Aktualizacja GUI-Generic 6.1.0

uchnast.michal

kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 5:50 am Jak aktualizujesz te z 1mb? Ja pobrałem plik z zakładki aktualizacji updater.bin, i po wrzuceniu go moduł się wykłada, brak z nim łączności.. więc tych z 1mb nie aktualizuje bo później za dużo zabawy z wygrywaniem na nowo wszystkiego..
Niezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
lukasz06

Mi aktualizacja np sonoff z esp32 poszła gładko, a z 8285
już nie. Sonoff bridge się posypał i straciłem z nim łączność.
Musiałem od nowa wgrywać i ustawiać wszystko na nowo.
uchnast.michal

lukasz06 wrote: Tue Jun 13, 2023 1:10 pm Mi aktualizacja np sonoff z esp32 poszła gładko, a z 8285
już nie. Sonoff bridge się posypał i straciłem z nim łączność.
Musiałem od nowa wgrywać i ustawiać wszystko na nowo.
Jaką wersję miałeś? Mnie przy przejściu z 4.x pojawił się konflikt kanałów ale aktualizacja dwuetapowa była manualna. Od wersji 5 gdzie dostępny był button aktualizuj szło gładko.
e-talking............
lukasz06

Nie robiłem aktualizacji dwu-etapowej, tylko zwykłą, wersja chyba 6.0 przez telefon
Za drugim razem wgrałem przez kompa najpierw 6.0
Zrobiłem jeszcze raz aktualizacje i poszło ok do 6.1
kurus

uchnast.michal wrote: Tue Jun 13, 2023 7:16 am
kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 5:50 am Jak aktualizujesz te z 1mb? Ja pobrałem plik z zakładki aktualizacji updater.bin, i po wrzuceniu go moduł się wykłada, brak z nim łączności.. więc tych z 1mb nie aktualizuje bo później za dużo zabawy z wygrywaniem na nowo wszystkiego..
Niezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.
Zrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.
uchnast.michal

Prawdopodobnie konflikt kanałów.
e-talking............
local

kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pm
Zrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.

To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.
Nazwa sieci wskazuje na soft do dwuetapowej aktualizacji.
Dla modułów 1MB najlepsza aktualizacja dwuetapowa.

1. Generujemy soft i pobieramy (przez GUI) przyciskiem "Pobierz".
2. Wgrywamy binarkę "GUI-GenericUpdater.bin" przyciskiem
3. Wgrywamy pobraną binarkę i gotowe.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Yepestis

local wrote: Tue Jun 13, 2023 9:20 pm
kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pm

To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.

Aktualizacja dwuetapowy powinna działać automatycznie na modułach 1MB. Tylko dla pewności żeby się nie wysypało najpierw warto sprawdzić dostępność aktualizacji żeby się upewnić że soft się generuje poprawnie, w przeciwnym razie może utknąć na updaterze. Ale tak czy siak powinno dać się wejść na niego po IP przydzielone z DHCP. Robię tak na gniazdkach SP111 i ładnie się aktualizują.
krycha88

kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pm Zrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.
a ile czasu odczekałeś przed podłączeniem się do wifi? Jak zachowuje się diota konfiguracyjna?
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus

uchnast.michal wrote: Tue Jun 13, 2023 7:59 pm Prawdopodobnie konflikt kanałów.
Napewno to nie jest konflikt bo moduł nawet nie nawiązał połączenia z przypisana mu wifi więc się nie zalogował do cloud.
local wrote: Tue Jun 13, 2023 9:20 pm To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.

Czy błąd że pozwala aktualizowac soft w modułach 1mb tego nie wiem.. ale fakt taki ze po kliknięciu pojawił się komunikat aktualizacja udana czy zakończona jakoś tak. Wcześniej robiłem metodą dwuetapową i moduł się wysypał po wrzuceniu GUI-GenericUpdater.bin, pisałem kilka postów wyżej o tym.
Yepestis wrote: Wed Jun 14, 2023 5:28 am
Aktualizacja dwuetapowy powinna działać automatycznie na modułach 1MB. Tylko dla pewności żeby się nie wysypało najpierw warto sprawdzić dostępność aktualizacji żeby się upewnić że soft się generuje poprawnie, w przeciwnym razie może utknąć na updaterze. Ale tak czy siak powinno dać się wejść na niego po IP przydzielone z DHCP. Robię tak na gniazdkach SP111 i ładnie się aktualizują.
Zawsze najpierw sprawdzam dostępność aktualizacji aby builder wygenerował soft. Jak chcesz wejść na niego po ip jak moduł już rozgłasza swoje wifi, a więc nie jest połączony z twoim domowym wifi.
krycha88 wrote: Wed Jun 14, 2023 6:05 am a ile czasu odczekałeś przed podłączeniem się do wifi? Jak zachowuje się diota konfiguracyjna?
Z 2 może 3min zanim się zorientowałem że moduł nie wstał po komunikacie że aktualizacja udana. Próbowałem też kilka razy podłączyć się pod to wifi supla updater i bez powodzenia, później odłączyłem moduł od zasilania i po podłączeniu już żadnej wifi nie rozgłasza, ani nie łączy, co do diody to nie chcę wprowadzać w błąd bo nie pamiętam jak świeciła..
Jeśli chcesz mogę w wolnej chwili spróbować powtórzyć operacje zwracając na to uwagę.

Return to “GUI Generic”