Wsparcie dla Termostatu

zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Lector wrote: Mon Feb 12, 2024 9:50 pm ...czy strzałki pokazujące ze termostat chłodzi jest równoznaczne z załączeniem przekaźnika?
Tak. Przekaźnik powinien się załączyć. A jeśli ustawisz temperaturę ochrony przed przegrzaniem i ta temperatura będzie miała wartość niższą niż temperatura tego co mierzysz to przekaźnik będzie włączony nawet jak strzałki nie będą migały. Mowa oczywiście o trybie chłodzenia.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Lector wrote: Mon Feb 12, 2024 10:30 pm Jak wywalę ustawione czasy 300 sekund i zmieniam nastawy to wszystko chodzi poprawnie.

Dlatego też pytam czy te czasy nie są synchronizowane z tym co pokazuje termostat w aplikacji.
Czyli termostat pokazuje ze chłodzi, ale przekaźnik się nie załącza bo nie minęło 5 minut od wyłączenia (dla mnie termostat nie powinien pokazywać w tedy ze chłodzi).
Strzałki powinny pokazywać faktyczny stan wyjścia. Sprawdzę to jutro, czy na pewno działa to poprawnie w połączeniu z tymi minimalnymi czasami włączenia i wyłączenia.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

klew wrote: Mon Feb 12, 2024 10:30 pm Napisałeś wcześniej, że termostaty się "wieszały". Założyłem, że urządzenie nie działało, ale wykresy masz ciągłe (bez przerw), więc to nie o to chodziło.
Więc pomyślałem, że chodzi Ci o to, że się nie włączały, mimo tego, że oczekiwałeś, że się włączą. Potem napisałeś, że płaskie obszary na wykresie, to czas, gdy "wiszą". Załączony wykres, to nie "praca termostatu", tylko pomiar temperatury. Płaską linię widzę między 10 a 11 lutego ze wskazaniem około 18 stopni. Skoro Twój termostat ma chłodzić do 33, a było 18, to jest to normlane że się nie włączał.

Jest szansa, że źle Ciebie zrozumiałem. Jeśli tak, to napisz proszę bardziej szczegółowo o co chodzi.
To jeszcze raz dla lepszego zrozumienia.
Cały układ zasilany jest z gazowego kotła CO. O godz. 6.00 uruchamia się kocioł podgrzewając wodę w układzie do temp. 40 -45*C. Woda o tej temperaturze trafia do rozdzielacza ogrzewania podłogowego. Gdy przekroczy temp. 34*C na rozdzielaczu, termostat zostaje uruchomiony i włącza pompę obiegową. Układ pracuję do momentu gdy temp. w domu nie osiągnie 22*C. wówczas automatyka kotła wyłącza kocioł i temp. w układzie zaczyna spadać. Gdy spadnie do 32*C termostat podłogówki wyłącza przekaźnik i pompę obiegową i oczekuje na włączenie się kotła CO i wzrost temp. znowu do 34*C i uruchomienie przekaźnika termostatu i włączenie pompy obiegowej. Ten cykl powinien powtarzać się automatycznie i tak się dzieje w przeważającym czasie. Jednak co jakiś czas mimo, że kocioł podaje na rozdzielacz temperaturę 40-45*C, termostat będąc w stanie "czuwania" nie załącza przekaźnika i pompy obiegowej. I to jest to zawieszenie. Trwa ono dopóki nie zresetuję termostatu poprzez odłączenie i ponowne podłączenie zasilania. Wówczas momentalnie na wyświetlaczu i w aplikacji pojawiają się rzeczywiste i prawidłowe temperatury i termostat włącza przekaźnik a tym samym pompę.
No i szkopuł jest taki, że należy ustalić co powoduje zawieszanie się termostatu (nie włączanie się przekaźnika) i gdzie szukać problemu: w DS-ach, Wewmosie czy sofcie. Może to zły odczyt temperatury ale po resecie czyta już normalnie nawet przez kilka dni.

Zgoda, że wykresy są temperaturami w jednostce czasu ale też są pewnym wykładnikiem pracy samego termostatu - pobieranych temperatur. Ale gdy termostat normalnie pracuje linia pozioma wykresu nie jest nigdy idealnie prosta. Zawsze faluje chociaż w minimalnym zakresie, chyba że się właśnie "zawiesi" (ja to tak nazywam).

Dodałem jeszcze jeden zrzut z ostatnich kilku dni. Przez wszystkie dni oprócz części dnia 11 lutego termostat chodził dobrze.

Nie wiem czy jest to w miarę jasna sytuacja, lepiej trudno mi jest ją opisać.
Edit.
Aha, dodam jeszcze, że "zawieszenie" dotyczy wszystkich 3 podłączonych termometrów. Nie działa wtedy żaden z 3 przycisków na termostacie. Z poziomu aplikacji też nie można uruchomić Termostatu. Pozostaje tylko reset zasilaniem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

walimar wrote: Tue Feb 13, 2024 12:23 am Nie wiem czy jest to w miarę jasna sytuacja, lepiej trudno mi jest ją opisać.
Edit.
Aha, dodam jeszcze, że "zawieszenie" dotyczy wszystkich 3 podłączonych termometrów. Nie działa wtedy żaden z 3 przycisków na termostacie. Z poziomu aplikacji też nie można uruchomić Termostatu. Pozostaje tylko reset zasilaniem.
Chodzi o ten fragment?
IMG_20240213_075319.jpg
Ogólnie dziwnie to wygląda, bo to że jest wykres bez przerw, znaczy że urządzenie miało komunikację z serwerem i wysyłało pomiary.
Jeśli temperatura była niższa niż próg załączenia termostatu, to ręcznie nie wymusisz włączenia przekaźnika. Pytanie czy termostat reagował na zmianę trybu, np na off, ręczny, program, czy też na zmianę nastaw?

Masz to na esp8266? Może w tamtej wersji były już problemy z małą ilością pamięci i coś tam się z tego powodu krzaczy?
Spróbuj zaktualizować do najnowszej wersji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

Tak chodzi o ten fragment. Może on trwać "wiecznie". Wzrost temperatury w tym fragmencie nastąpił dopiero o ręcznymi restarcie.

Gdy się "zawiesi" to nic nie można zrobić przyciskami na termostacie. Są jakby martwe. Nie reagują na zmianę programu lub temperatury. Z poziomu Clouda jest to samo. Pomaga tylko odłączenie zasilania i wszystko wraca do normy.
A jest nowszy soft niż 7.10.11, muszę sprawdzić.
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

@walimar a próbowałeś tak dla eksperymentu użyć soft który Ci robiłem na trzy termometry czy będzie działało? Jak Ci odpowiada ten z GG to oczywiste, ale dla próby możesz wgrać i zobaczyć czy będzie to samo. Wtedy byś miał ogólnie namiar czy to soft czy sprzęt czy może cloud. U mnie co prawda nie mam kilku termometrów na jednym urządzeniu ale mam w tej chwili uruchomione cztery termostaty z czego trzy praktycznie działają non stop już ok. miesiąca i z cloudem bynajmniej problemów nie ma. Więc pozostaje moim zdaniem coś w konfiguracji sprzętowej. Przeanalizowałeś czy np dobrze przypisałeś przyciski pod właściwe GPIO i czy są na pewno podciągnięte do +3.3V? Któryś GPIO, musiałbym sprawdzić nie ma PULLUP. W GG chyba masz możliwość włączenia PULLUPów. Na wszelki wypadek bym to włączył dla wszystkich przycisków. Z Wemosami to jest tak że jak nie sprawdzisz to nie wiesz. Sprawdź miernikiem jak masz włączony termostat czy masz ok. 3V na GPIO gdzie masz podłączone przyciski. A żeby już nie poprawiać treści... Mówiąc o GPIO bez PULLUP to mam na myśli to że któryś nie pamiętam który nawet jak programowo ustawisz PULLUP to w rzeczywistości go nie podciąga. Jeśli by tak akurat się zdarzyło to problemy ze stabilnością działania będziesz miał na bank.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

klew wrote: Mon Feb 12, 2024 11:35 pm
Lector wrote: Mon Feb 12, 2024 10:30 pm Jak wywalę ustawione czasy 300 sekund i zmieniam nastawy to wszystko chodzi poprawnie.

Dlatego też pytam czy te czasy nie są synchronizowane z tym co pokazuje termostat w aplikacji.
Czyli termostat pokazuje ze chłodzi, ale przekaźnik się nie załącza bo nie minęło 5 minut od wyłączenia (dla mnie termostat nie powinien pokazywać w tedy ze chłodzi).
Strzałki powinny pokazywać faktyczny stan wyjścia. Sprawdzę to jutro, czy na pewno działa to poprawnie w połączeniu z tymi minimalnymi czasami włączenia i wyłączenia.
Sprawdziłem to w kodzie i na GKW-01 - działa poprawnie. Tzn. te czerwone lub niebieskie ikonki wskazujące grzanie/chłodzenie, pokazują się tylko gdy termostat faktycznie załącza wyjście.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
walimar
Posts: 45
Joined: Tue Dec 05, 2023 10:18 pm

Post

zzrr wrote: Tue Feb 13, 2024 8:29 am Któryś GPIO, musiałbym sprawdzić nie ma PULLUP. W GG chyba masz możliwość włączenia PULLUPów.
To teraz pytanie laika. Co to za ustrojstwo ten PULLAP i z czym to się je.
Co do prawidłowości przycisków to raczej są dobrze podłączone i przypisane. Na wszelki wypadek sprawdzę napięcia i te podłączenia.

Co do twojego softu to też myślałem o tym ale już nie pamiętam czy nie pozamieniałem ds-ów.
Na razie czas mam zajęty czym innym i sprawdzenia odłożę na klika dni.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

klew wrote: Tue Feb 13, 2024 9:00 am Sprawdziłem to w kodzie i na GKW-01 - działa poprawnie. Tzn. te czerwone lub niebieskie ikonki wskazujące grzanie/chłodzenie, pokazują się tylko gdy termostat faktycznie załącza wyjście.
Dziś sprawdzałem jeszcze raz i okazuje się że wiatraczek świrował, raz chodził a raz nie.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/

Return to “GUI Generic”