Termostaty - v23.08.01 - zapraszamy do testów

wsosniak

inne screeny

....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

3. Będzie z aplikacji i z poziomu cloud-a jak cloud będzie już rozpoznawał termostat.
4. Tak, będzie można to ustawić pod warunkiem, że termometry będą pochodzić z tego samego urządzenia. Wszystkie ustawienia ze 192.168.4.1 (poza ustawieniami wifi i adresu serwera) będzie można też wprowadzać z poziomu cloud.supla.org.
5. To wynika z ograniczenia paczki danych w protokole komunikacyjnym. Uznaliśmy też, że 4 powinny wystarczyć.
7. Tak, przewidujemy taką wizualizację.
8. Być może termostat doczeka się reakcji ale uciekamy od stertowania przekaźnikiem zawodnymi kanałami tj. takimi, które zależą od internetu itp. Bardziej widzimy aby GKW doczekał się wersji ze zdalnym przekaźnikiem na własnym radiu tak aby było to niezależne od serwera/internetu. Ewentualnie własny - zdalny przekaźnik po wifi ale per-to-per.
wsosniak wrote: Thu Aug 17, 2023 7:31 pm i jeszcze jedno pytanie : w aplikacji ustawiam tryb PROGRAM , w zakładce TYDZIEN ustawiam odpowiednie temperatury i pytanie : gdzie to sie zapisuje ? w urządzeniu ? pytam bo chciałbym wiedziec co sie stanie jak GKW-01 nie bedize miał dostepu do internetu i skąd bedzie wiedział jak załączyc przekaźnik ?

Ustawienia zapisywane są na serwerze i są synchronizowane z urządzeniem, które posiada lokalną kopię konfiguracji. Jeśli termoastat był offline i w między czasie coś zmieniłeś to w momencie gdy wróci online to załaduje aktualną konfigurację z serwera. Chyba, że w między czasie coś zmieniłeś z poziomu urządzenia to wtedy traktowane jest to jako konfiguracja z wyższym priorytetem i po powrocie do stanu online, konfiguracja zostanie nadpisana tą z urządzenia.
pzygmunt

... Liczymy na wasz feedback czy coś w UI sprawiło trudności, czy coś jest niezrozumiałe itd, itp.
wsosniak

pzygmunt wrote: Thu Aug 17, 2023 7:51 pm 8. Być może termostat doczeka się reakcji ale uciekamy od stertowania przekaźnikiem zawodnymi kanałami tj. takimi, które zależą od internetu itp. Bardziej widzimy aby GKW doczekał się wersji ze zdalnym przekaźnikiem na własnym radiu tak aby było to niezależne od serwera/internetu. Ewentualnie własny - zdalny przekaźnik po wifi ale per-to-per.
no i to byloby najlepsze rozwiązanie zeby GKW-01 pracował z wlasnym przeaznikiem na radiu , ale czy to realne ? do zrealizowania w najbliższym czasie ? ....wiecie dobrze jak to jest z czasem :)

Dla takich jak ja , którzy potrzebują to NA JUZ (czyli po oficlanym wejsciu GKW-01 do sprzedazy ) , dobrze byłoby taką furtkę zrobic zeby mozna było reakcje sobie ustawic na tym przekazniku - z góry dziękuje :)
wsosniak

pzygmunt wrote: Thu Aug 17, 2023 7:53 pm ... Liczymy na wasz feedback czy coś w UI sprawiło trudności, czy coś jest niezrozumiałe itd, itp.
jak dla mnie , teraz wszystko jest bardzo czytelne tylko , tak jak napisałem :
1) nie domyśliłem sie ze przytrzymanie prostokącika godziny daje możliwość ustawienia temperatury co do 15 minut
2) nie domyśliłem sie co do tych czterech temperatur , co oznaczają i ze przytrzymanie jednej z nich daje możliwość jej zmiany (szukałem tych temperatur w CFG urządzena :) myśląc ze znajdę ich znaczenie , ale to był jak widać zły trop )

i tak naprawde (wg mnie), od strony wizualnej , to nic nie trzeba na tą chwilę zmieniać w aplikacji , bo napisanie krótkiej instrukcji dla użytkownika odpowie uzytkownikowi na jego pytania/dylematy .
pzygmunt

Myśleliśmy aby przy pierwszym wejściu w widok kalendarza wyświetlić jakąś krótką instrukcję.
wsosniak

napisałem ze wizulanie jest wszystko ok, ale może taka mini zmiana (jezeli sie da wogóle) ? : moze by ten czarny trójkacik pokazujący aktualny czas przesuwać w prawo po kazdych 15 minutach ? a nie po całej godzinie ? to ma jakies znaczenie kiedy jest ustawiona rozna temperatura w obrebie jednej godziny : taki przykład z teraz : jest 22:20 wiec aktualna pozycja czarnego trójkącika powinna pokazywać drugi mały prostokącik :

..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Fri Aug 18, 2023 10:57 am, edited 2 times in total.
klew

Goral64 wrote: Thu Aug 17, 2023 4:25 pm Zauważyłem, że termostat zaokrągla temperaturę obcinając setne części temperatury a aplikacja je zaokrągla. Może to drobiazg, ale różnica jest.

Przy temperaturze 28,68 °C termostat pokazuje 26,6 °C a aplikacja 26,7 °C
Dzięki, poprawię to po stronie termostatu.
klew

byniom wrote: Thu Aug 17, 2023 6:52 pm Czy termostat to tylko w arduino można zrobić czy jest tez jakiś gotowiec który można wgrać do modułu ?
Jest przykład w Arduino IDE (tutaj opis: viewtopic.php?t=13662), który można wgrać na ESP8266 lub ESP32. Aby pobawić się przykładem, nie potrzeba niczego więcej tam podłączać.

Jak znajdę chwilę czasu, to wrzucę jakieś przykładowe termostaty na testowe konto - wtedy każdy będzie mógł sobie apkę podłączyć pod to konto i poklikać.
robertklepacki94

Ja bym tylko dodał wyświetlanie nazw termometru pod nim. Domyśle wewnętrzny, zewnętrzny a po stronie clouda możliwość zmiany tych nazw na własne.
Ale kanał na apce bardzo fajnie zrobiony, kawał dobrej roboty.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Android”