Ostrzeżenie HA

daw34

uchnast.michal wrote: Tue Aug 15, 2023 9:33 am Miałem na myśli jak się to ma do Supli? Czy tylko użytkownicy Supli mają taki "problem"?! Może warto szukać pomocy/rozwiązania na forum HA. Zmiana raczej nie została wprowadzona zupełnie bezpodstawnie. Na pewno jest jakiś sens i logika
Informacja z forum HA z linku wyżej
Zmiana stanowi, że MQTT nie powinien podawać nazwy urządzenia w nazwach jednostek, które są dołączone do urządzenia. Więc jeśli twój nadrzędny dostawca MQTT dostarcza nazwę urządzenia wewnątrz nazwy podmiotu, powinien przestać podawać te informacje. Powinni podać tylko nazwę urządzenia, a nie jednostkę.

Ale to co piszą dla mnie nie ma sensu. nazwy urządzeń mogą się dublować i wręcz powinny kupując 3xxx zamelów, sonofów będę miał ta sama nazwę. Po to się nadaje nazwę jednostki aby była indywidualna do tego co chcemy wykonywać tym urządzeniem.
pzygmunt

Niestety to jest "cecha" HA, że aktualizacje wprowadzają zmiany bez zachowania kompatybilności wstecznej i po aktualizacji co rusz coś wylatuje w powietrze. To w jaki sposób przekazujemy nazwę urządzenia i nazwę encji nie zmieniło się od samego początku czyli od lutego 2021. Teraz musimy po pierwsze ustalić co się dzieje, a po drugie znaleźć rozwiązanie, które nie zepsuje integracji tym co jeszcze nie zaktualizowali HA do najnowszej wersji.
daw34

Zgadzam się z tobą w 100%
YoMan

Na razie wygląda że tylko Supla, a konkretniej MQTT. Inne encje się nie zmieniły.
YoMan

Goral64 wrote: Tue Aug 15, 2023 8:32 am Ja konfiguruję większość z komputera, więc nie mam małych okienek przy wyborze encji. No ale tak czy siak, czeka mnie podniesienie wersji, więc wszystko jeszcze przede mną. A HA mam jeszcze 2022.8.7b1 :(
To na razie nie podnoś bo ci się lekki bałagan zrobi ;)
YoMan

YoMan wrote: Tue Aug 15, 2023 10:30 am Na razie wygląda że tylko Supla, a konkretniej MQTT. Inne encje się nie zmieniły.
To nie jest problem Supli tylko wszystkie integracji, które dostarczają encje przez MQTT.
YoMan

Dokładnie to miałem na myśli
YoMan

YoMan wrote: Tue Aug 15, 2023 10:32 am To na razie nie podnoś bo ci się lekki bałagan zrobi ;)
Nie jest tak źle... Ogólnie działa, ale jest parę spraw do poprawienia... Mam teraz 2023.6.3
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
YoMan

Jak już tak gadamy to ktos ogarnął whisper i piper po polsku? U mnie whisper nie chce w ogóle ruszyć a pipera się nie da zrozumiec
Last edited by YoMan on Wed Aug 16, 2023 1:37 pm, edited 1 time in total.
YoMan

YoMan wrote: Tue Aug 15, 2023 12:04 pm Jak już tak gadamy to ltos ogarnął whisper i piper po polsku? U mnie whisper nie chce w ogóle ruszyć a pipera się nie da zrozumiec
Nie dotykam, ja mam HA opakowane przez AI Speaker.

A co do nazw encji, to właśnie miałem awaryjkę zasilania i wyłączyło mi serwer Supli oraz serwer AI Speaker. Po przywróceniu zasilania, kilkadziesiąt encji w HA zmieniło swoją nazwę na aktualna nazwę kanału w Supli :( Przez co lovelace i Node Red wyglądają jak mielone :(

Np. było light.row_07_3_out_1 a teraz jest light.podbitka_goscinny_boczne :(

Dlaczego po restarcie HA wygenerowało nowe nazwy dla encji skoro Supla nie zmieniła ani device.identiefiers ani unique_id ?
No właśnie :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “MQTT”