Aktualizacja GUI-Generic 6.1.0

krycha88

kurus wrote: Wed Jun 14, 2023 6:34 am Z 2 może 3min zanim się zorientowałem że moduł nie wstał po komunikacie że aktualizacja udana. Próbowałem też kilka razy podłączyć się pod to wifi supla updater i bez powodzenia, później odłączyłem moduł od zasilania i po podłączeniu już żadnej wifi nie rozgłasza, ani nie łączy, co do diody to nie chcę wprowadzać w błąd bo nie pamiętam jak świeciła..
Jeśli chcesz mogę w wolnej chwili spróbować powtórzyć operacje zwracając na to uwagę.
Komunikat jest trochę mylący bo to początek aktualizacji i on tylko mówi, że pobrał się uploader - może go poprawię. Dla aktualizacji 2etapowej najpierw wgrywa się uploader a później on pobiera odpowiednią wersję. Następnym razem odczekaj z 5 min i obserwuj diotę konfiguracyjną powinna mrugać bardzo szybko w momencie pobierania softu. Nastąpią dwie takie próby jeżeli się nie uda to dopiero wtedy zaczyna rozgłaszać się sięc do której będziesz mógł się podłączyć.
https://gui-generic-builder.supla.io/
local

Zrobiłem test i klikając "Aktualizuj" wgrywa się binarka do dwuetapowej aktualizacji.
U mnie też nie wyświetla się strona aktualizacji na lokalnym IP czy pod 192.168.4.1.
Dopiero po resecie zasilana pojawia się sieć i strona aktualizacji.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
krycha88

local wrote: Wed Jun 14, 2023 10:17 am Zrobiłem test i klikając "Aktualizuj" wgrywa się binarka do dwuetapowej aktualizacji.
U mnie też nie wyświetla się strona aktualizacji na lokalnym IP czy pod 192.168.4.1.
Pokaż screena z jakimi parametrami wgrywasz soft.
https://gui-generic-builder.supla.io/
lukasz06

Ja miałem identyczną sytuację jak kolega kurus. Odczekałem nawet 10min po tym jak dostałem komunikat "Aktualizacja udana".
Moduł się rozłączył i nie byłem w stanie się z nim połączyć nawet przez sieć SuplaUpdater.
Moim zdaniem powinny być 2 komunikaty, np "Zakończono 1 etap aktualizacji, poczekaj na drugi" i
Aktualizacja zakończona pomyślnie lub nie".
Wydaje mi się, że najwięcej problemów z aktualizacją jest z Esp8285, jak by się nie chciały zrestartować po wgraniu updata.
local

krycha88 wrote: Wed Jun 14, 2023 10:55 am
local wrote: Wed Jun 14, 2023 10:17 am Zrobiłem test i klikając "Aktualizuj" wgrywa się binarka do dwuetapowej aktualizacji.
Pokaż screena z jakimi parametrami wgrywasz soft.
Wszystko wgrywam po OTA.
lukasz06 wrote: Wed Jun 14, 2023 1:48 pm Moim zdaniem powinny być 2 komunikaty, np "Zakończono 1 etap aktualizacji, poczekaj na drugi" i
Aktualizacja zakończona pomyślnie lub nie".
Wydaje mi się, że najwięcej problemów z aktualizacją jest z Esp8285, jak by się nie chciały zrestartować po wgraniu updata.
Spróbuj zaktualizować i zresetować moduł odłączając zasilanie.
Po resecie spróbuj połączyć się z siecią supla...
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
wojtas567

U mnie touch z 8285 też nie poszedł na raz ale po jakimś czasie zalogował się do sieci i czekał na mój powrót ponad 1h.
Aktualizacja .bin w sieci lokalnej poszła bez problemu.
Pozdrawiam
Wojtek
daw34

Witam. Wygenerowałem wgrałem online uzupełniłem dane z wielkim trudem wemos się co chwile rozłączał lub nie umiał zapisać teraz nie chce się wyświetlić w supli coś wiadomo na ten temat ?
LukaszH

U mnie aktualizacje przebiegają prawidłowo, a miałem kilka wersji od 5.6 do 6.x.
Sporo zmian w bibliotekach: https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... 2023-05-25 i jeśli chodzi o ściemniacz, to teraz sporo się poprawiło i jest naprawdę płynnie, dlatego polecam aktualizację :)

Mam też kilka pytań:
1. Add: RollerShutter: add getters for closing/opening time: do czego taka funkcja służy ?

2. Jakaś nowa funkcja przycisków:
Add: Button: add explicit setButtonType method for: monostable, bistable, motion sensor type setting.
Add: Button: add "motion sensor" button type
Będą dodawane do GG ?

3. Add: RGBW, Dimmer: add option to specify brightness scaling function. Add smoother brighness change. \
Doszły parametry do ustawienia - można to w łatwy sposób wyciągnąć do konfiguracji w GG ?
daw34

Ja wemosa nie aktualizowałem po prostu podpiąłem pod usb wybrałem opcje wygenerowałem wgrałem i teraz nawet nie mogę przejść do zakładki przekaźniki żeby dodać bo cały czas się sam resetuje/rozłącza wifi
LukaszH

daw34 wrote: Wed Jun 14, 2023 4:23 pm Ja wemosa nie aktualizowałem po prostu podpiąłem pod usb wybrałem opcje wygenerowałem wgrałem i teraz nawet nie mogę przejść do zakładki przekaźniki żeby dodać bo cały czas się sam resetuje/rozłącza wifi
Proponuję zamiast aktualizacji zrobić "erase all" i dopiero wgrać dane. Nie wiadomo co było poprzednio i zmiany wersji GG jak i samych bibliotek nie zawsze są w 100% kompatybilne i trzeba o tym pamiętać. Bezpiecznie jest aktualizować bliskie siebie wersje GG.

Return to “GUI Generic”