Wsparcie dla Termostatu
-
Działają już termostaty ? Wczoraj aktualizowałem i wyświetla się, że nieobsluguje.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
Ten termostat może działać bez wyświetlacza. Zmieaniasz temperaturę i ustawienia tylko w apce, termostat już sobie to trzyma.lukasz06 wrote: Wed Sep 27, 2023 10:30 am Ale jak samemu zrobisz? Bez wyświetlacza, tylko na apce? Troszkę na około...
Przewidziane są też takie produkty bez wyświetlacza i przycisków. Tylko moduł sterujący + termometr na kablu lub radiu.
-
pzygmunt wrote: Wed Sep 27, 2023 10:25 am W przypadku braku prądu będzie ciężko ale bez internetu będzie działać.

Ja bym jeszcze dodał, że funkcje zależne od czasu, wymagają znajomości czasu. Czyli jeśli ktoś weźmie dowolną płytkę, wgra tam soft z termostatem, to ten sprzęt nie będzie miał zegara z podtrzymaniem bateryjnym. Więc po resecie prądu i bez Internetu, płytka nie będzie znała aktualnej godziny ani daty. W takiej sytuacji program tygodniowy i funkcje czasowe (timer) nie będą działać.Pietras81 wrote: Wed Sep 27, 2023 10:21 am ale jak zrobię na wemosie z przekaźnikiem to też w przypadku braku prądu czy internetu będzie to działać
Natomiast sama podstawowa funkcja termostatu (czyli pilnowanie aby temperatura nie przekroczyła nastawy), będzie działać o ile wszystko będzie poprawnie skonfigurowane.
Tu jest trochę niuansów, o których trzeba pamiętać.
Od strony formalnej, nikt nie bierze odpowiedzialności za zachowanie takiego termostatu. Używasz softu open source, na licencji GPL ze wszystkimi tego konsekwencjami ;P
-
To zapytam przewrotnie, czy w Supla Device będzie obsługa RTC?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Myślę, że jakieś przykłady się pojawią. Przynajmniej dla jednego układu.
-
Już nawet jest. Lukfud swego czasu dodawał: https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... upla/clockRobert Błaszczak wrote: Wed Sep 27, 2023 10:50 am To zapytam przewrotnie, czy w Supla Device będzie obsługa RTC?
-
A przewidziane są takie moduły z wyświetlaczem i przyciskami?
-
W Supli ogólnie tak: np. GKW-01.lukasz06 wrote: Wed Sep 27, 2023 11:11 amA przewidziane są takie moduły z wyświetlaczem i przyciskami?![]()
Przy DIY, to trzeba czasem trochę samemu poskładać trochę kodu. Nic w kodzie nie zabrania używania wyświetlacza, przycisków itp.
Sama supla-device nie ma żadnych wyświetlaczy (wg mnie jest tego za dużo i cieżko zrobić ogólne rozwiązanie pasujące wszystkim). Można sobie wziąć biblioteki z Arduino od wyświetlaczy i rysować tam co się chce.
W GG wyświetlacze są wspierane (choć nie znam szczegółów). To czy krycha (albo ktoś) inny tam doda, to pewnie zależy od niego (są też kanały, którymi można motywować, np. "kawa" ;P )
-
Dziękuje ja generalnie jeśli chodzi o wyświetlacz to jakoś nie jest mi niezbędny - może z czasem coś się zmieni, bez prądu rzeczywiście nie wpadłem że będzie ciężko żeby działało
ja puki co czekam na gotowca od Zamela - mam tylko nadzieje że będzie tez z komunikacją radiową bo podłogówkę mam podzieloną na dwie strefy góra i dół i jak na dole mam kabel to u góry nie mam i nie bardzo jak mam go od pieca doprowadzić.

https://pietras-81.aqi.eco/
-
GKW-01 nie będzie miał osobnej radiowej komunikacji - będzie tylko Wi-Fi.Pietras81 wrote: Wed Sep 27, 2023 12:41 pm Dziękuje ja generalnie jeśli chodzi o wyświetlacz to jakoś nie jest mi niezbędny - może z czasem coś się zmieni, bez prądu rzeczywiście nie wpadłem że będzie ciężko żeby działałoja puki co czekam na gotowca od Zamela - mam tylko nadzieje że będzie tez z komunikacją radiową bo podłogówkę mam podzieloną na dwie strefy góra i dół i jak na dole mam kabel to u góry nie mam i nie bardzo jak mam go od pieca doprowadzić.
Tego typu zdalne sterowanie powinno dać się ogarnąć przez reakcje w cloud, ze wszystkimi możliwymi ograniczeniami wynikającymi z braku Internetu itp.