OK dzięki- twój przykład się kompiluje ,moduł prawidłowo rejestruje się w cloud itd.., niestety efekt identyczny - brak pomiarów. Co dalej?krycha88 wrote: Tue Aug 29, 2023 8:25 am Pisane na kolanie bez sprawdzania czy działa i się kompiluje. Jest to przykład dla ESP8266.
Code: Select all
#include <SuplaDevice.h> #include <supla/sensor/three_phase_PzemV3.h> #include <supla/network/esp_wifi.h> #include <supla/storage/littlefs_config.h> #include <supla/network/esp_web_server.h> #include <supla/network/html/device_info.h> #include <supla/network/html/protocol_parameters.h> #include <supla/network/html/wifi_parameters.h> Supla::ESPWifi wifi; Supla::LittleFsConfig configSupla; Supla::EspWebServer suplaServer; #define PIN_RX_1 3 #define PIN_TX_1 1 #define PIN_TX_2 4 #define PIN_TX_3 5 void setup() { Serial.begin(115200); new Supla::Html::DeviceInfo(&SuplaDevice); new Supla::Html::WifiParameters; new Supla::Html::ProtocolParameters; new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(PIN_RX_1, PIN_TX_1, PIN_RX_1, PIN_TX_2, PIN_RX_1, PIN_TX_3); SuplaDevice.setName("ThreePhasePZEMv3"); SuplaDevice.begin(); } void loop() { SuplaDevice.iterate(); }
Problem z aktualizacją licznika PZEM004
-
-
Jeżeli piny się zgadzają to ja nie wiem gdzie jest problem. @klew spojrzysz na to?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Bardziej chodziło mi o spojrzenie na kod z biblioteki, może coś jest oczywistego.
-
Przy tych PZEM-ach i wsparciu dla ESP32/8266 były różne dziwne rzeczy, których nie śledziłem dokładnie. Zmieniały się konsuktory i jakieś ifdefy były dodwane, zależnie czy leci przez soft czy hardware serial.krycha88 wrote: Tue Aug 29, 2023 3:07 pmBardziej chodziło mi o spojrzenie na kod z biblioteki, może coś jest oczywistego.
Do tego samych bibliotek do PZEM-a było kilka. Ta na której działało to: https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30
Ale nie wiem czy nie było tam jakichś zmian od tego czasu.
Gdy coś nie działa, to zawsze najpierw próbuję sprowadzić problem do czegoś prostszego i wtedy szukam rozwiązania i dopiero jak mam coś działającego, to wracam do bardziej rozbudowanych przykładów.
Także gdybym ja miał taki problem, to zrobiłbym tak:
1. Podłączyłbym tylko jednego PZEM i sprawdził czy działa z GG/supla-devive
2. Jeśli nie działa, to wywalam supla-device i biorę przykłąd z bibliteki samego PZEM-a i walczę aż to zacznie działać.
3. Jak już mam jednego działającego PZEM-a, to mogę dołożyć dwa pozostałe na różne GPIO i próbuję to uruchomić na bibliotece PZEM-a
4. Jak już to mam, to dopiero wtedy wracam do supla-device i na samym końcu GG.
-
Właśnie problemem jest równoczesna praca 3 modułów, a raczej moment w którym licznik w aplikacji zmienia się w trójfazowy. Pojedynczy PZEM działa zawsze. wystarczy w konfiguracji modułu usunąć ustawienia jednej, bądź 2 faz i pomiary się pojawiają, oczywiście z jednej(pierwszej) fazy.klew wrote: Tue Aug 29, 2023 8:09 pmPrzy tych PZEM-ach i wsparciu dla ESP32/8266 były różne dziwne rzeczy, których nie śledziłem dokładnie. Zmieniały się konsuktory i jakieś ifdefy były dodwane, zależnie czy leci przez soft czy hardware serial.
Do tego samych bibliotek do PZEM-a było kilka. Ta na której działało to: https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30
Ale nie wiem czy nie było tam jakichś zmian od tego czasu.
Gdy coś nie działa, to zawsze najpierw próbuję sprowadzić problem do czegoś prostszego i wtedy szukam rozwiązania i dopiero jak mam coś działającego, to wracam do bardziej rozbudowanych przykładów.
Także gdybym ja miał taki problem, to zrobiłbym tak:
1. Podłączyłbym tylko jednego PZEM i sprawdził czy działa z GG/supla-devive
2. Jeśli nie działa, to wywalam supla-device i biorę przykłąd z bibliteki samego PZEM-a i walczę aż to zacznie działać.
3. Jak już mam jednego działającego PZEM-a, to mogę dołożyć dwa pozostałe na różne GPIO i próbuję to uruchomić na bibliotece PZEM-a
4. Jak już to mam, to dopiero wtedy wracam do supla-device i na samym końcu GG.
-
Spróbuj w tym przykładzie co wyżej podałem zwiększyć częstotliwość odświeżania.
zamień na:
new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(PIN_RX_1, PIN_TX_1, PIN_RX_1, PIN_TX_2, PIN_RX_1, PIN_TX_3);
Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3 *PZEMv3 = new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(PIN_RX_1, PIN_TX_1, PIN_RX_1, PIN_TX_2, PIN_RX_1, PIN_TX_3);
PZEMv3->setRefreshRate(30);
-
A próbowałeś dodać 3 liczniki jednofazowe?Maniek913 wrote: Wed Aug 30, 2023 6:48 am
Właśnie problemem jest równoczesna praca 3 modułów, a raczej moment w którym licznik w aplikacji zmienia się w trójfazowy. Pojedynczy PZEM działa zawsze. wystarczy w konfiguracji modułu usunąć ustawienia jednej, bądź 2 faz i pomiary się pojawiają, oczywiście z jednej(pierwszej) fazy.
-
Chętnie ale mogę poprosić o przykład z trzema licznikami jednofazowymi? Szkoda czasu na moje błędy w składni.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 8:04 amA próbowałeś dodać 3 liczniki jednofazowe?Maniek913 wrote: Wed Aug 30, 2023 6:48 am
Właśnie problemem jest równoczesna praca 3 modułów, a raczej moment w którym licznik w aplikacji zmienia się w trójfazowy. Pojedynczy PZEM działa zawsze. wystarczy w konfiguracji modułu usunąć ustawienia jednej, bądź 2 faz i pomiary się pojawiają, oczywiście z jednej(pierwszej) fazy.
-
Tak jak to krycha wcześniej podał, tylko zamiast jednego pzema 3 fazowego dodajesz 3x:Maniek913 wrote: Wed Aug 30, 2023 8:24 amChętnie ale mogę poprosić o przykład z trzema licznikami jednofazowymi? Szkoda czasu na moje błędy w składni.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 8:04 amA próbowałeś dodać 3 liczniki jednofazowe?Maniek913 wrote: Wed Aug 30, 2023 6:48 am
new Supla::Sensor::PZEMv3(5, 4); // (RX,TX) "PZEM Addr default to 0xF8"