Wsparcie dla Termostatu

pzygmunt

Serwer beta-cloud nie działał właściwie przez weekend z uwagi na prowadzone prace rozwojowe.
RomanG

To źle trafiłem z moimi testami :D , ale dzisiaj rano po odpaleniu apki ogromna radość.

Zauważyłem, że funkcje termostatu ustawia się zarówno na stronie konfiguracyjnej urządzenia, jak i w cloud-zie w ustawieniach kanału "termostat". Czy to nie będzie powodować konfliktów? Może ustawienie w jednym miejscu będzie przejmować ustawienie w drugim miejscu?
lukasz06

Zgadza się powoduje to konflikt
klew

GKW i na przykładzie z supla-device działa to tak, że na urządzeniu definiuje się domyślną funkcję, którą serwer bierze pod uwagę tylko podczas pierwszej rejestracji. Późniejsze zmiany są ignorowane i nadpisywane przez serwer.

Wszystkie inne ustawienia mogą być modyfikowane w dowolnym miejscu. W ogólności procedura wygląda tak:
1. Serwer wysyła do urządzenia każdą zmianę konfiguracji, i urządzenie sobie to zapisuje.
2. Jeśli urządzenie było offline, to dostanie konfigurację po ponowny podłączeniu się.
3. Jeśli urządzenie jest online, i nastąpiła zmiana konfiguracji na urządzeniu, to nowy config leci do serwera i serwer go zapisuje.
4. Jeśli zmaina na urządzeniu nastąpiła, gdy ono było offline, to przy ponownym połączeniu, urządzenie zignoruje config z serwera i ustawi tam własny.

W ogólności można powiedzieć, że konfigurację można zmieniać w dowolnym miejscu i jest ona synchronizowana między urządzeniem a serwerem. "Konflikty" nie powinny występować.

Natomiast nie wiem do końca jak to jest obecnie w GG zrobione, bo do poprawnego działania jest potrzeba instancja klasy Supla::Storage::Config, której w GG do tej pory nie było.
RomanG

Rozumiem, ...natomiast zmiana programu tygodniowego w cloud nie jest (na razie chyba) przejmowana w apce. I odwrotnie.

Myślę, że informacje o jakichś bugach na tę chwilę są bezcelowe skoro prace wciąż trwają.
klew

RomanG wrote: Mon Oct 02, 2023 8:40 am Rozumiem, ...natomiast zmiana programu tygodniowego w cloud nie jest (na razie chyba) przejmowana w apce.

Myślę, że informacje o jakichś bugach na tę chwilę są bezcelowe skoro prace wciąż trwają.
Widok w Cloud był wrzucony głównie, aby "zobaczyć jak wygląda pierwsza propozycja". Także na razie nie działa to jeszcze.
local

Czy będzie możliwość zejścia z temperaturą poniżej 0 ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
wojtas567

Zrobiłem przykładowy program na chmurze i aplikacji widzę prawie ok, tylko dni się przesunęły?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
klew

wojtas567 wrote: Mon Oct 02, 2023 6:38 pm Zrobiłem przykładowy program na chmurze i aplikacji widzę prawie ok, tylko dni się przesunęły?
Kolejność dni widoczne jest źle na cloud ustawiona - dzięki za zgłoszenie
krycha88

local wrote: Mon Oct 02, 2023 11:11 am Czy będzie możliwość zejścia z temperaturą poniżej 0 ?
Dodałem tryb DIFFERENTIAL który był dostępny w bibliotece dla niego temp min to -50.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”