Termostat DIY do testowania :)

User avatar
klew
Posts: 9170
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 7:16 pm
klew wrote: Fri Aug 18, 2023 4:07 pm
lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 3:47 pm Próbowałem sobie sam skompilować, ale ciągle wyskakuje mi błąd płytki
Przy takim opisie problemu, niestety nic nie pomogę ;)
Nie wiem co to jest "błąd płytki"
Ja też nie wiem co to jest błąd płytki (wybierałem Esp8266, Esp 82285 i Esp32)
Prościej by było gdyby ktoś wrzucił zgrany soft
Może wlej tutaj to co tam się wyświetla?
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
User avatar
YoMan
Posts: 2502
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

@klew
Zainstalowałem biblioteki DallasTemperature i one wire, skompilowałem sobie i wrzuciłem na Wemosa. DS podłączam pod GPIO4-D2 ale temperatura sie nie wyświetla.
Czy przeoczyłem jeszcze jakąś czynność? Czy szukać błędu w podłączeniu/sprzęcie?

EDIT: sensor sprawdzony, kabelki sprawdzone, na S2 mini działa na gpio4
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie

Code: Select all

  DeviceAddress ds1addr = {0x28, 0xFF, 0xC8, 0xAB, 0x6E, 0x18, 0x01, 0xFC};
  DeviceAddress ds2addr = {0x28, 0xFF, 0x54, 0x73, 0x6E, 0x18, 0x01, 0x77};
wywala błąd. Chyba nie można zakomentować:

Code: Select all

new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds1addr);
new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds2addr);
ewentualnie jak zdobyć adres DS?
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
User avatar
klew
Posts: 9170
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

YoMan wrote: Fri Aug 18, 2023 8:43 pm
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie

ewentualnie jak zdobyć adres DS?
Jeśli jest poprawnie podłączone, to w logach z urządzenia pojawiają się adresy wykrytych DSów.
Możesz też użyć 1 DS na GPIO, wtedy można tych adresów nie podawać
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
User avatar
YoMan
Posts: 2502
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klew wrote: Fri Aug 18, 2023 9:55 pm
YoMan wrote: Fri Aug 18, 2023 8:43 pm
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie

ewentualnie jak zdobyć adres DS?
Jeśli jest poprawnie podłączone, to w logach z urządzenia pojawiają się adresy wykrytych DSów.
Możesz też użyć 1 DS na GPIO, wtedy można tych adresów nie podawać
no właśnie w międzyczasie odgrzebałem twój post sprzed 2 lat i zakomentowałem te adresy i kolejne dwie linijki a wstawiłem:

Code: Select all

  new Supla::Sensor::DS18B20(2);
niestety krzyczy w logach:

Code: Select all

HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
potem znalazłem w logach:

Code: Select all

OneWire(pin 4) Found 1 devices:
Index 0 - address {0x28, 0xFF, 0x3F, 0xB0, 0x02, 0x19, 0x8A, 0xD1}
HVAC: thermometer not found for channel 2
więc zmieniłem na:

Code: Select all

  DeviceAddress ds1addr = {0x28, 0xFF, 0x3F, 0xB0, 0x02, 0x19, 0x8A, 0xD1};
  // DeviceAddress ds2addr = {0x28, 0xFF, 0x54, 0x73, 0x6E, 0x18, 0x01, 0x77};

  // new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO);
  new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds1addr);
  // new Supla::Sensor::DS18B20(DS18B20_GPIO, ds2addr);
i znowu go znajduje ale nie odczytuje :(
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
User avatar
YoMan
Posts: 2502
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klew wrote: Fri Aug 18, 2023 9:55 pm
YoMan wrote: Fri Aug 18, 2023 8:43 pm
EDIT2: OK. Doczytałem chyba .... adres DS .... no to może ktoś podpowie? Samo zakomentowanie

ewentualnie jak zdobyć adres DS?
Jeśli jest poprawnie podłączone, to w logach z urządzenia pojawiają się adresy wykrytych DSów.
Możesz też użyć 1 DS na GPIO, wtedy można tych adresów nie podawać
chyba że to tak ma działać ??

Code: Select all

HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
Channel(1) value changed to 24.31
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
User avatar
YoMan
Posts: 2502
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 7:16 pm Ja też nie wiem co to jest błąd płytki (wybierałem Esp8266, Esp 82285 i Esp32)
Prościej by było gdyby ktoś wrzucił zgrany soft
ThermostatBasic.ino.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
kris.gie
Posts: 367
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Post

Na Nexusie 5, android 7.1.2 trochę się przesuwa środek w zależności od wybranego trybu:
1.png
2.png
3.png
Na Pixelu 7 wszystko w porządku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Posts: 962
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

YoMan dzięki. Juz sobie poradziłem na innym lapku 😁
Ale ns sonof basic temp nie pokazuje. Muszę jeszcze raz skompilowac
User avatar
YoMan
Posts: 2502
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

lukasz06 wrote: Sat Aug 19, 2023 6:54 am YoMan dzięki. Juz sobie poradziłem na innym lapku 😁
Ale ns sonof basic temp nie pokazuje. Muszę jeszcze raz skompilowac
A na jakim pinie ma termometr?
YoMan
________________________________________
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
User avatar
Lector
Posts: 1564
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Mam pytanie, udało mi skompilować firmware, jak bym chciał w przyszłości wykorzystać do chłodzenia i będzie tylko jeden termometr.
To czy w kodzie wystarczy wywalić tylko dwie koniki kodu z konfiguracją drugiego DeSa?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos

Return to “Nowości”