Wsparcie dla Termostatu

local

Działają już termostaty ? Wczoraj aktualizowałem i wyświetla się, że nieobsluguje.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
pzygmunt

lukasz06 wrote: Wed Sep 27, 2023 10:30 am Ale jak samemu zrobisz? Bez wyświetlacza, tylko na apce? Troszkę na około...
Ten termostat może działać bez wyświetlacza. Zmieaniasz temperaturę i ustawienia tylko w apce, termostat już sobie to trzyma.
Przewidziane są też takie produkty bez wyświetlacza i przycisków. Tylko moduł sterujący + termometr na kablu lub radiu.
klew

pzygmunt wrote: Wed Sep 27, 2023 10:25 am W przypadku braku prądu będzie ciężko ale bez internetu będzie działać.
;)
Pietras81 wrote: Wed Sep 27, 2023 10:21 am ale jak zrobię na wemosie z przekaźnikiem to też w przypadku braku prądu czy internetu będzie to działać
Ja bym jeszcze dodał, że funkcje zależne od czasu, wymagają znajomości czasu. Czyli jeśli ktoś weźmie dowolną płytkę, wgra tam soft z termostatem, to ten sprzęt nie będzie miał zegara z podtrzymaniem bateryjnym. Więc po resecie prądu i bez Internetu, płytka nie będzie znała aktualnej godziny ani daty. W takiej sytuacji program tygodniowy i funkcje czasowe (timer) nie będą działać.

Natomiast sama podstawowa funkcja termostatu (czyli pilnowanie aby temperatura nie przekroczyła nastawy), będzie działać o ile wszystko będzie poprawnie skonfigurowane.

Tu jest trochę niuansów, o których trzeba pamiętać.

Od strony formalnej, nikt nie bierze odpowiedzialności za zachowanie takiego termostatu. Używasz softu open source, na licencji GPL ze wszystkimi tego konsekwencjami ;P
Robert Błaszczak

To zapytam przewrotnie, czy w Supla Device będzie obsługa RTC?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Myślę, że jakieś przykłady się pojawią. Przynajmniej dla jednego układu.
klew

Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 27, 2023 10:50 am To zapytam przewrotnie, czy w Supla Device będzie obsługa RTC?
Już nawet jest. Lukfud swego czasu dodawał: https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... upla/clock
lukasz06

pzygmunt wrote: Wed Sep 27, 2023 10:38 am
lukasz06 wrote: Wed Sep 27, 2023 10:30 am Ale jak samemu zrobisz? Bez wyświetlacza, tylko na apce? Troszkę na około...
Przewidziane są też takie produkty bez wyświetlacza i przycisków. Tylko moduł sterujący + termometr na kablu lub radiu.
A przewidziane są takie moduły z wyświetlaczem i przyciskami? 😁
klew

lukasz06 wrote: Wed Sep 27, 2023 11:11 am
pzygmunt wrote: Wed Sep 27, 2023 10:38 am
A przewidziane są takie moduły z wyświetlaczem i przyciskami? 😁
W Supli ogólnie tak: np. GKW-01.

Przy DIY, to trzeba czasem trochę samemu poskładać trochę kodu. Nic w kodzie nie zabrania używania wyświetlacza, przycisków itp.

Sama supla-device nie ma żadnych wyświetlaczy (wg mnie jest tego za dużo i cieżko zrobić ogólne rozwiązanie pasujące wszystkim). Można sobie wziąć biblioteki z Arduino od wyświetlaczy i rysować tam co się chce.

W GG wyświetlacze są wspierane (choć nie znam szczegółów). To czy krycha (albo ktoś) inny tam doda, to pewnie zależy od niego (są też kanały, którymi można motywować, np. "kawa" ;P )
Pietras81

Dziękuje ja generalnie jeśli chodzi o wyświetlacz to jakoś nie jest mi niezbędny - może z czasem coś się zmieni, bez prądu rzeczywiście nie wpadłem że będzie ciężko żeby działało :lol: ja puki co czekam na gotowca od Zamela - mam tylko nadzieje że będzie tez z komunikacją radiową bo podłogówkę mam podzieloną na dwie strefy góra i dół i jak na dole mam kabel to u góry nie mam i nie bardzo jak mam go od pieca doprowadzić.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

Pietras81 wrote: Wed Sep 27, 2023 12:41 pm Dziękuje ja generalnie jeśli chodzi o wyświetlacz to jakoś nie jest mi niezbędny - może z czasem coś się zmieni, bez prądu rzeczywiście nie wpadłem że będzie ciężko żeby działało :lol: ja puki co czekam na gotowca od Zamela - mam tylko nadzieje że będzie tez z komunikacją radiową bo podłogówkę mam podzieloną na dwie strefy góra i dół i jak na dole mam kabel to u góry nie mam i nie bardzo jak mam go od pieca doprowadzić.
GKW-01 nie będzie miał osobnej radiowej komunikacji - będzie tylko Wi-Fi.
Tego typu zdalne sterowanie powinno dać się ogarnąć przez reakcje w cloud, ze wszystkimi możliwymi ograniczeniami wynikającymi z braku Internetu itp.

Return to “GUI Generic”