Wsparcie dla Termostatu

krycha88

klew wrote: Thu Sep 28, 2023 12:50 pm Podstawowa funkcja SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT jest przewidziana głównie z myślą o termostacie pokojowym i tak są dobrane domyślne zakresy, które można sobie w sofcie przestawić.
Dla grzania wodu jest funkcja SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_DOMESTIC_HOT_WATER, która ma też odpowiednio dobrane zakresy temperatur.
Gdzie można zmniejszyć ten zakres w aplikacji? Bo u siebie nie widzę takiej opcji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Fri Sep 29, 2023 10:56 am
klew wrote: Thu Sep 28, 2023 12:50 pm Podstawowa funkcja SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT jest przewidziana głównie z myślą o termostacie pokojowym i tak są dobrane domyślne zakresy, które można sobie w sofcie przestawić.
Dla grzania wodu jest funkcja SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_DOMESTIC_HOT_WATER, która ma też odpowiednio dobrane zakresy temperatur.
Gdzie można zmniejszyć ten zakres w aplikacji? Bo u siebie nie widzę takiej opcji.
Nie w aplikacji, tylko w sofcie na urządzeniu to się określa.
krycha88

klew wrote: Fri Sep 29, 2023 11:04 am
krycha88 wrote: Fri Sep 29, 2023 10:56 am
Nie w aplikacji, tylko w sofcie na urządzeniu to się określa.
Więc nie do końca rozumiem czym się różni SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT od SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_DOMESTIC_HOT_WATER :) Wychodzi na to, że można byłoby tylko dodać SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT z możliwością zmiany min/max?
klew

krycha88 wrote: Fri Sep 29, 2023 11:16 am Więc nie do końca rozumiem czym się różni SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT od SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_DOMESTIC_HOT_WATER :) Wychodzi na to, że można byłoby tylko dodać SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT z możliwością zmiany min/max?
Cytuję:
HVAC_THERMOSTAT poza tym można przestawić z trybu grzewczego na chłodzenie. DHW/CWU tak się nie da przestawić - tam jest tylko grzanie dostępne.

Różne funkcje mają też różne domyślne ikonki ustawione w aplikacji.
krycha88

klew wrote: Fri Sep 29, 2023 11:23 am HVAC_THERMOSTAT poza tym można przestawić z trybu grzewczego na chłodzenie. DHW/CWU tak się nie da przestawić - tam jest tylko grzanie dostępne.

Ale to wszystko z poziomu urządzenia?
klew

krycha88 wrote: Fri Sep 29, 2023 11:39 am
klew wrote: Fri Sep 29, 2023 11:23 am HVAC_THERMOSTAT poza tym można przestawić z trybu grzewczego na chłodzenie. DHW/CWU tak się nie da przestawić - tam jest tylko grzanie dostępne.

Ale to wszystko z poziomu urządzenia?
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem pytanie.

Funkcję (będzie) można przestawić w Cloud (jak dla wszystkich typów kanałów w Supli).
Zmiana między grzaniem a chłodzeniem jest możliwa z poziomu konfiguracji urządzenia (cfg mode - poprzez zmianę konfiguracji kanału), albo będzie to można zrobić w Cloud (jako parametr w ustawieniach).

Dostępność funkcji DHW można włączyć z poziomu urządzenia:

Code: Select all

hvac->enableDomesticHotWaterFunctionSupport();
klew

Na branchu main (jeszcze bez oficjalnego wydania), jest dostępne wsparcie dla obsługi przycisków do termostatu.

Lista wspieranych akcji:

TURN_ON,
  TURN_OFF,
  TOGGLE,

INCREASE_TEMPERATURE,
  DECREASE_TEMPERATURE,
  INCREASE_HEATING_TEMPERATURE,
  DECREASE_HEATING_TEMPERATURE,
  INCREASE_COOLING_TEMPERATURE,
  DECREASE_COOLING_TEMPERATURE,
  SWITCH_TO_MANUAL_MODE,
  SWITCH_TO_WEEKLY_SCHEDULE_MODE,
  SWITCH_TO_MANUAL_MODE_HEAT,
  SWITCH_TO_MANUAL_MODE_COOL,
  SWITCH_TO_MANUAL_MODE_AUTO,
Termostat ogólnie przechowuje ma osobno ustawioną temperaturę grzewczą i chłodniczą (stąd podział akcji). Natomiast "INCREASE/DECREASE_TEMPERATURE" będzie zwięszkał/zmnijeszał temperaturę odpowiadającą aktualnemu trybowi (przy auto będą to obie temperatury, ale auto na razie jeszcze nie jest wspierane w Supli).
Zwiększenie/zmniejszenie temperatury potrafi też zmienić tryb, tzn. jak ktoś "Kliknie" zwiększ temperaturę, gdy termostat jest wyłączony, to termostat się włączy i zwiększy temperaturę.

Krok temperatury konfiguruje się 

hvac->setButtonTemperatureStep(step);
Krok podajemy liczbą całkowitą, gdzie 1 odpowiada 0,01 stopnia. Więc krok 2 stopnie, to 200, itp.

Powyższe akcje przypisujemy do przycisków tak jak wszystkie inne do tej pory, czyli:

button1->addAction(Supla::INCREASE_TEMPERATURE, hvac, Supla::ON_PRESS);
krycha88

Wczoraj wrzuciłem podział termostatu na:

Grzanie
Chłodzenie
Auto
Ciepła woda użytkowa
Różnicowy
Przy okazji poprawiłem zapamiętywanie danych temperatury czy harmonogramu na urządzeniu. W tym tygodniu prawdopodobnie dodam obsługę przycisków :)
robertklepacki94

Ja coś wczoraj na szybko podgrałem ale jest chyba jakiś problem z odczytem programu z urządzenia. Nie idzie zmienić temperatury.
IMG_2516.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG

Witam! Też od soboty testowałem, ale dopiero dzisiaj zaczęło w miarę stabilnie działać. U mnie na obecną chwilę już mogę ustawiać temperaturę w/g harmonogramu (programu). Brakuje jedynie wyświetlania aktualnej temperatury na stronie głównej termostatu (---).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Mon Oct 02, 2023 7:30 am, edited 1 time in total.

Return to “GUI Generic”