Możesz zmienić to GPIO na inne
Termostat DIY do testowania :)
-
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
@klew ... walczę i coś nie wychodzi ... już 6 raz kompiluję i nie mogę sprawić, żeby to ruszyło.
Niby temperaturę wskazuje ale w apce jest czerwony trójkąt pod którym czai się komunikat "Błąd odczytu temperatury". Podłączony jeden DS z wpisanym adresem na sztywno.
w logach niepokojące zapisy:
oraz
Przekaźnik nie dostaje sygnału, czyli nie załączy grzania. Testowane na gpio14 oraz 12.
Czy dobrze się domyślam, że nie dostaje informacji o jakiejś temperaturze referencyjnej? Może problem z bibliotekami?
Niby temperaturę wskazuje ale w apce jest czerwony trójkąt pod którym czai się komunikat "Błąd odczytu temperatury". Podłączony jeden DS z wpisanym adresem na sztywno.
w logach niepokojące zapisy:
Code: Select all
18:40:12.918 -> HVAC: thermometer channel 0 has invalid type 6100
18:40:12.918 -> HVAC: invalid config
18:40:12.918 -> Sending channel config result DATA_ERROR (2)
Code: Select all
18:43:09.042 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:10.025 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.023 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured
18:43:11.451 -> Channel(1) value changed to 22.37
Czy dobrze się domyślam, że nie dostaje informacji o jakiejś temperaturze referencyjnej? Może problem z bibliotekami?
YoMan
-
W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.YoMan wrote: ↑Sun Sep 17, 2023 4:45 pm @klew ... walczę i coś nie wychodzi ... już 6 raz kompiluję i nie mogę sprawić, żeby to ruszyło.
w logach niepokojące zapisy:orazCode: Select all
18:40:12.918 -> HVAC: thermometer channel 0 has invalid type 6100 18:40:12.918 -> HVAC: invalid config 18:40:12.918 -> Sending channel config result DATA_ERROR (2)
Przekaźnik nie dostaje sygnału, czyli nie załączy grzania. Testowane na gpio14 oraz 12.Code: Select all
18:43:09.042 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured 18:43:10.025 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured 18:43:11.023 -> HVAC: invalid temperature readout - check if your thermometer is correctly connected and configured 18:43:11.451 -> Channel(1) value changed to 22.37
W tej wersji softu trzeba było najpierw stworzyć kanały, a dopiero potem ustawiać domyślną konfigurację termostatu. Może masz tam coś przestawione?
Ewentualnie wyczyść cały flash, bo termostat może czytać konfigurację z flasha.
W nowszych wersjach softu te problemy będą poprawione
-
Czy do nowo powstającego kanału termostatu i softu pod ten kanał jest przewidziane dodanie większego wsparcia dla wyświetlaczy ponad 2,42cala. Nie wiem ile cali ma testowany Gkw 01, ale przydałoby się wsparcie dla własnych projektów.
-
We własnym projekcie możesz sobie wstawić co chcesz jeśli chodzi o wyświetlacz. Jest to poza bibliotekę SuplaDevice.
-
Wydaje mi się, że sflashowałem moduł i wgrałem podany przykład niemal 1:1 - dodałem tylko adres DS i zakomentowałem drugi termometr. Ale może coś pomieszałem. Sprawdzę jeszcze raz a jak nie to poczekam na upgrade.klew wrote: ↑Sun Sep 17, 2023 6:42 pm W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.
W tej wersji softu trzeba było najpierw stworzyć kanały, a dopiero potem ustawiać domyślną konfigurację termostatu. Może masz tam coś przestawione?
... chciaż w apce temperatura wyświetla się z termometru poprawnie tylko wyrzuca ten trójkącik i nie działa output.
YoMan
-
W przykładzie w Arduino są ustawione dwa termometry. Może dodałeś ten dodatkowy "aux" i z niego widzisz pomiary?YoMan wrote: ↑Mon Sep 18, 2023 7:51 amWydaje mi się, że sflashowałem moduł i wgrałem podany przykład niemal 1:1 - dodałem tylko adres DS i zakomentowałem drugi termometr. Ale może coś pomieszałem. Sprawdzę jeszcze raz a jak nie to poczekam na upgrade.klew wrote: ↑Sun Sep 17, 2023 6:42 pm W konfiguracji jest że termometru jest na kanale 0, a to nie jest termometr.
... chciaż w apce temperatura wyświetla się z termometru poprawnie tylko wyrzuca ten trójkącik i nie działa output.
-
Dzisiaj termostaty przestaną działać poprawnie z beta-cloud. Wchodzi spora aktualizacja na interfejsach itp.
W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla supla-device oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry
W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla supla-device oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry
-
Super że prace idą tak mocno do przodu
Muszę moją chłodnie przełączyć na zwykły przekaźnik, bo mi się złocisty trunek nie schłodzi na weekend
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Przykład z pierwszego postu: po zaniku zasilania wszystkie dane w termostacie giną. Tak ma być (nie ma zapisu do pamięci) czy mój moduł jest walnięty?
YoMan