Ostrzeżenie HA
-
Przyjrzę się temu w wolnej chwili.
-
Tutaj jest więcej na ten temat:
https://community.home-assistant.io/t/p ... /598099/70
Ogólnie z tego wątku wynika, że wszystko będzie nadal działać, nawet jak nikt nic nie zmieni.
Zmiana dotyczy tego jak budowane jest "entity_id" w HA. Wcześniej było budowane na podstawie parametru "name" kanału, który jest przekazywany do HA przez MQTT Discovery.
Po zmianie, entity_id w HA będzie budowane jako "device: name + name", gdzie "device: name" to nazwa urządzenia przekazywana w tej samej wiadomości MQTT Discovery.
Np: Osobiście nie widzę za bardzo miejsc, gdzie Supla by wstawiała nazwę urządzenia do nazwy "entity", ale może się tak zdarzyć, gdy ktoś samemu nada nazwy w taki sposób.
Temat trzeba by przejrzeć pod kątem każdego typu kanału, bo nie analizowałem wszystkiego co może być w Supli tam ustawione, ale wydaje mi się, że większość tego typu tematów sprowadzi się do tego, że HA oczekuje, aby nie nadawać kanałom nazwy zawierającej nazwę urządzenia.
Także jeśli ktoś ma ROW-01, to nadanie urządzeniu nazwy "Świtało w salonie" i potem nadanie tej samej nazwy na kanale, wygeneruje warning w HA.
Z tego postu, co wkleiłem link wcześniej, wynika, że jedyną konsekwencją braku poprawy tych nazw, jest to, że nazwa będzie zduplikowana.
https://community.home-assistant.io/t/p ... /598099/70
Ogólnie z tego wątku wynika, że wszystko będzie nadal działać, nawet jak nikt nic nie zmieni.
Zmiana dotyczy tego jak budowane jest "entity_id" w HA. Wcześniej było budowane na podstawie parametru "name" kanału, który jest przekazywany do HA przez MQTT Discovery.
Po zmianie, entity_id w HA będzie budowane jako "device: name + name", gdzie "device: name" to nazwa urządzenia przekazywana w tej samej wiadomości MQTT Discovery.
Np: Osobiście nie widzę za bardzo miejsc, gdzie Supla by wstawiała nazwę urządzenia do nazwy "entity", ale może się tak zdarzyć, gdy ktoś samemu nada nazwy w taki sposób.
Temat trzeba by przejrzeć pod kątem każdego typu kanału, bo nie analizowałem wszystkiego co może być w Supli tam ustawione, ale wydaje mi się, że większość tego typu tematów sprowadzi się do tego, że HA oczekuje, aby nie nadawać kanałom nazwy zawierającej nazwę urządzenia.
Także jeśli ktoś ma ROW-01, to nadanie urządzeniu nazwy "Świtało w salonie" i potem nadanie tej samej nazwy na kanale, wygeneruje warning w HA.
Z tego postu, co wkleiłem link wcześniej, wynika, że jedyną konsekwencją braku poprawy tych nazw, jest to, że nazwa będzie zduplikowana.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Coś w tym jest.
Przejrzę na spokojne wszystkie encje z ostrzeżeniem sztuka po sztuce bo na pewno mam kilka tak nazwanych (tzn. device: name = name).
Przejrzę na spokojne wszystkie encje z ostrzeżeniem sztuka po sztuce bo na pewno mam kilka tak nazwanych (tzn. device: name = name).
YoMan
-
Wszystko się spier.. to jakaś porażka aby nazwa urządzenia np wemos albo Gui Generic ....była nazwą bez sensu.... nazwa urządzenia jest podawana przez producenta a nazwę encji to jest to co ja sobie nazwałem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Chyba zostaje customize.yaml. Co do innych opcji jeszcze nie szukałem.
YoMan
-
Ale o co to całe zamieszanie?! Wszystko działa jak do tej pory, nawet node-red prawidłowo zaktualizował nazwy encji. Opisy na kartach zmieniły się tylko jeśli były domyśle, gdy jest mało czytelnie np. w odznakach można zmienić.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
-
Przeglądnąłem temat na swoich urządzeniach. Faktycznie krzyczy, kiedy nazwa kanału jest taka sama lub zaczyna się tak samo jak nazwa urządzenia. Po zmianie nazw komunikaty zniknęły.
Druga sprawa to że nazwy encji się zmieniły poprzez dodanie nazwy urządzenia z przodu. Z jednej strony może to czytelniejsze dla niektórych, dla mnie nie bo mam 20 encji zaczynających się tak samo i przy małym okienku widzę tylko początek nazwy. Trzeba albo w rejestrze encji nadać nazwy albo w customize.yaml
Trochę klikania niestety ale może komuś było to potrzebne
Druga sprawa to że nazwy encji się zmieniły poprzez dodanie nazwy urządzenia z przodu. Z jednej strony może to czytelniejsze dla niektórych, dla mnie nie bo mam 20 encji zaczynających się tak samo i przy małym okienku widzę tylko początek nazwy. Trzeba albo w rejestrze encji nadać nazwy albo w customize.yaml
Trochę klikania niestety ale może komuś było to potrzebne
YoMan
-
Ja konfiguruję większość z komputera, więc nie mam małych okienek przy wyborze encji. No ale tak czy siak, czeka mnie podniesienie wersji, więc wszystko jeszcze przede mną. A HA mam jeszcze 2022.8.7b1
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2
-
O to że teraz do każdej encji musze zmieniać nazwę bo komuś się zachciało dodawać nazwę urządzenia na początek... i wszystko jest bez sensu mam nadzieje ze zaraz wyślą jakąś akutalizację.uchnast.michal wrote: ↑Tue Aug 15, 2023 7:05 amAle o co to całe zamieszanie?! Wszystko działa jak do tej pory, nawet node-red prawidłowo zaktualizował nazwy encji. Opisy na kartach zmieniły się tylko jeśli były domyśle, gdy jest mało czytelnie np. w odznakach można zmienić.
To samo urządzenie i 2 nazwy w HA bez sensu
-
Miałem na myśli jak się to ma do Supli? Czy tylko użytkownicy Supli mają taki "problem"?! Może warto szukać pomocy/rozwiązania na forum HA. Zmiana raczej nie została wprowadzona zupełnie bezpodstawnie. Na pewno jest jakiś sens i logika
e-talking............