Aktualizacja GUI-Generic 6.1.0

LukiSpajder

robertklepacki94 wrote: Thu Jun 15, 2023 8:05 am
LukiSpajder wrote: Thu Jun 15, 2023 7:53 am Witam
Czy ktoś napotykał na taki problem że urządzenie się zawiesza po braku wi fi przez jakiś czas. Po zaniku wi fi resetuje się i za którym razem się zawiesi , pomaga tylko wyłączenie zasilanie . Dzieje się tak jeśli ustawiona jest dioda informująca o połączeniu z serwerem .
Komuś się tak dzieje ?
Mi się tak działo na Sonoffach mini w wersji 6.0.4(nowej wersji jeszcze nie testowałem), ale nie wpadłem na to że to może być wina diody. Moduł się wtedy tak zawieszał że nie działał nawet lokalny włącznik, reset zasilania zawsze pomagał.

Dokładnie o to mi chodzi , teraz jest lepiej w nowej wersji bo nie zawiesi się po jednym resecie tylko po kilku. Nie sprawdzałem też przy konfiguracji od zera bo wtedy zawieszał się po każdym restarcie .
kurus

krycha88 wrote: Wed Jun 14, 2023 6:02 pm Osoby które mają problem przy aktualizacji proszę o przetestowanie tych dwóch plikówz zipa. Pliki wygrywacie przez OTA i po około 3min próbujecie się połączyć do rozgłaszane sieci a następnie przechodzicie na 192.168.4.1. i dajcie znać czy to się powodzi.
Przetestowałem i tak:

Plik AutoUploader.bin działa poprawnie, tworzy sieć supla updater i idzie się połączyć i wrzucić wygenerowany wcześniej soft, aktualizacja kończy się sukcesem :)

Plik GUI-GenericUploader (1).bin nie działa znaczy działa tak jak to działało wcześniej że tworzy sieć supla updater ale nie idzie się z nią połączyć, jak odczekasz dłużej to nawet przestaje rozgłaszać sieć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94

@krycha88 Uda się w wolnej chwili dodać obsługę Button: add "motion sensor" button type w GG ?
Pytałem o to już kiedyś ale nie wiedziałem że biblioteka musi to wspierać :D :)
Pozdro
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
krycha88

robertklepacki94 wrote: Wed Jun 21, 2023 9:42 am @krycha88 Uda się w wolnej chwili dodać obsługę Button: add "motion sensor" button type w GG ?
Pozdro
Nie wiem co to jest.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Wed Jun 21, 2023 9:54 am
robertklepacki94 wrote: Wed Jun 21, 2023 9:42 am @krycha88 Uda się w wolnej chwili dodać obsługę Button: add "motion sensor" button type w GG ?
Pozdro
Nie wiem co to jest.
"motion sensor" był dodany do urządzeń w stylu ROW-01 itd. To jest ustawienie trybu wejścia/przycisku. Także poza: monostable, bistable, jest też "nowe" motion sensor.
Z grubsza działa tak, że jak jest "wciśnięte" to zawsze zapala, a jak sie "zwalnia", to zawsze gasi. Podczas startu urządzenie, przekaźnik jest ustawiany zgodnie ze stanem wejścia.
Ma to "kopiować" zachowanie podobne do tego jakbyś sterował światłem przy pomocy czujki ruchu. Tylko poza tymi załączeniami/wyłączeniami z czujki, masz jeszcze możliwość sterowania światłem z apki/harmongramów itp.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krycha88

klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:07 am "motion sensor" był dodany do urządzeń w stylu ROW-01 itd. To jest ustawienie trybu wejścia/przycisku. Także poza: monostable, bistable, jest też "nowe" motion sensor.
Z grubsza działa tak, że jak jest "wciśnięte" to zawsze zapala, a jak sie "zwalnia", to zawsze gasi. Podczas startu urządzenie, przekaźnik jest ustawiany zgodnie ze stanem wejścia.
Ma to "kopiować" zachowanie podobne do tego jakbyś sterował światłem przy pomocy czujki ruchu. Tylko poza tymi załączeniami/wyłączeniami z czujki, masz jeszcze możliwość sterowania światłem z apki/harmongramów itp.
Czyli wystarczy dodać dodatkowe reakcje do przycisków:

Code: Select all

CONDITIONAL_ON_PRESS
  CONDITIONAL_ON_RELEASE
  CONDITIONAL_ON_CHANGE
? :)
klew

krycha88 wrote: Wed Jun 21, 2023 10:12 am
Czyli wystarczy dodać dodatkowe reakcje do przycisków:

Code: Select all

CONDITIONAL_ON_PRESS
  CONDITIONAL_ON_RELEASE
  CONDITIONAL_ON_CHANGE
? :)
Mniej więcej ;). Ale tam jest trochę więcej logiki dodane (np. ustawianie stanu początkowego).

Natomiast te "CONDITIONAL_" zostały dodane, aby nie generować eventu w trakcie np. wieloklika. Czyli CONDITIONAL_ON_PRESS wykona się jak wciśniesz przycisk (zawsze). Jeśli puścisz przycisk to poleci CONDITIONAL_ON_RELEASE. Ale jeśli przytrzymasz i będzie ON_HOLD, to ten CONDITIONAL_ON_RELEASE już nie będzie wygenerowany.
Jeśli dalej będziesz klikał (wieloklik) to CONDITIONAL_ON_PRESS i CONDITIONAL_ON_RELEASE nie będą się generować przy kolejnych kliknięciach.

Dodałem to głównie pod kątem obsługi wchodzenia do trybu CFG przez przycisk podpięty do przekaźnika. Ujednoliciłem tutaj zachowanie między starym sdk opartym na espresifie a nową supla-device. Tam to działa tak, że wielokliki nie są wykrywane, gdy nie masz ustawionej reakcji w Cloud. W takiej sytuacji, przycisk działa po staremu, reagując szybko na on_press lub on_release. Jak dodasz AT w Cloud, to wtedy urządzenie przestawia obsługę lokalnego przekaźnika na on_click_1. Natomiast gdy pracuje w trybie "on_press/release" to nadal można wejść do trybu cfg i aby nie generować zbytniego migania światłem, to dodałem też te "CONDITIONAL_".

Ogólnie jest to dość zawiła funkcjonalność i nie radziłbym robić tego samemu ;). Lepiej jest dodać instancje klas Button, Relay, ActionTrigger i przycisk podłączyć do relay->attach(button); i analogicznie at->attach(button);
Reszta powinna się sama poustawiać zależnie jaki ustawisz tryb przycisku (setButtonType(mono/bi/motion..))
krycha88

klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:26 am Ogólnie jest to dość zawiła funkcjonalność i nie radziłbym robić tego samemu ;). Lepiej jest dodać instancje klas Button, Relay, ActionTrigger i przycisk podłączyć do relay->attach(button); i analogicznie at->attach(button);
Reszta powinna się sama poustawiać zależnie jaki ustawisz tryb przycisku (setButtonType(mono/bi/motion..))
Czy coś się zmieniło w obsłudze przekaźników? Bo ja nigdzie nie ustawiam relay->attach(button) jedynie to robię dla AT.
klew

krycha88 wrote: Wed Jun 21, 2023 10:39 am
klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:26 am Ogólnie jest to dość zawiła funkcjonalność i nie radziłbym robić tego samemu ;). Lepiej jest dodać instancje klas Button, Relay, ActionTrigger i przycisk podłączyć do relay->attach(button); i analogicznie at->attach(button);
Czy coś się zmieniło w obsłudze przekaźników? Bo ja nigdzie nie ustawiam relay->attach(button) jedynie to robię dla AT.
Ogólnie wszystko "po staremu" powinno działać. Ale jeśli chciałbyś użyć tych "nowości", to należałoby zacząć używać relay->attach(button). Ogólnie to upraszcza nieco kod, bo nie musisz samemu ustawiać odpowiednich akcji na przyciskach i przekaźnikach - same się ustawiają ;)
krycha88

klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:41 am Ogólnie wszystko "po staremu" powinno działać. Ale jeśli chciałbyś użyć tych "nowości", to należałoby zacząć używać relay->attach(button). Ogólnie to upraszcza nieco kod, bo nie musisz samemu ustawiać odpowiednich akcji na przyciskach i przekaźnikach - same się ustawiają ;)
Czyli nie używamy już addAction? A jedynie setButtonType()? Jeżeli tak to trochę to komplikuje przejście na tak uproszony mechanizm bo do tej pory była dowolność. Łatwiej byłoby z jakimś aktualnym przykładem gdzieś na forum bo nie jestem na bieżąco a dużo się zmienia.

Return to “GUI Generic”