Aktualizacja GUI-Generic 6.1.0

klew

krycha88 wrote: Wed Jun 21, 2023 10:54 am
klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:41 am Ogólnie wszystko "po staremu" powinno działać. Ale jeśli chciałbyś użyć tych "nowości", to należałoby zacząć używać relay->attach(button). Ogólnie to upraszcza nieco kod, bo nie musisz samemu ustawiać odpowiednich akcji na przyciskach i przekaźnikach - same się ustawiają ;)
Czyli nie używamy już addAction? A jedynie setButtonType()? Jeżeli tak to trochę to komplikuje przejście na tak uproszony mechanizm bo do tej pory była dowolność. Łatwiej byłoby z jakimś aktualnym przykładem gdzieś na forum bo nie jestem na bieżąco a dużo się zmienia.
Możesz używać nadal "addAction" i nic nie trzeba zmieniać.

Cały ten temat wynika z tego, że zachowanie przycisków zmienia się zależenie od ustawień (np. wejście w tryb cfg, albo ustawienie AT w Cloud). Wtedy urządzenie samo przestawia akcje z "on_press" na "on_click_1" itd. Analogicznie przestawi spowrotem z "on_click_1" na "on_press" jeśli wyłączysz AT w cloud. Jest tam dużo logiki i wg mnie to jest skomplikowane ;).
Samo "addAction" działa po staremu, ale nie da Ci tych możliwości jak opisane powyżej i urządzenie nie będzie rekonfigurować zachowania przycisków w locie.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krycha88

Chyba doszliśmy to tego aby skorzystać z MOTION_SENSOR to najlepiej to przerobić :) Zastanawiam się jak to zrobić aby zachować stare GUI i nie popsuć aktualnych konfiguracji. Gdzie było można dowolnie ustawiać action oraz event.
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94

Kurde nie myślałem że to aż tyle roboty :shock:
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
krycha88

klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:26 am Ogólnie jest to dość zawiła funkcjonalność i nie radziłbym robić tego samemu ;). Lepiej jest dodać instancje klas Button, Relay, ActionTrigger i przycisk podłączyć do relay->attach(button); i analogicznie at->attach(button);
Reszta powinna się sama poustawiać zależnie jaki ustawisz tryb przycisku (setButtonType(mono/bi/motion..))
jak dla button->setButtonType(Supla::Control::Button::ButtonType::MONOSTABLE) ustawić aby ragowało na Supla::Event::ON_RELEASE :)
klew

krycha88 wrote: Thu Jun 22, 2023 6:06 am
klew wrote: Wed Jun 21, 2023 10:26 am Ogólnie jest to dość zawiła funkcjonalność i nie radziłbym robić tego samemu ;). Lepiej jest dodać instancje klas Button, Relay, ActionTrigger i przycisk podłączyć do relay->attach(button); i analogicznie at->attach(button);
Reszta powinna się sama poustawiać zależnie jaki ustawisz tryb przycisku (setButtonType(mono/bi/motion..))
jak dla button->setButtonType(Supla::Control::Button::ButtonType::MONOSTABLE) ustawić aby ragowało na Supla::Event::ON_RELEASE :)
Nie ma takiej opcji ;).
Jeśli jest bardzo potrzebna to mogę na szybko dodać
krycha88

klew wrote: Thu Jun 22, 2023 6:19 am Nie ma takiej opcji ;).
Bardzo nie jest potrzebne, ale jeżeli bym miał przerobić przyciski to taka opcja byłaby pożądana aby zachować spójność do tego co było.
krycha88

klew wrote: Thu Jun 22, 2023 6:19 am Nie ma takiej opcji ;).
stary kod

Code: Select all

if (ConfigESP->getEvent(pinButton) == Supla::ON_HOLD) {
        int holdTimeMs = String(ConfigManager->get(KEY_AT_HOLD_TIME)->getValue()).toDouble() * 1000;
        button->setHoldTime(holdTimeMs);
        button->repeatOnHoldEvery(2000);
      }

button->addAction(ConfigESP->getAction(pinButton), relay[nrButton], ConfigESP->getEvent(pinButton));
nowy kod

Code: Select all

switch (buttonEvent) {
        case Supla::Event::ON_PRESS:
          button->setButtonType(Supla::Control::Button::ButtonType::MONOSTABLE);
          relay[nrButton]->attach(button);
          break;

case Supla::Event::ON_RELEASE:
          button->addAction(buttonAction, relay[nrButton], buttonEvent);
          break;

case Supla::Event::ON_CHANGE:
          button->setButtonType(Supla::Control::Button::ButtonType::BISTABLE);
          break;

case Supla::Event::CONDITIONAL_ON_CHANGE:
          button->setButtonType(Supla::Control::Button::ButtonType::MOTION_SENSOR);
          break;

case Supla::Event::ON_HOLD:
          int holdTimeMs = String(ConfigManager->get(KEY_AT_HOLD_TIME)->getValue()).toDouble() * 1000;
          button->setHoldTime(holdTimeMs);
          button->repeatOnHoldEvery(2000);
          break;
      }

if (buttonAction == Supla::Action::TURN_ON || buttonAction == Supla::Action::TURN_OFF) {
      }
Przerobiłem przyciski aby działały za pomocą setButtonType i mam wrażenie, że straszną ifologia wyszła. @klew spojrzysz na to? :)
klew

krycha88 wrote: Thu Jun 22, 2023 10:39 am Przerobiłem przyciski aby działały za pomocą setButtonType i mam wrażenie, że straszną ifologia wyszła. @klew spojrzysz na to? :)
Hm, to chyba wynika z tego, że GG z poziomu GUI pozwala na taką "niskopoziomową" konfigurację przycisku, poprzez określenie rodzaju eventu na jaki ma reagować.

Ta koncepcja z przyciskiem: monostabilny, bistabilnym, czujnikiem ruchu; zakłada, że nie zagłębiamy się w takie detale, tylko user mówi, jaki ma przycisk (tak bardziej po ludzku).

Tylko nie wiem, czy to za bardzo nie ingeruje w obecne podejście do konfiguracji urządzenia w GG.

Co bym radził?
- zostawić po staremu ;)
- albo przerobić całość na nowe - z tym, że tutaj może być taka trudność, że biblioteka jeszcze nie wszędzie wspiera tą metodą "attach" - np. rolety nie mają tego.

Return to “GUI Generic”