Wsparcie dla Termostatu

kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Wczoraj u mnie na wiosce była awaria zasilania, prądu nie było około 4h po powrocie zasilanie, wszystkie moduły wstały ok, ale zauważyłem ze termostat uruchomił się w trybie off, wcześniej był w trybie programu, to normalne zachowanie? @klew @krycha88 Nie mam podtrzymania bateryjnego. W ustawieniach gui stan dla przekaźnika po zaniku zasilania mam na pamiętaj.

Próbowałem później to powtórzyć odłączając zasilanie i zawsze uruchamiał się normalnie w trybie programu. (odłączałem zasilanie na chwile)
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 7:22 am Wczoraj u mnie na wiosce była awaria zasilania, prądu nie było około 4h po powrocie zasilanie, wszystkie moduły wstały ok, ale zauważyłem ze termostat uruchomił się w trybie off, wcześniej był w trybie programu, to normalne zachowanie? @klew @krycha88 Nie mam podtrzymania bateryjnego. W ustawieniach gui stan dla przekaźnika po zaniku zasilania mam na pamiętaj.

Próbowałem później to powtórzyć odłączając zasilanie i zawsze uruchamiał się normalnie w trybie programu. (odłączałem zasilanie na chwile)
Jeśli urządzenie jest w trybie "program tygodniowy" to przy braku "czasu" włącza pierwszy program z listy. Co masz ustawione jako pierwzsy program tygodniowy?
Screenshot_2024-03-07-09-01-46-49_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

klew wrote: Thu Mar 07, 2024 8:02 am
kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 7:22 am Wczoraj u mnie na wiosce była awaria zasilania, prądu nie było około 4h po powrocie zasilanie, wszystkie moduły wstały ok, ale zauważyłem ze termostat uruchomił się w trybie off, wcześniej był w trybie programu, to normalne zachowanie? @klew @krycha88 Nie mam podtrzymania bateryjnego. W ustawieniach gui stan dla przekaźnika po zaniku zasilania mam na pamiętaj.

Próbowałem później to powtórzyć odłączając zasilanie i zawsze uruchamiał się normalnie w trybie programu. (odłączałem zasilanie na chwile)
Jeśli urządzenie jest w trybie "program tygodniowy" to przy braku "czasu" włącza pierwszy program z listy. Co masz ustawione jako pierwzsy program tygodniowy?
Screenshot_2024-03-07-09-01-46-49_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
23.1C jako pierwszy program, w załączniku widać kiedy znikło zasilanie i kiedy wróciło, jak wróciło to było 22,5C czyli poniżej progu i powinien zacząć grzać, a był off.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Rożnica to 0,1 stopnia - jest jeszcze histereza która minimalnie jest 0,1.

Więc wynik może być zaokrąglony bo było 23,02 stopnia.

Inaczej gdyby różnica była większa - sprawdź zmień temperaturę (lub sztucznie obniż temperaturę), odłącz zasilnie i włącz ponownie.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 8:17 am 23.1C jako pierwszy program, w załączniku widać kiedy znikło zasilanie i kiedy wróciło, jak wróciło to było 22,5C czyli poniżej progu i powinien zacząć grzać, a był off.
Jeśli tryb po przywróceniu zasilania był "off" o tej 11:59, to coś poszło nie tak.
Spróbuj zrobić ręcznie reset zasilania i zobacz czy wstanie z poprawnym stanem, czy nie.
Jeśli nie, to spróbuj zebrać logi ze startu urządzenia (tylko nie rób tego pod napięciem sieciowym).
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Lector wrote: Thu Mar 07, 2024 8:22 am Rożnica to 0,1 stopnia - jest jeszcze histereza która minimalnie jest 0,1.

Więc wynik może być zaokrąglony bo było 23,02 stopnia.

Inaczej gdyby różnica była większa - sprawdź zmień temperaturę (lub sztucznie obniż temperaturę), odłącz zasilnie i włącz ponownie.
Histerezę mam 0,3C, ale tu już nie chodzi o to czy grzał czy nie, ale o to że był wybrany tryb off, taki miałem widok po powrocie zasilania, a nigdy nie wyłączam termostatu.. dodam że znając zżycie zanim wróciło zasilanie na stałe to pewnie kilka razy migali..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

klew wrote: Thu Mar 07, 2024 8:30 am
kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 8:17 am 23.1C jako pierwszy program, w załączniku widać kiedy znikło zasilanie i kiedy wróciło, jak wróciło to było 22,5C czyli poniżej progu i powinien zacząć grzać, a był off.
Jeśli tryb po przywróceniu zasilania był "off" o tej 11:59, to coś poszło nie tak.
Spróbuj zrobić ręcznie reset zasilania i zobacz czy wstanie z poprawnym stanem, czy nie.
Jeśli nie, to spróbuj zebrać logi ze startu urządzenia (tylko nie rób tego pod napięciem sieciowym).
Dokładnie był tak jak piszesz, dziś zobaczę jeszcze z tym odłączeniem zasilania czy uda się powtórzyć to.


Jest to wemos s2 mini esp32s2 i on w normalnym trybie nic nie loguje więc ciężko o logi z niego właśnie 😢

https://github.com/esphome/issues/issues/3200


Chyba że, coś podpowiesz jak je zaczytać..
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 9:31 am Dokładnie był tak jak piszesz, dziś zobaczę jeszcze z tym odłączeniem zasilania czy uda się powtórzyć to.

Jest to wemos s2 mini esp32s2 i on w normalnym trybie nic nie loguje więc ciężko o logi z niego właśnie 😢

https://github.com/esphome/issues/issues/3200

Chyba że, coś podpowiesz jak je zaczytać..
Nie używałem tego esp. Tutaj wrzucałem kiedyś jakieś info, jakie udało mi się znaleźć: viewtopic.php?p=149202#p149202

Ale wymaga to wgrywania softu z włąsnej kompilacji.

Bez logów raczej nie pomogę w tej chwili. Może ktoś inny będzie miał chwilę, aby to sprawdzić u siebie i ewentualnie zebrać logi.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

klew wrote: Thu Mar 07, 2024 9:37 am
kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 9:31 am Dokładnie był tak jak piszesz, dziś zobaczę jeszcze z tym odłączeniem zasilania czy uda się powtórzyć to.

Jest to wemos s2 mini esp32s2 i on w normalnym trybie nic nie loguje więc ciężko o logi z niego właśnie 😢

https://github.com/esphome/issues/issues/3200

Chyba że, coś podpowiesz jak je zaczytać..
Nie używałem tego esp. Tutaj wrzucałem kiedyś jakieś info, jakie udało mi się znaleźć: viewtopic.php?p=149202#p149202

Ale wymaga to wgrywania softu z włąsnej kompilacji.

Bez logów raczej nie pomogę w tej chwili. Może ktoś inny będzie miał chwilę, aby to sprawdzić u siebie i ewentualnie zebrać logi.
Wiadomo sprawa że bez logów to lipa, też właśnie teraz znalazłem te informacje aby wgrać ESP32S2 Native USB i powinno zacząć logować.

https://forum.arduino.cc/t/wemos-s2-min ... fix/925589

Spróbuje powtórzyć problem jak się uda to będę próbował odczytać logi.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 9:53 am Wiadomo sprawa że bez logów to lipa, też właśnie teraz znalazłem te informacje aby wgrać ESP32S2 Native USB i powinno zacząć logować.

https://forum.arduino.cc/t/wemos-s2-min ... fix/925589

Spróbuje powtórzyć problem jak się uda to będę próbował odczytać logi.
Jeśli tam jest problem, to wg mnie on będzie występował na wszystkich ESP32 (może ESP8266 również).
Także jeśli problem będzie się reprodukował, to możesz sprawdzić logi na dowolnej innej płytce
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “GUI Generic”