🩺 GKW-01 Testy

wsosniak

jeszcze takie dwa mini komentarze :
klew wrote: Mon Dec 04, 2023 11:54 am ......................Jeśli dasz tam termometr do podłogi (albo na rurki zasilające/powrót)......................
gdybym sie sam budował a nie kupował dom od dewelopera , i gdyby to było TERAZ , kiedy jest GKW-01 (będzie za chwilę w sprzedazy) , to na 100% bym o taka rurkę zadbał zebym mógł ten dodatkowy czujnik ( na tym 3 metrowym kablu co od Was dostałem na testy razem z GKW-01 ) mógł wsuwać i wyciągac (w razie uszkodzenia) z tej rurki (oczywiście przyłączając go do GKW-01 na tym kablu). Byłoby super. Niestety tego juz nie zrobię , za dużo by mnie to kosztowało przeróbek. I dla takich ludzi jak ja (a mysle ze jest ich sporo) ktorzy juz nie będa kuć ścian , dobrze byłoby aby w cloud mozna byłoby nie tylko korzystać z tych dwóch czujników z GKW-01 , ale żeby mozna było , Z PEŁNA ŚWIADOMOSCIĄ konsekwencji jakie w tego tytułu wynikają , móc w cloud "spiąć" zewnętrzny czujnik (np THW-01) umieszczony w odpowiednim miejscu na podłodze (tak jak to mam teraz gdzie THW-01 leży sobie na podłodze ). Pomyślcie nad tym żeby nam , użytkownikom... powiedzmy zaawansowanym, taką mozliwość dać . Jesli dobrze pamietam to juz ktoś o tym na forum pisał/pytał o te zewnetrzne czujniki , żeby można je było "spinać" z GKW-01

klew wrote: Mon Dec 04, 2023 11:54 am ..... aby podłoga miała maks 28 stopni, bo inaczej tracimy gwarancje na drewniane okładziny lub panele ;) ).
no dokładnie :) u mnie to jest nawet 27. Gdybym badał tylko temperature pomieszczenia ktora z duzym opoznieniem reaguje na podgrzewanie podłogi ... to 27 stopni jest spokojnie do osiągniecia :)

Aha!! i jeszcze jedno , się powtórzę/przypomnę : "dla takich ludzi jak ja (a mysle ze jest ich sporo) ktorzy juz nie będa kuć ścian" pamiętajcie o reakcjach na termostacie/przekaźniku na WŁĄCZ/WYŁĄCZ :) aby móc załączać inny przykaźnik (np w ROW-02)

dzięki!
wsosniak

wsosniak wrote: Mon Dec 04, 2023 1:22 pm ................ "dla takich ludzi jak ja (a mysle ze jest ich sporo) ktorzy juz nie będa kuć ścian" pamiętajcie o reakcjach na termostacie/przekaźniku na WŁĄCZ/WYŁĄCZ :) aby móc załączać inny przykaźnik (np w ROW-02)

dzięki!
@klew - a zamiast reakcji na przekaźniku termostatu , takie inne podejście ? : tak jak mamy kanały dla bram , rolet , włączników , gdzie w cloud "spinamy" te kanały z czujnikami , kanałami pomairowymi , powiązanymi ..... to moze i nawet lepiej byłoby aby w cloud , przy kanale termostatu była mozliwość "spiecia" go z przekaźnikiem kanału WŁĄCZNIKA ZASIALNIA (ŚWIATŁA) ? i zeby to działąlo tak ze włączenie/wyłączenie przekaźnika termostatu , załączałoby/wyłączałoby powiązany kanał włącznika zasilania/światła ?

Np tak zeby w cloud konfiguracja termostatu wygladała tak ? :

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

wsosniak wrote: Wed Dec 06, 2023 7:10 am Np tak zeby w cloud konfiguracja termostatu wygladała tak ? :
Będą dodane reakcje w stylu:
"gdy załączono ogrzewanie", "gdy wyłączono ogrzewanie", które się odpalają, gdy termostat załącza/wyłącza przekaźnik. Także dwie reakcje i będzie Ci to działać.
wsosniak

klew wrote: Wed Dec 06, 2023 9:50 am
wsosniak wrote: Wed Dec 06, 2023 7:10 am Np tak zeby w cloud konfiguracja termostatu wygladała tak ? :
Będą dodane reakcje w stylu:
"gdy załączono ogrzewanie", "gdy wyłączono ogrzewanie", które się odpalają, gdy termostat załącza/wyłącza przekaźnik. Także dwie reakcje i będzie Ci to działać.
dzieki ! :)
szym3k

klew wrote: Fri Oct 06, 2023 10:21 am
Jamal88 wrote: Fri Oct 06, 2023 10:13 am
klew wrote: Wed Oct 04, 2023 11:12 am Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.

Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Mam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?
Niestety Salus nie podaje jaki model NTC 10k tam jest użyty. Także w żaden sposób nie potrafię się do tego odnieść.

Coś wiadomo w tym temacie, muszę za chwile założyć już dwa czujniki NTC, później bym dokupił GKW-01. Muszę zamknąć sufit gdzie są folie grzewcze. Widomo coś w sprawie modelu NTC?
robertklepacki94

szym3k wrote: Mon Dec 11, 2023 2:30 pm
klew wrote: Fri Oct 06, 2023 10:21 am
Jamal88 wrote: Fri Oct 06, 2023 10:13 am

Mam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?
Niestety Salus nie podaje jaki model NTC 10k tam jest użyty. Także w żaden sposób nie potrafię się do tego odnieść.

Coś wiadomo w tym temacie, muszę za chwile założyć już dwa czujniki NTC, później bym dokupił GKW-01. Muszę zamknąć sufit gdzie są folie grzewcze. Widomo coś w sprawie modelu NTC?
Ja bym ci radził ułożyć tam rurkę z zaślepionym konicem tak żebyś mógł w każdej chwili wymienić ten czujnik. One nie są wieczne, może być tak że jeden bedzie ci działał przez 15 lat a drugi zepsuje się po 3 miesiącach.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
szym3k

Mam wszędzie peszle, ale jak je zaślepię to temperatura pewnie będzie przekłamana.
klew

szym3k wrote: Wed Dec 13, 2023 9:56 am Mam wszędzie peszle, ale jak je zaślepię to temperatura pewnie będzie przekłamana.
Gdzie chcesz zamontować ten czujnik? Czego temperaturę one mają mierzyć? Dlaczego ma być tam przekłamana temperatura?

Ja u siebie dawałem rurki pex-y (takie od podłogówki) - one są wygodniejsze niż peszle, są plastyczne (można je odgiąć i trzymają kształt), mają gładką powierzchnię, więc nic się nie blokuje przy wsuwaniu czujnika.
Mirosław F.

43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Lector

Mirku rozumiem ze słona woda nie będzie dla niego przeszkodą.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos

Return to “Nowości”