porównujmy tabletów do modułów wykonawczych. Jak chcesz wieszać tablet to na pewno nie stary.matrix0606 wrote: ↑Wed Feb 21, 2024 8:55 pmTestowałem więc coś powiem na ten temat.
-
Mam tablet na ścianie, stary. Nie wyłączam go nigdy. Pracuje tak już ok 4 lat. Raz na jakiś czas jak mi się przypomni to robię mu restart.
Mam na nim suplę, monitoring i youtuba połączonego ze wzmacniaczem i głośnikami. Nie narzekam.
Mam na nim suplę, monitoring i youtuba połączonego ze wzmacniaczem i głośnikami. Nie narzekam.
https://kryry01.aqi.eco/pl