🩺 GKW-01 - wirtualne testy panelu

User avatar
uchnast.michal
Posts: 1090
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

Hmm teraz widać, że menu dla przeciętnemu użytkownikowi może sprawiać problem.
Sukcesywnie będę dopisywał.
1. Klikanie po bokach by zmienić zadaną temperaturę jest ok i dość intuicyjne. Uważam za mylące jest zmienianie konkretnego ustawiania "na dwa lub trzy sposoby". Jeżeli działają przyciski po bokach to strzałkę (lewa dolna) i kropka nie powinna prowadzić do zmiany tych ustawień. + - zmiana temperatury domyślnie, po wybraniu konkretnego elementu menu odpowiadać za jasność, głośność itd.
2. Klikając w dolne boczne przyciski od razu powinna się pojawić rączka lub klucz, niezależnie w którą stronę i "wchodzić głębiej" środkowy.
Jak jest rączka to zmieniamy opcje bocznymi a jak klucz to najpierw środkowy, Klikam już kilka dobrych minut i za każdym razem odwrotnie niż powinno być:/ W przypadku wyboru trybu pracy, tak to będzie jedno więcej kliknięcie ale ... spójne logicznie. Lub inaczej, po wyświetleniu kluczyka też +- do klejonego elementu menu.
3. Menu > display gdy się wyświetli nie widać czy to tryb zmiany ustawień czy wyświetlanie bieżące. Może jakoś wyróżniać, że użytkownik jest trybie edycji ustawień? Takie charakterystyczne elementy ułatwią też pisanie instrukcji.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
User avatar
klew
Posts: 8663
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

uchnast.michal wrote: Mon Jul 31, 2023 8:38 am 1. Klikanie po bokach by zmienić zadaną temperaturę jest ok i dość intuicyjne. Uważam za mylące jest zmienianie konkretnego ustawiania "na dwa lub trzy sposoby".
Napisz dokładniej co masz na myśli. Aktualnie temperaturę można ustawić tylko w jednym miejscu. Co tutaj da się ustawić "na dwa lub trzy sposoby"?
uchnast.michal wrote: Mon Jul 31, 2023 8:38 am Jeżeli działają przyciski po bokach to strzałkę (lewa dolna) i kropka nie powinna prowadzić do zmiany tych ustawień. + - zmiana temperatury domyślnie, po wybraniu konkretnego elementu menu odpowiadać za jasność, głośność itd.
Nie rozumiem. Przyciski + i - zmieniają tylko aktualne wybrany element (np. temperaturę, tryb, ...). Strzałki na dole i środkowy przycisk nie zmieniają ani temperatury ani innych ustawień. Strzałki służą wyłącznie nawigacji, a przycisk środkowy potwierdza wybór.
uchnast.michal wrote: Mon Jul 31, 2023 8:38 am 2. Klikając w dolne boczne przyciski od razu powinna się pojawić rączka lub klucz, niezależnie w którą stronę i "wchodzić głębiej" środkowy.
Jak jest rączka to zmieniamy opcje bocznymi a jak klucz to najpierw środkowy, Klikam już kilka dobrych minut i za każdym razem odwrotnie niż powinno być:/ W przypadku wyboru trybu pracy, tak to będzie jedno więcej kliknięcie ale ... spójne logicznie. Lub inaczej, po wyświetleniu kluczyka też +- do klejonego elementu menu.
Nie rozumiem. "Rączka" to tylko jeden z kilku trybów do wybrania: off, ręczny czasowy, lub program/harmongoram tygodniowy. Ustawienie temperatury ręcznie zawsze przełącza tryb na ręczny, co jest potwierdzane symbolem ręki, po wybraniu temperatury.
Do nawigacji po menu służą strzałki i środkowy przycisk. +- nie jest do tego nigdzie używany i raczej nie będzie (bo po co?)
uchnast.michal wrote: Mon Jul 31, 2023 8:38 am 3. Menu > display gdy się wyświetli nie widać czy to tryb zmiany ustawień czy wyświetlanie bieżące. Może jakoś wyróżniać, że użytkownik jest trybie edycji ustawień? Takie charakterystyczne elementy ułatwią też pisanie instrukcji.
Piszesz o tym ostatnim ustaiwieniu z "ustawień"? O tym, które dotyczy tego, co ma być pokazywane na głównym ekranie, gdy termostat jest nieużywany?
Pokazywane są tam raczej "domyślne" wartości, w stylu "12:00", które powinny się wyróżniać trochę od tych aktualnych. Do tego ekran wtedy mruga, sugerując ustawianie czegoś.
Jeśli masz jakiś pomysł, jak to uczynić bardziej czytelnym na tym ekranie, to pisz :). Bo to, że czasami jest to mało czytelne, to wiem, ale nie wiem jak to usprawnić :). Ten ekran wbrew pozorom nie jest najłatwiejszy do zaprojektowania interfejsu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Poza tym tryb wyświetlania nie ma podświetlonych żadnych przycisków. A tryby ustawień oprócz migania mają ich co najmniej 2.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Zatwierdzanie zmian w menu jest na 2 sposoby, zależnie od miejsca w menu.
Zmiana ustawień temperatury i trybu pracy termostatu jest zatwierdzana "kropką" i po animacji potwierdzającej powraca do ekranu głównego wychodząc z ustawień.
Zmiana ustawień "GUI" jest akceptowana od razu bez wychodzenia z menu. Zastanawiam się, czy ekran [RETURN] w tym trybie nie powinien wychodzić z menu do ekranu głównego zamiast wracać do ekranu 🔧 co skróci trochę klikaninę.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
klew
Posts: 8663
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Ilością tych kliknięć bym się za bardzo nie sugerował. Te ustawienia pewnie ktoś przeklika za pierwszym razem instalując urządzenie i może po kilku dniach coś poprawi i pewnie nigdy więcej tam nie będzie wchodził ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

klew wrote: Mon Jul 31, 2023 9:37 am Ilością tych kliknięć bym się za bardzo nie sugerował. Te ustawienia pewnie ktoś przeklika za pierwszym razem instalując urządzenie i może po kilku dniach coś poprawi i pewnie nigdy więcej tam nie będzie wchodził ;)
I tu możesz mieć rację... ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

@klew a jak będzie wyglądała kwestia ustawiania w gekonie RTC?

No i puść nowszy firmware, może mi 192.168.4.1 ruszy ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1090
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

klew wrote: Mon Jul 31, 2023 9:09 am Napisz dokładniej co masz na myśli. Aktualnie temperaturę można ustawić tylko w jednym miejscu. Co tutaj da się ustawić "na dwa lub trzy sposoby"?
Miałem na myśli, wchodzenie w możliwość zmiany temperatury lewym dolnym, prawym dolnym przyciskiem. Klikając na nie pierwsze co się wyświetla to ustawienie temperatury. To samo co klikając od razu w + - >> pominięcia lub przesunięcie "na koniec".
klew wrote: Mon Jul 31, 2023 9:09 am Nie rozumiem. Przyciski + i - zmieniają tylko aktualne wybrany element (np. temperaturę, tryb, ...). Strzałki na dole i środkowy przycisk nie zmieniają ani temperatury ani innych ustawień. Strzałki służą wyłącznie nawigacji, a przycisk środkowy potwierdza wybór.
j/w
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
User avatar
klew
Posts: 8663
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

uchnast.michal wrote: Mon Jul 31, 2023 12:06 pm Miałem na myśli, wchodzenie w możliwość zmiany temperatury lewym dolnym, prawym dolnym przyciskiem. Klikając na nie pierwsze co się wyświetla to ustawienie temperatury. To samo co klikając od razu w + - >> pominięcia lub przesunięcie "na koniec".
Jak jesteś na "głównym ekranie", to żaden przycisk nie jest podświetlony, ani minus, ani strzałki itd.
Klikając w "cokolwiek", przechodzi do pierwszego ekranu, gdzie można ustawiać temperaturę.

Na symulatorze wymaga to precyzyjnego kliknięcia w jakiś przycisk, ale na rzeczywistym urządzeniu, sprowadza się to do w miarę losowego przyłożenia większej części dłoni do ekranu.

Dopiero od tego momentu, podświetlają się przyciski i możemy mówić o jakiejś nawigacji, czy funkcji, jakie mają te przyciski.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
uchnast.michal
Posts: 1090
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am

Post

klew wrote: Mon Jul 31, 2023 12:26 pm Dopiero od tego momentu, podświetlają się przyciski i możemy mówić o jakiejś nawigacji, czy funkcji, jakie mają te przyciski.
Rozumiem, rozbieżności w działaniu sprzętu i symulacji wprowadziły mnie w błąd. Dzięki za wyjaśnienie.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023

Return to “ZAMEL GKW-01”