v23.07 - powiadomienia

czerygdz

Dzień dobry,

jak wygląda harmonogram aktualizacji serwerów?
Wiadomym jest, że to chwilkę potrwa ale możecie udostępnić jakiś plan?

Pozdrawiam
Paweł
ramar4

Dokładnie bo tak to trzeba zaglądać cały czas i sprawdzac
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
4×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
fracz

robertklepacki94 wrote: Tue Jul 11, 2023 9:30 pm U mnie na svr8 w scenach nie da się ustawić opóźnienie pmiedzy akcjami w ogole.
Poprawka gotowa, czeka na ponowną aktualizację. Dzięki za zgłoszenie!

local wrote: Tue Jul 11, 2023 11:34 pm Jest szansa na poprawkę odnośnie osobistych tokenów dostępowych ?
Wygląda na to, że link jest błędny bo serwer odpowiada kodem 404 Not Found.
Poprawka gotowa, czeka na ponowną aktualizację. Dzięki za zgłoszenie!

ramar4 wrote: Wed Jul 12, 2023 7:00 am Dokładnie bo tak to trzeba zaglądać cały czas i sprawdzac
I o to chodzi ;)

Trochę żartuję, a trochę nie. Cierpliwości - to zależy też od tego ile problemów po drodze wykrywamy.
robertklepacki94

fracz wrote: Wed Jul 12, 2023 7:27 am
ramar4 wrote: Wed Jul 12, 2023 7:00 am Dokładnie bo tak to trzeba zaglądać cały czas i sprawdzac
I o to chodzi ;)

Trochę żartuję, a trochę nie. Cierpliwości - to zależy też od tego ile problemów po drodze wykrywamy.
Dokładnie aktualizacja 100 serwerów nie trwa tyle co 10ciu, ja mam konto na 8 i 78 i cierpliwie czekam :D
Martwił bym się wtedy jak by znikł komunikat o aktualizacji a mój serwer pozostał by w starej wersji.
Przecież chłopaki nie będą rozpisywć harmonogramu godzina po godzienie bo na to szkoda czasu :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Duch__

Limity 20 powiadomień push na godzinę? Nawet nie zdążyłem dobrze przetestować... Przy tym tempie to wszystkie ustawienia w domu zajmą mi miesiąc. :roll: Dajcie na początek chociaż 100. Czuję się jakbym lizał loda przez szybę.

Jak już mowa o limitach PUSH. Mając 4 numery telefonów to liczba powiadomień z limitu jest liczona jako 1 zużyte powiadomienie czy jako 4? Mówimy o wyzwoleniu powiadomienia PUSH z jednego urządzenia np. sygnalizacja otwarcia bramy garażowej.
Image
P__G

Czy będzie można wybrać telefony/grupy użytkowników otrzymujących powiadomienia?
pzygmunt

Duch__ wrote: Wed Jul 12, 2023 8:25 am Limity 20 powiadomień push na godzinę? Nawet nie zdążyłem dobrze przetestować... Przy tym tempie to wszystkie ustawienia w domu zajmą mi miesiąc. :roll: Dajcie na początek chociaż 100. Czuję się jakbym lizał loda przez szybę.

Jak już mowa o limitach PUSH. Mając 4 numery telefonów to liczba powiadomień z limitu jest liczona jako 1 zużyte powiadomienie czy jako 4? Mówimy o wyzwoleniu powiadomienia PUSH z jednego urządzenia np. sygnalizacja otwarcia bramy garażowej.
Limit jest niezależny od ilości telefonów. Dotyczy on ilości wysyłek, a nie ilości odbiorców. Jeśli masz 100 smartfonów, a limit będzie wynosi 20 to wszyscy otrzymają 20 PUSH-y. Limit mogę na życzenie zwiększyć.
pzygmunt

P__G wrote: Wed Jul 12, 2023 8:30 am Czy będzie można wybrać telefony/grupy użytkowników otrzymujących powiadomienia?
Na chwilę obecną można wybrać identyfikatory dostępu. Jeśli to będzie niewystarczające to dodamy więcej opcji.
Duch__

Kolejna sprawa, spływanie zaległych powiadomień np. w wyniku braku chwilowego dostępu do LTE / WIFI. Może dałoby się dodać opcję z dodanym do tytułu czasem wygenerowania powiadomienia?

Brakuje w powiadomieniach możliwości wyłączenia ich czasowo np. w porze nocnej (żona wraca późnym wieczorem z babskich plot a ja już śpię). Po co mi powiadomienie po 22 że brama garażowa została otwarta itp.
Image
pzygmunt

Albert wrote: Wed Jul 12, 2023 5:57 am Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy cloud podczas wysyłania powiadomień uwzględnia to, czy moduł jest /connected do sieci?

W skryptach, jeśli nie ustawiło się dodatkowego warunku "...and state(xyz).connected", to skrypty uruchamiały scenę i wysyłały push, że warunek spełniony, pomimo że nie był spełniony, tylko moduł offline ;)
Nie uwzględnia ponieważ w tym przypadku nie musi uwzględniać. Skrypty, aplikacje i MQTT w momencie gdy urządzenie przechodzi w tryb offline widzą zmianę stanu na stan domyślny. Czyli jeśli urządzenie było ON to w trybie offline staje się OFF. To mogło powodować problemy. Reakcje pamiętają ostatni stan. Dzięki temu przejście w offline/online nie zmienia stanu i nie generuje to niepotrzebnych reakcji. Wyjątkiem jest sytuacja gdy urządzenie podczas gdy jest offline zmieni swój stan. Jeśli powróci połączenie z tym zmienionym stanem to wygeneruje to reakcję.

Return to “Nowości”