Może wlej tutaj to co tam się wyświetla?
Termostat DIY do testowania :)
-
- Posts: 9170
- Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
- Location: Wrocław
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
- Posts: 2502
- Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
- Location: Częstochowa
@klew
Zainstalowałem biblioteki DallasTemperature i one wire, skompilowałem sobie i wrzuciłem na Wemosa. DS podłączam pod GPIO4-D2 ale temperatura sie nie wyświetla.
Czy przeoczyłem jeszcze jakąś czynność? Czy szukać błędu w podłączeniu/sprzęcie?
EDIT: sensor sprawdzony, kabelki sprawdzone, na S2 mini działa na gpio4
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie
wywala błąd. Chyba nie można zakomentować:
ewentualnie jak zdobyć adres DS?
Zainstalowałem biblioteki DallasTemperature i one wire, skompilowałem sobie i wrzuciłem na Wemosa. DS podłączam pod GPIO4-D2 ale temperatura sie nie wyświetla.
Czy przeoczyłem jeszcze jakąś czynność? Czy szukać błędu w podłączeniu/sprzęcie?
EDIT: sensor sprawdzony, kabelki sprawdzone, na S2 mini działa na gpio4
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie
Code: Select all
DeviceAddress ds1addr = {0x28, 0xFF, 0xC8, 0xAB, 0x6E, 0x18, 0x01, 0xFC};
DeviceAddress ds2addr = {0x28, 0xFF, 0x54, 0x73, 0x6E, 0x18, 0x01, 0x77};
Code: Select all
new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds1addr);
new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds2addr);
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
- Posts: 9170
- Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
- Location: Wrocław
Jeśli jest poprawnie podłączone, to w logach z urządzenia pojawiają się adresy wykrytych DSów.
Możesz też użyć 1 DS na GPIO, wtedy można tych adresów nie podawać
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
- Posts: 2502
- Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
- Location: Częstochowa
no właśnie w międzyczasie odgrzebałem twój post sprzed 2 lat i zakomentowałem te adresy i kolejne dwie linijki a wstawiłem:
Code: Select all
new Supla::Sensor::DS18B20(2);
Code: Select all
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
Code: Select all
OneWire(pin 4) Found 1 devices:
Index 0 - address {0x28, 0xFF, 0x3F, 0xB0, 0x02, 0x19, 0x8A, 0xD1}
HVAC: thermometer not found for channel 2
Code: Select all
DeviceAddress ds1addr = {0x28, 0xFF, 0x3F, 0xB0, 0x02, 0x19, 0x8A, 0xD1};
// DeviceAddress ds2addr = {0x28, 0xFF, 0x54, 0x73, 0x6E, 0x18, 0x01, 0x77};
// new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds1addr);
// new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds2addr);
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
- Posts: 2502
- Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
- Location: Częstochowa
chyba że to tak ma działać ??
Code: Select all
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
Channel(1) value changed to 24.31
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
- Posts: 2502
- Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
- Location: Częstochowa
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
- Posts: 367
- Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
- Location: Katowice
Na Nexusie 5, android 7.1.2 trochę się przesuwa środek w zależności od wybranego trybu:
Na Pixelu 7 wszystko w porządku.
Na Pixelu 7 wszystko w porządku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- Posts: 962
- Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm
YoMan dzięki. Juz sobie poradziłem na innym lapku
Ale ns sonof basic temp nie pokazuje. Muszę jeszcze raz skompilowac
Ale ns sonof basic temp nie pokazuje. Muszę jeszcze raz skompilowac
-
- Posts: 2502
- Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
- Location: Częstochowa
-
- Posts: 1564
- Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
- Location: Poznań
Mam pytanie, udało mi skompilować firmware, jak bym chciał w przyszłości wykorzystać do chłodzenia i będzie tylko jeden termometr.
To czy w kodzie wystarczy wywalić tylko dwie koniki kodu z konfiguracją drugiego DeSa?
To czy w kodzie wystarczy wywalić tylko dwie koniki kodu z konfiguracją drugiego DeSa?
Niespełniony automatyk.
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos