Problem z aktualizacją licznika PZEM004

markus11

Dodałem na nowo ESP do clouda i działa poprawnie ale przy 6 oddzielnych pinach przy PZEM i z 2 przekaźnikami i 2 ds18b20 było trochę krucho z dostępnymi gpio.
alice_brown

Mam do czynienia z podobną sytuacją, ale pracuję z ESP32 i kilkoma modułami PZEM-004T v3.0 połączonymi poprzez UART. Na początku wszystko wydaje się działać dobrze, jednak po pewnym czasie odczyty albo ustają, albo dają dziwne wartości. W tej chwili skonfigurowałem UART2, używając GPIO16 dla RX i GPIO17 dla TX do połączenia z modułami PZEM i zasilam każdy czujnik stałym źródłem zasilania 5 V. Używam także najnowszej biblioteki SuplaDevice dla ESP32. Problemy zaczynają się po kilku minutach pracy, gdy jeden lub więcej czujników przestaje reagować, a komunikacja szeregowa wydaje się zawieszać. Ponowne uruchomienie ESP32 pomaga na krótki czas, ale potem problemy powracają. Próbowałem różnych poprawek, takich jak użycie oddzielnych kanałów UART dla każdego czujnika PZEM, aby zapobiec konfliktom z pinem RX, powrót do starszych wersji biblioteki SuplaDevice, aby sprawdzić, czy lepiej radzą sobie z komunikacją, i zwiększenie ustawień limitu czasu dla połączeń szeregowych . Niestety żadne z tych rozwiązań nie rozwiązało całkowicie problemu. Zaczynam myśleć, że może to być spowodowane przepełnieniem bufora lub ogólnymi problemami z komunikacją UART przy jednoczesnym zarządzaniu wieloma modułami PZEM. Chciałbym usłyszeć, czy ktoś inny napotkał podobny problem lub ma jakieś pomysły na bardziej niezawodny sposób wykorzystania kilku czujników PZEM-004T z ESP32. Wszelkie wskazówki, obejścia lub wspólne doświadczenia będą bardzo mile widziane.

Return to “GUI Generic”