Termostat DIY do testowania :)

zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

klew wrote: Fri Feb 16, 2024 11:03 pm ...możesz ustawić domyślną funkcję na "brak"...
Mógłbyś to co napisałeś troszkę rozwinąć? funkcja "brak"?
@klew ponawiam prośbę. Tylko wspomnę że chodzi o ukrycie jednego z kilku kanałów zrobionych na jednym urządzeniu. Najlepiej jak by z poziomu kodu właśnie kanał był nie aktywny.
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

@klew odpowiesz mi kiedyś? ;)
User avatar
lukfud
Posts: 2110
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 9:59 am @klew odpowiesz mi kiedyś? ;)
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... oto.h#L425

Code: Select all

hvac->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_NONE);
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 9:59 am @klew odpowiesz mi kiedyś? ;)
W kodzie na kanale można ustawić metodę setDefault (,lub setDefaultFunction). Jak dasz na 0, to funkcja nie będzie ustawiona i w cloud kanał będzie na żółto.
Zobacz sobie do konstruktora klas Relay albo RollerShutter - tam na pewno jest ustawiana domyślną funkcja
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

@lukfud @klew dzięki że się ulitowaliście. Ale czekałem cierpliwie ;)
User avatar
lukfud
Posts: 2110
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 11:31 am @lukfud @klew dzięki że się ulitowaliście. Ale czekałem cierpliwie ;)
tylko setDefault() w przypadku termostatu daj po sd.begin();
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

lukfud wrote: Sun Feb 18, 2024 12:09 pm
zzrr wrote: Sun Feb 18, 2024 11:31 am @lukfud @klew dzięki że się ulitowaliście. Ale czekałem cierpliwie ;)
tylko setDefault() w przypadku termostatu daj po sd.begin();
Dzięki. No właśnie siadłem do sprawdzenia tego. Bo jeszcze mnie zastanawia jak programowo to przełączyć później na aktywny.
Albo mi to zaraz wyjdzie w trakcie próby albo jeszcze lepiej jak mnie byłbyś w stanie naprowadzić...
Programowo to chyba złe słowo użyłem. Chodzi o to żeby to zmienić bez konieczności już wgrywania kodu. Ale za chwilkę będę to miał w urządzeniu to popróbuję
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Potem funkcję możesz ustawić w cloud I włączyć kanał
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

klew wrote: Sun Feb 18, 2024 1:47 pm Potem funkcję możesz ustawić w cloud I włączyć kanał
No właśnie jestem po eksperymentach. Wyłączenie kanałów jak najbardziej to jest to czego potrzebowałem. Dzięki
Jednak faktycznie próby ustawienia tych kanałów na domyślne jak poniżej już w trakcie działania programu bez powodzenia.
hvac->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT);
DsTemp->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_THERMOMETER);

Czyli rozumiem że już później żeby to przywrócić to tylko na cloudzie tak jak napisałeś...
W każdym razie Panowie dzięki. Taka opcja też załatwia sprawę.
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

@klew help...
Jak mając wirtualny sensor zrobić mu odwróconą logikę z poziomu kodu? Jak jest binary to wiem że np.....Sensor::Binary(Pin, false, false);
a w Virtual?
r2 = new Supla::Sensor::VirtualBinary();
r2->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_OPENINGSENSOR_DOOR);

w cloudzie jest przełącznik i chciałbym żeby po zarejestrowaniu urządzenia była ta logika odwrócona włączona...?
logika.jpg
Oooo... @lukfud widzę że jesteś... wiesz jak to zrobić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”