Ostrzeżenie HA

YoMan

Goral64 wrote: Wed Aug 16, 2023 12:36 pm Dlaczego po restarcie HA wygenerowało nowe nazwy dla encji skoro Supla nie zmieniła ani device.identiefiers ani unique_id ?
No właśnie :(
Ciężko mi się wymądrzać co do przyczyn bo wiedza za mała ale u mnie też od razu nie było widać. To samo jak zmieniłem kilka nazw urządzeń dla testów. HA potrzebował restartu. Może zaczytuje nazwy tylko raz i nie odświeża dopóki jest połączenie.
YoMan

Przyjrzałem się temu i nie bardzo widzę miejsce aby coś zmieniać po stronie Supli. HA teraz wstawia nazwę urządzenia w nazwę encji i tyle. Dlaczego pozmieniało już wcześniej utworzone encje posiadające unikalny identyfikator to nie mam pojęcia. Teoretycznie nie powinien, ale to HA. My po swojej stronie budujemy nazwę używając do tego celu podpisu kanału, a jeśli go nie ma to wstawiamy w to miejsce nazwę funkcji. Systemowa zmiana w tym obszarze czy też zmiana nazwy urządzenia po stronie Supli nic nie wniesie, a może jeszcze coś popsuć. Osobiście sugeruję ręcznie pozmieniać nazwy encji z poziomu HA na takie jakie były poprzednio oraz upewnić się, że podpis danego kanału jest inny niż nazwa urządzenia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

pzygmunt wrote: Wed Aug 23, 2023 9:16 am Przyjrzałem się temu i nie bardzo widzę miejsce aby coś zmieniać po stronie Supli. HA teraz wstawia nazwę urządzenia w nazwę encji i tyle. Dlaczego pozmieniało już wcześniej utworzone encje posiadające unikalny identyfikator to nie mam pojęcia. Teoretycznie nie powinien, ale to HA. My po swojej stronie budujemy nazwę używając do tego celu podpisu kanału, a jeśli go nie ma to wstawiamy w to miejsce nazwę funkcji. Systemowa zmiana w tym obszarze czy też zmiana nazwy urządzenia po stronie Supli nic nie wniesie, a może jeszcze coś popsuć. Osobiście sugeruję ręcznie pozmieniać nazwy encji z poziomu HA na takie jakie były poprzednio oraz upewnić się, że podpis danego kanału jest inny niż nazwa urządzenia.
OK. Dzięki za sprawdzenie. Po głębszym przyjrzeniu się też coś tak czułem, że tu nie ma nic do roboty dla SUPLI. Chłopaki od HA coś sobie wymyślili i tyle. Trzeba ręcznie zmieniać nazwy w ustawieniach lub poprzez yaml
YoMan

Tak też właśnie zrobiłem ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “MQTT”