Wsparcie dla Termostatu

krycha88

Code: Select all

hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 1000);
  hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 9500);

hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 0);
  hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 4000);

if (ConfigManager->get(KEY_THERMOSTAT_TYPE)->getElement(nr).toInt() == Supla::GUI::THERMOSTAT_COOL) {
    hvac->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL);
  }
@klew jak teraz to powinno być ustawione poprawnie? :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Fri Sep 22, 2023 5:16 am

hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 1000);
  hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 9500);

hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 0);
  hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 4000);

if (ConfigManager->get(KEY_THERMOSTAT_TYPE)->getElement(nr).toInt() == Supla::GUI::THERMOSTAT_COOL) {
    hvac->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL);
  }
@klew jak teraz to powinno być ustawione poprawnie? :)
Funkcje: SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT i SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL zostały usunięte i teraz jest po prostu: SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT.
Wybór między grzaniem a chłodzeniem robi się w konfiguracji termostatu w ramach tej jednej funkcji. Dzięki temu będzie można zmieniać ten tryb bez zmiany funkcji w Cloud (zmiana funkcji usuwa wszystkie powiązania, harmonogramy, reakcje, sceny itp - i jeśli ktoś by 2x w roku zmieniał ten tryb między grzaniem a chłodzeniem, to by nas szybko zaczął przeklinać :P )

Także w powyższym kodzie, można ustawić jeden zakres temperatur dla jednej funkcji i jest on wspólny dla trybu grzewczego i chłodniczego.
Założenie jest takie, że to jest "termostat pokojowy", a nie wybór między grzałką do ciepłej wody, a chłodnią ;P

Ja ten wybór trybu w sofcie dla linuxa ustawiam tak:

if (function == "heat") {
      hvac->getChannel()->setDefaultFunction(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT);
      hvac->setDefaultSubfunction(SUPLA_HVAC_SUBFUNCTION_HEAT);
    } else if (function == "cool") {
      hvac->getChannel()->setDefaultFunction(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT);
      hvac->setDefaultSubfunction(SUPLA_HVAC_SUBFUNCTION_COOL);
    } else ... {
Można też wyłączyć możliwość używania grzania lub chłodzenia.
Dla zakresu 10-95 stopni, to raczej polecam funkcję SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_DOMESTIC_HOT_WATER (oczywiście o ile grzejemy wodę).
Natomiast jak ktoś chce zrobić tylko urządzenie chłodnicze, to można wyłączyć mu możliwość "grzania":

hvac->setHeatingSupported(false);
Tylko trzeba to robić po użyciu metody "addPrimaryOutput", bo ta ustawia domyślne wartości tego co jest wspierane.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krycha88

Wrzuciłem odpowiednie poprawki. Dzięki @klew ;)
kurus

krycha88 wrote: Fri Sep 22, 2023 12:02 pm
Wrzuciłem nowa wersje na esp32 w aplikacji nadal mi nie widzi termostatu..

Dlaczego nr kanałów pomiarowych zaczynają się od 3? Możesz zobaczyć czy mam to poprawnie ustawione?

viewtopic.php?p=161844#p161844
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Bo na 1 kanale masz przekaźnik na 2 masz termostat a 3 i wyżej to już sensory. Jak nie widzisz w aplikacji termostatu to pewnie używasz oficjalnej aplikacji a nie tej z testów :)
kurus

krycha88 wrote: Tue Sep 26, 2023 8:58 am Bo na 1 kanale masz przekaźnik na 2 masz termostat a 3 i wyżej to już sensory. Jak nie widzisz w aplikacji termostatu to pewnie używasz oficjalnej aplikacji a nie tej z testów :)
Ok to już jasne z tymi kanałami, apki używam z testów z linku z wcześniejszego postu, jest to iOS, sprawdzę jeszcze na starym jakimś tel z Androidem.
Dlaczego są dwa kanały pomiarowe? Termostat bierze z nich średnia temperaturę?
krycha88

kurus wrote: Tue Sep 26, 2023 9:03 am Dlaczego są dwa kanały pomiarowe? Termostat bierze z nich średnia temperaturę?
Bardziej jest to pytanie do Ciebie jakie kanały sensorów dodałeś :)
kurus

krycha88 wrote: Tue Sep 26, 2023 9:06 am
kurus wrote: Tue Sep 26, 2023 9:03 am Dlaczego są dwa kanały pomiarowe? Termostat bierze z nich średnia temperaturę?
Bardziej jest to pytanie do Ciebie jakie kanały sensorów dodałeś :)
Źle zapytałem, chodzi mi o to dlaczego w ustawieniach termostatu są dwa kanały, kanał termostatu i dodatkowy kanał termostatu, do czego jest ten dodatkowy? W razie awarii głównego czy wylicza z obu średnia? Ja testowo dodałem dwa sensory ds18b20 i jeden sht30
krycha88

kurus wrote: Tue Sep 26, 2023 9:12 am Źle zapytałem, chodzi mi o to dlaczego w ustawieniach termostatu są dwa kanały, kanał termostatu i dodatkowy kanał termostatu, do czego jest ten dodatkowy? W razie awarii głównego czy wylicza z obu średnia? Ja testowo dodałem dwa sensory ds18b20 i jeden sht30
Jest to tylko dodatkowy kanał pomiarowy widoczny w termostacie. Do niczego innego na razie nie służy.

A co do widoczności termostatu w apce to u mnie też jest nie widoczny pomimo, że w cloud go widzę. Ja sprawdzałem na androidzie.
kurus

krycha88 wrote: Tue Sep 26, 2023 9:28 am
kurus wrote: Tue Sep 26, 2023 9:12 am Źle zapytałem, chodzi mi o to dlaczego w ustawieniach termostatu są dwa kanały, kanał termostatu i dodatkowy kanał termostatu, do czego jest ten dodatkowy? W razie awarii głównego czy wylicza z obu średnia? Ja testowo dodałem dwa sensory ds18b20 i jeden sht30
Jest to tylko dodatkowy kanał pomiarowy widoczny w termostacie. Do niczego innego na razie nie służy.

A co do widoczności termostatu w apce to u mnie też jest nie widoczny pomimo, że w cloud go widzę. Ja sprawdzałem na androidzie.
Ok dzięki za odp, sam też sprawdziłem właśnie na androidzie i tak samo go nie widzi.. to znaczy że gdzieś jeszcze jest błąd?

Return to “GUI Generic”