Wsparcie dla Termostatu

mercfan78

Witam wszystkich.
Przez przypadek wpadł mi w ręce sonoff basic R2.
Potrzebuję mieć go w trybie prostego termostatu.
Wgrałem GG z funkcją przekaźnika, przycisku, termostatu oraz DS
Niby wszystko ustawione, lecz przekaźnik nie załącza się w wybranym zakresie.
Zanim dokonałem ustawienia Ds, SonoFF reagował na przycisk i załączał i rozłączał przekaźnik.
Po konfigu DS, nie reaguje na przycisk i nie załącza z wybranego zakresu temp.
Co robię nie tak?
sonoff basic .png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

Ale jak ma się załączać jak masz przekroczoną temperaturę
mercfan78

sonoff basic .png
jak jest w zakresie też się nie załącza.

czy przekaźnik jest na tym GIPO?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maciek663

mercfan78 wrote: Sat Nov 09, 2024 6:25 pm Witam wszystkich.
Przez przypadek wpadł mi w ręce sonoff basic R2.
Potrzebuję mieć go w trybie prostego termostatu.
Wgrałem GG z funkcją przekaźnika, przycisku, termostatu oraz DS
Niby wszystko ustawione, lecz przekaźnik nie załącza się w wybranym zakresie.
Zanim dokonałem ustawienia Ds, SonoFF reagował na przycisk i załączał i rozłączał przekaźnik.
Po konfigu DS, nie reaguje na przycisk i nie załącza z wybranego zakresu temp.
Co robię nie tak?

sonoff basic .png
MIN I MAX to nie jest temperatura załączenia i wyłączenia termostatu tylko zakres suwaka temperatury w aplikacji i w Cloud. Ustaw tutaj większy zakres np. od 10 do 50. Usuń i dodaj ponownie urządzenie do clouda.

Temperaturę zadziałania termostatu i histerezę ustawisz już z Cloud.
mercfan78

Dziękuję.
To już coś, nie wpadł bym na to że to zakres a nie widełki załączenia przekaźnika.

A jak w Cloud ustawić aby przekaźnik był załączony w przedziale temperatur od 50 do 90 stopni?
Gitman

Nie ustawiasz w claud tylko w konfiguracji urządzenia ale jak zmienisz to musisz usunąć z claud i dodać na nowo żeby zmiana była widoczna
Maciek663

mercfan78 wrote: Sat Nov 09, 2024 9:39 pm Dziękuję.
To już coś, nie wpadł bym na to że to zakres a nie widełki załączenia przekaźnika.

A jak w Cloud ustawić aby przekaźnik był załączony w przedziale temperatur od 50 do 90 stopni?
Chcesz żeby termostat zaczął grzać przy 50 i kończył przy 90? Czyli z histerezą 40?
Gitman

Czyli ustawiasz w app suwakiem na 90 stopni i wchodzisz na claud i w ustawienia,/zawansowane ustawiasz histerezę na 40 stopni i uwaga ważne, algorytm pracy na nastawę górną a nie środkową ( która chyba jest domyślnie) ponieważ przy nastawie środkowej wyłączy grzanie przy 110 stopni a włączy przy 70.
mercfan78

Dziękuję za próbę pomocy. Metodą prób i błędów doszedłem.

Co do histerezy. Ja to rozumiem jako delta załączania i wyłączania. Nie można dać histerezy 40, bo załączy się na + od zadanej temp. Czyli jak ustawię temp 30 to załączy się przy 70 a rozłączy przy -10. Histerezę przeważnie ustawiamy między 0,2 a 2.
Jak ma mi działać w przedziałach 50-90 stopni to użyłem funkcji nie grzanie a chłodzenie, i w cloud temp zadziałania chłodzenia ustawiona na 50.

Dziwne jest tylko dla mnie ustawianie histerezy w GUI, bez podłączenia do cloud. Raz zapisuje wartość 1, bo taką daję a przy następnym zapisaniu ustawia sobie sam 10 lub 100, coś nie toleruje liczb po przecinku.
mercfan78

Maciek663 wrote: Sun Nov 10, 2024 6:35 am
mercfan78 wrote: Sat Nov 09, 2024 9:39 pm Dziękuję.

Chcesz żeby termostat zaczął grzać przy 50 i kończył przy 90? Czyli z histerezą 40?
Idąc tym tropem to histereza jest 20 a nie 40, bo punkt przyjmuje się 70

Return to “GUI Generic”