To będzie iloczyn, wtedy styki łączysz szeregowo.YoMan wrote: Fri Mar 21, 2025 8:27 pm Raczej alternatywę. Suma będzie czekała aż wszystkie osiagna 1.
Wsparcie dla Termostatu
-
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
obecnie tylko termostaty 3 na ogrzewaniu podłogowym d1 mini + przekaźniki i w trzech pomieszczeniach po jednym sonoff basic + ds1820
-
I tu pewnie da radę Supla Script.PawelP wrote: Fri Mar 21, 2025 7:57 pm Witam
Termostaty działają super, ale jest problem ze sterowaniem piecem tz. włącz wyłącz gdy termostat zacznie grzać.
Ustawiłem we wszystkich termostatach reakcje jak wyżej i zaczęło się krzaczyć tj. jeśli termostat nr 1 się włączy to załączy piec, termostat numer 2 się włączy jest ok piec jest włączony ale gdy termostat numer 1 wyłączy się to wyłączy również piec chodź termostat numer 2 działa dalej.
Jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Ostatnio termostaty zostały dodane do obsługi.
Dla startu ogrzewania ustawiamy "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów":
Code: Select all
{{state(IDtermostat1).heatingor state(IDtermostat2).heating}}
Dla wyłączenia dajesz drugą scenę "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów":
Code: Select all
{{not state(IDtermostat1).heatingand not state(IDtermostat2).heating}}
Można dodać warunki aby sprawdzał czy piec już grzeje czy też nie, aby scena się nie uruchamiała cyklicznie mimo ze układ grzeje.
Last edited by Lector on Fri Mar 21, 2025 9:55 pm, edited 3 times in total.
Niespełniony automatyk. 
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
https://pool.lector.top/

-
Supla Script i termostaty to niekoniecznie wskazane rozwiązanie - nie bez przyczyny Wojtek umieścił ostrzeżenie na pierwszej stronie - to rozwiązanie jest w wielu przypadkach ryzykowne - zwłaszcza do sterowania piecem.Lector wrote: Fri Mar 21, 2025 9:37 pmI tu pewnie da radę Supla Script.PawelP wrote: Fri Mar 21, 2025 7:57 pm Witam
Termostaty działają super, ale jest problem ze sterowaniem piecem tz. włącz wyłącz gdy termostat zacznie grzać.
Ustawiłem we wszystkich termostatach reakcje jak wyżej i zaczęło się krzaczyć tj. jeśli termostat nr 1 się włączy to załączy piec, termostat numer 2 się włączy jest ok piec jest włączony ale gdy termostat numer 1 wyłączy się to wyłączy również piec chodź termostat numer 2 działa dalej.
-
Nie chodzi o termostaty, tylko o same sceny.slawek wrote: Fri Mar 21, 2025 9:44 pmSupla Script i termostaty to niekoniecznie wskazane rozwiązanie - nie bez przyczyny Wojtek umieścił ostrzeżenie na pierwszej stronie - to rozwiązanie jest w wielu przypadkach ryzykowne - zwłaszcza do sterowania piecem.Lector wrote: Fri Mar 21, 2025 9:37 pmI tu pewnie da radę Supla Script.PawelP wrote: Fri Mar 21, 2025 7:57 pm Witam
Dopisałem w poście wyżej o co chodzi.
Dalej termostat lokalny będzie odpowiadał za grzanie, tylko sceny będą sterować źródłem ciepła, pompą. Czyli tak jak ma sceny w Supla Cloud.
Nie są to idealne rozwiązania dla ogrzewania, ale Supla Script rozwiąże problem.
Dlatego ja to sobie zrobiłem w Tuya po ZigBee, gdzie internet nie jest potrzebny do automatyzacji. Bramka ZigBee sobie to ogarnia sama scenami lokalnymi.
Niespełniony automatyk. 

-
Odnośnie przeróbek Basica, to temat wałkowany na forum w kółko.
Radzę poczytać, np. te tematy:
viewtopic.php?t=15799
viewtopic.php?t=16521
-
Sławku:
No to zróbmy offtop

Suma i Suma logiczną maja się tak do siebie jak krzesło i krzesło elektryczne

Suma logiczna, iloczyn, koniunkcja to sa pojęcia zbliżone opisujące wynik pomiedzy wartościami. Wtedy wszystkie wartości muszą być 1 żeby wynik byl 1. Stosujemy operator np. AND
To o czym piszemy powyżej to alternatywa (logiczna) zwykła (nie mylić z rozłączną) gdzie jeśli dowolna wartość jest 1 to całe zdanie również przyjmuje wartosc 1. Stosujemy operator np. OR
To tak trochę ogólnie i w uproszczeniu.
Koniec offtopa
Primo: Kolega potrzebuje układu opartego na alternatywie i masz rację, że podpięcie równolegle wyjscia wszystkich termostatów do jednego przekaznika powinno załatwić temat hardware'owo.
Secundo: nie znam w supli opcji stabilnego zrealizowania opisanej funkcji programowo, każda dostępna ma jakiś problem i to wykraczający poza czasowe zaniki netu, choć jest możliwa do zrealizowania np. z wykorzystaniem przekaźników wirtualnych
Tertio: to co wspomnial @klew, stosowanie sonoff basic do takich celów jest mocno dyskusyjne. Jeśli mamy sterowac 230v, to polecam thr316, jest do tego przystosowany fabrycznie. Trochę drożej ale za to bezpiecznie.
YoMan
-
I tu się zgadzamYoMan wrote: Fri Mar 21, 2025 10:58 pm
Suma i Suma logiczną maja się tak do siebie jak krzesło i krzesło elektryczne

Przy sumie logicznej też? Wystarczy jedna jedynka.wrote: Suma logiczna, iloczyn, koniunkcja to sa pojęcia zbliżone opisujące wynik pomiedzy wartościami.
Wtedy wszystkie wartości muszą być 1 żeby wynik byl 1.
Ale nie w opisywanym przypadku. Tu chodziło o OR.wrote: Stosujemy operator np. AND
Przykład był na różne nazwy tych samych zależności czy rzeczy.wrote: przykład ze szkoły tu nie działa
Nie kłóćmy się, bo nie od tego jest to forum, ale i nie piszmy bzdur, bo ludzie to czytają i wyciągają błędne wnioski.
Podałem najprostsze rozwiązanie bez dzielenia włosa na czworo. Powinno zamknąć temat.
Co do reszty to się w pełni zgadzam.
Przepraszam za offtop
-
Po dłuższym zastanowieniu ... chyba masz rację. Wrodzona uczciwość nie pozwalałaby mi się zapierać tylko dla zasady 
Pomieszałem zasady logiki matematycznej/informatycznej z inną dziedziną. Tam jest nieco inaczej.

Pomieszałem zasady logiki matematycznej/informatycznej z inną dziedziną. Tam jest nieco inaczej.
YoMan
-
Jak już pisałem - 8 termostatów działa, mam podpięte 2 termometry, reszta to odczyty z linków bezpośrednich.
Histereza ustawiona w cloud, bo w module są problemy z zapisem konfiguracji.
Zastanawia mnie tylko co to za błąd jest wyświetlany na wszystkich kanałach oprócz pierwszego - prawe pole obok temperatury. Na pierwszym mam tam puste pole.
W aplikacji wszystko OK, żadnych błędów i wszystko działa.