Termostat DIY do testowania :)

klew

YoMan wrote: Fri Sep 15, 2023 10:33 pm Czy w przykładzie z pierwszego posta urządzenie wykonawcze (przekaźnik) powinno być pod gpio14 (Wemos - D5)?
Nie widzę u siebie działania, nie ma zmiany potencjału na tym pinie, coś trzeba jeszcze zmienić w kodzie?
Możesz zmienić to GPIO na inne
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
YoMan

@klew ... walczę i coś nie wychodzi ... już 6 raz kompiluję i nie mogę sprawić, żeby to ruszyło.
Niby temperaturę wskazuje ale w apce jest czerwony trójkąt pod którym czai się komunikat "Błąd odczytu temperatury". Podłączony jeden DS z wpisanym adresem na sztywno.
w logach niepokojące zapisy:

Code: Select all

18:40:12.918 -> HVAC: thermometer channel 0 has invalid type 6100
18:40:12.918 -> HVAC: invalid config
18:40:12.918 -> Sending channel config result DATA_ERROR (2)
oraz

18:43:09.042 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:10.025 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.023 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.451 -> Channel(1) value changed to 22.37
Przekaźnik nie dostaje sygnału, czyli nie załączy grzania. Testowane na gpio14 oraz 12.

Czy dobrze się domyślam, że nie dostaje informacji o jakiejś temperaturze referencyjnej? Może problem z bibliotekami?
YoMan

YoMan wrote: Sun Sep 17, 2023 4:45 pm @klew ... walczę i coś nie wychodzi ... już 6 raz kompiluję i nie mogę sprawić, żeby to ruszyło.
Niby temperaturę wskazuje ale w apce jest czerwony trójkąt pod którym czai się komunikat "Błąd odczytu temperatury". Podłączony jeden DS z wpisanym adresem na sztywno.
w logach niepokojące zapisy:

18:40:12.918 -> HVAC: thermometer channel 0 has invalid type 6100
18:40:12.918 -> HVAC: invalid config
18:40:12.918 -> Sending channel config result DATA_ERROR (2)
oraz

18:43:09.042 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:10.025 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.023 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.451 -> Channel(1) value changed to 22.37
Przekaźnik nie dostaje sygnału, czyli nie załączy grzania. Testowane na gpio14 oraz 12.

Czy dobrze się domyślam, że nie dostaje informacji o jakiejś temperaturze referencyjnej? Może problem z bibliotekami?
W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.
W tej wersji softu trzeba było najpierw stworzyć kanały, a dopiero potem ustawiać domyślną konfigurację termostatu. Może masz tam coś przestawione?
Ewentualnie wyczyść cały flash, bo termostat może czytać konfigurację z flasha.
W nowszych wersjach softu te problemy będą poprawione
lukasz06

Czy do nowo powstającego kanału termostatu i softu pod ten kanał jest przewidziane dodanie większego wsparcia dla wyświetlaczy ponad 2,42cala. Nie wiem ile cali ma testowany Gkw 01, ale przydałoby się wsparcie dla własnych projektów.
pzygmunt

We własnym projekcie możesz sobie wstawić co chcesz jeśli chodzi o wyświetlacz. Jest to poza bibliotekę SuplaDevice.
YoMan

klew wrote: Sun Sep 17, 2023 6:42 pm W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.
W tej wersji softu trzeba było najpierw stworzyć kanały, a dopiero potem ustawiać domyślną konfigurację termostatu. Może masz tam coś przestawione?
Wydaje mi się, że sflashowałem moduł i wgrałem podany przykład niemal 1:1 - dodałem tylko adres DS i zakomentowałem drugi termometr. Ale może coś pomieszałem. Sprawdzę jeszcze raz a jak nie to poczekam na upgrade.
... chciaż w apce temperatura wyświetla się z termometru poprawnie tylko wyrzuca ten trójkącik i nie działa output.
YoMan

YoMan wrote: Mon Sep 18, 2023 7:51 am
klew wrote: Sun Sep 17, 2023 6:42 pm W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.
Wydaje mi się, że sflashowałem moduł i wgrałem podany przykład niemal 1:1 - dodałem tylko adres DS i zakomentowałem drugi termometr. Ale może coś pomieszałem. Sprawdzę jeszcze raz a jak nie to poczekam na upgrade.
... chciaż w apce temperatura wyświetla się z termometru poprawnie tylko wyrzuca ten trójkącik i nie działa output.
W przykładzie w Arduino są ustawione dwa termometry. Może dodałeś ten dodatkowy "aux" i z niego widzisz pomiary?
klew

Dzisiaj termostaty przestaną działać poprawnie z beta-cloud. Wchodzi spora aktualizacja na interfejsach itp.

W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla supla-device oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry :)
robertklepacki94

klew wrote: Mon Sep 18, 2023 10:55 am Dzisiaj termostaty przestaną działać poprawnie z beta-cloud. Wchodzi spora aktualizacja na interfejsach itp.

W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla supla-device oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry :)
Super że prace idą tak mocno do przodu :D :D
Muszę moją chłodnie przełączyć na zwykły przekaźnik, bo mi się złocisty trunek nie schłodzi na weekend :lol: :lol:
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
YoMan

Przykład z pierwszego postu: po zaniku zasilania wszystkie dane w termostacie giną. Tak ma być (nie ma zapisu do pamięci) czy mój moduł jest walnięty?
YoMan

Return to “Nowości”