Niezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 5:50 am Jak aktualizujesz te z 1mb? Ja pobrałem plik z zakładki aktualizacji updater.bin, i po wrzuceniu go moduł się wykłada, brak z nim łączności.. więc tych z 1mb nie aktualizuje bo później za dużo zabawy z wygrywaniem na nowo wszystkiego..
Aktualizacja GUI-Generic 6.1.0
-
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
-
Mi aktualizacja np sonoff z esp32 poszła gładko, a z 8285
już nie. Sonoff bridge się posypał i straciłem z nim łączność.
Musiałem od nowa wgrywać i ustawiać wszystko na nowo.
-
Jaką wersję miałeś? Mnie przy przejściu z 4.x pojawił się konflikt kanałów ale aktualizacja dwuetapowa była manualna. Od wersji 5 gdzie dostępny był button aktualizuj szło gładko.lukasz06 wrote: Tue Jun 13, 2023 1:10 pm Mi aktualizacja np sonoff z esp32 poszła gładko, a z 8285
e-talking............
-
Nie robiłem aktualizacji dwu-etapowej, tylko zwykłą, wersja chyba 6.0 przez telefon
Za drugim razem wgrałem przez kompa najpierw 6.0
Zrobiłem jeszcze raz aktualizacje i poszło ok do 6.1
Za drugim razem wgrałem przez kompa najpierw 6.0
Zrobiłem jeszcze raz aktualizacje i poszło ok do 6.1
-
Zrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.uchnast.michal wrote: Tue Jun 13, 2023 7:16 amNiezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 5:50 am Jak aktualizujesz te z 1mb? Ja pobrałem plik z zakładki aktualizacji updater.bin, i po wrzuceniu go moduł się wykłada, brak z nim łączności.. więc tych z 1mb nie aktualizuje bo później za dużo zabawy z wygrywaniem na nowo wszystkiego..
-
Prawdopodobnie konflikt kanałów.
e-talking............
-
kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pmZrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.uchnast.michal wrote: Tue Jun 13, 2023 7:16 amNiezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 5:50 am Jak aktualizujesz te z 1mb? Ja pobrałem plik z zakładki aktualizacji updater.bin, i po wrzuceniu go moduł się wykłada, brak z nim łączności.. więc tych z 1mb nie aktualizuje bo później za dużo zabawy z wygrywaniem na nowo wszystkiego..
To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.
Nazwa sieci wskazuje na soft do dwuetapowej aktualizacji.
Dla modułów 1MB najlepsza aktualizacja dwuetapowa.
1. Generujemy soft i pobieramy (przez GUI) przyciskiem "Pobierz".
2. Wgrywamy binarkę "GUI-GenericUpdater.bin" przyciskiem
3. Wgrywamy pobraną binarkę i gotowe.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
Aktualizacja dwuetapowy powinna działać automatycznie na modułach 1MB. Tylko dla pewności żeby się nie wysypało najpierw warto sprawdzić dostępność aktualizacji żeby się upewnić że soft się generuje poprawnie, w przeciwnym razie może utknąć na updaterze. Ale tak czy siak powinno dać się wejść na niego po IP przydzielone z DHCP. Robię tak na gniazdkach SP111 i ładnie się aktualizują.local wrote: Tue Jun 13, 2023 9:20 pmkurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pmZrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.uchnast.michal wrote: Tue Jun 13, 2023 7:16 am
Niezależnie czy jest to sonoff Basic czy esp32 opcja Aktualizuj działa wspaniale.
To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.
-
a ile czasu odczekałeś przed podłączeniem się do wifi? Jak zachowuje się diota konfiguracyjna?kurus wrote: Tue Jun 13, 2023 7:40 pm Zrobiłem dziś ponownie aktualizacja dla h801 pamięć 1mb poprzez przycisk aktualizuj, wyświetlił komunikat aktualizacja udana (robiłem z wersji 6.0.4), po czym brak połączenia z modułem, moduł rozsyła WiFi o nazwie supla updater, nie idzie się połączyć z ta siecią, finał taki że, było trzeba wygrywać kabelkami soft.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Napewno to nie jest konflikt bo moduł nawet nie nawiązał połączenia z przypisana mu wifi więc się nie zalogował do cloud.
Czy błąd że pozwala aktualizowac soft w modułach 1mb tego nie wiem.. ale fakt taki ze po kliknięciu pojawił się komunikat aktualizacja udana czy zakończona jakoś tak. Wcześniej robiłem metodą dwuetapową i moduł się wysypał po wrzuceniu GUI-GenericUpdater.bin, pisałem kilka postów wyżej o tym.local wrote: Tue Jun 13, 2023 9:20 pm To chyba jakiś błąd w sofcie, że pozwala na aktualizację przyciskiem "Aktualizuj" pamięci 1MB.
Zawsze najpierw sprawdzam dostępność aktualizacji aby builder wygenerował soft. Jak chcesz wejść na niego po ip jak moduł już rozgłasza swoje wifi, a więc nie jest połączony z twoim domowym wifi.Yepestis wrote: Wed Jun 14, 2023 5:28 am
Aktualizacja dwuetapowy powinna działać automatycznie na modułach 1MB. Tylko dla pewności żeby się nie wysypało najpierw warto sprawdzić dostępność aktualizacji żeby się upewnić że soft się generuje poprawnie, w przeciwnym razie może utknąć na updaterze. Ale tak czy siak powinno dać się wejść na niego po IP przydzielone z DHCP. Robię tak na gniazdkach SP111 i ładnie się aktualizują.
Z 2 może 3min zanim się zorientowałem że moduł nie wstał po komunikacie że aktualizacja udana. Próbowałem też kilka razy podłączyć się pod to wifi supla updater i bez powodzenia, później odłączyłem moduł od zasilania i po podłączeniu już żadnej wifi nie rozgłasza, ani nie łączy, co do diody to nie chcę wprowadzać w błąd bo nie pamiętam jak świeciła..krycha88 wrote: Wed Jun 14, 2023 6:05 am a ile czasu odczekałeś przed podłączeniem się do wifi? Jak zachowuje się diota konfiguracyjna?
Jeśli chcesz mogę w wolnej chwili spróbować powtórzyć operacje zwracając na to uwagę.