Termostat DIY do testowania :)

User avatar
veeroos
Posts: 363
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

VirtualBinary z tego co pamiętam nie ma tych parametrów, możesz odczytywać jego stan i w kodzie używać jego odwróconą wartość
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4
User avatar
lukfud
Posts: 2110
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

zzrr wrote: Wed Feb 21, 2024 6:59 pm @klew help...
Jak mając wirtualny sensor zrobić mu odwróconą logikę z poziomu kodu? Jak jest binary to wiem że np.....Sensor::Binary(Pin, false, false);
a w Virtual?
r2 = new Supla::Sensor::VirtualBinary();
r2->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_OPENINGSENSOR_DOOR);

w cloudzie jest przełącznik i chciałbym żeby po zarejestrowaniu urządzenia była ta logika odwrócona włączona...?
Oooo... @lukfud widzę że jesteś... wiesz jak to zrobić?
Tak jak napisał wyżej @veeroos, VirtualBinary nie wymienia się tą informacją z serwerem.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

To odwracanie logiki robi się tylko z cloud. Natomiast na urządzeniu można odczytać wartość z zastosowaniem tego parametru.
Zwykły Binary ma jeszcze opcję odwracania logiki na poziomie odczytu stanu GPIO, ale to jest coś innego.
Co i w jakim celu chcesz zrobić?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

A no właśnie... Czyli nie ma magicznej sztuczki . Bo w kodzie to wiem. Tylko że już mam kod i okazało się że drzwi lepiej jak będą odwrotnie. Najwyżej pozamieniam co trzeba. Ale tak czy inaczej dzięki
Jade na weekend do rodziców. I tak lezał u mnie nie skończony alarm do garażu. mam go zrobionego z modułem Lora E220. Super sprawa. Garaż oddalony od bloku ok. 2,5Km, kilka bloków po linii prostej na kierunku z garażem i mieszkanie na parterze. I jak testowałem na płytce to komunikowało sie jak trzeba. No i teraz kończyłem to z dołożeniem Wemosa żeby sobie mógł przez telefon to śledzić. Jest pushover itd.
Manta
Posts: 4
Joined: Mon Feb 26, 2024 5:43 pm

Post

Witam wszystkich jestem nowy . Mam pytanie odnośnie ThermostatBasic jak można zwiększyć zakres temperatury który jest wyświetlany w termostacie ,w obecnej chwili mam 5-40 stopni.
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Manta wrote: Mon Feb 26, 2024 5:55 pm Witam wszystkich jestem nowy . Mam pytanie odnośnie ThermostatBasic jak można zwiększyć zakres temperatury który jest wyświetlany w termostacie ,w obecnej chwili mam 5-40 stopni.
viewtopic.php?p=159385#p159385
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
vajera
Posts: 438
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

Jak sprawdzić czy termostat grzeje w danej chwili?

Code: Select all

bool isHeating = hvac->getChannel()->getHvacFlagHeating();
to zadziała?
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

vajera wrote: Thu May 16, 2024 9:45 am Jak sprawdzić czy termostat grzeje w danej chwili?

Code: Select all

bool isHeating = hvac->getChannel()->getHvacFlagHeating();
to zadziała?
Tak
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
vajera
Posts: 438
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

klew wrote: Thu May 16, 2024 9:50 am
vajera wrote: Thu May 16, 2024 9:45 am Jak sprawdzić czy termostat grzeje w danej chwili?

Code: Select all

bool isHeating = hvac->getChannel()->getHvacFlagHeating();
to zadziała?
Tak
Dzięki!

To jeszcze jedno - jak ustawić i odczytać wartość countdown timer z poziomu urządzenia? Precyzując chciałbym odtworzyć funkcjonalność z aplikacji i wyświetlać czas z timera na wyświetlaczu.
vajera
Posts: 438
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

To może jeszcze raz - chcę na urządzeniu wyświetlać stan countdown timer-a dla termostatu - czy jest aktywny i ile czasu pozostało. Opcjonalnie z możliwością pauzy/przerwania odliczania. Jak dobrać się do tych funkcji?

Return to “Nowości”