Wsparcie dla Termostatu

lukasz06
Posts: 848
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Tak zapytam ponownie :) jest szansa na dodanie do termostatu zagara czasu rzeczywistego?
alis102
Posts: 10
Joined: Fri Dec 22, 2017 1:29 pm

Post

Pytanie do forumowiczów. Czy ktoś konfigurował termostat w supli - funkcja Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat. Jak to ustawić lub uaktywnic aby konaktron wylaczał termostat na wypadek otwarcia okna. Pozdr A Lis
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

alis102 wrote: Mon Apr 22, 2024 12:18 pm Pytanie do forumowiczów. Czy ktoś konfigurował termostat w supli - funkcja Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat. Jak to ustawić lub uaktywnic aby konaktron wylaczał termostat na wypadek otwarcia okna. Pozdr A Lis
Czujnik powinien być na tym samym urządzeniu co termostat.
Wtedy w Cloud przypisujesz kanał czujnika i powinno działać.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
alis102
Posts: 10
Joined: Fri Dec 22, 2017 1:29 pm

Post

DZ za Info.
Rozumiem to tak ,ze dane urządzenie powinno miec aktywowane przyciski oraz oczywiście termostat i te przyciski mozna wtedy definiować ?? Czy termostat bedzie wyświetlał w aplikacji klienckiej jakąś ikonkę ,że został wyłączony poprzez funkcję "Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat" ??
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

alis102 wrote: Mon Apr 22, 2024 12:50 pm DZ za Info.
Rozumiem to tak ,ze dane urządzenie powinno miec aktywowane przyciski oraz oczywiście termostat i te przyciski mozna wtedy definiować ?? Czy termostat bedzie wyświetlał w aplikacji klienckiej jakąś ikonkę ,że został wyłączony poprzez funkcję "Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat" ??
Na urządzeniu musisz dodać jeszcze "czujnik binarny". Go można przypisać do termostatu w Cloud.
Jak termostat będzie wyłączony z powodu stanu czujnika, to będziesz widział taki stan na kanale termostatu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

kurus wrote: Thu Mar 07, 2024 9:31 am Jest to wemos s2 mini esp32s2 i on w normalnym trybie nic nie loguje więc ciężko o logi z niego właśnie 😢
Chyba że, coś podpowiesz jak je zaczytać..
Nie wiem czy problem rozwiązany ale teraz przeczytałem to wrzucę dla potomnych. Nie wiem jak jest w przypadku wemos s2 mini esp32s2 bo nie używałem i nie wiem jak to rozwiązać przy GUI, no chyba że @krycha88 coś podpowie, ale żeby działał monitor w ESP32 npS3 trzeba kompilacje robić z ustawieniem:
dla platformIO
build_flags =
-D ARDUINO_USB_MODE=1
-D ARDUINO_USB_CDC_ON_BOOT=1
dla ArduinoIDE trzeba USB_CDC_ON_BOOT ustawić na Enabled
alis102
Posts: 10
Joined: Fri Dec 22, 2017 1:29 pm

Post

Dzieki za info.
1.Co do czujnika binarnego czyli krańcówki czy można programowo zmienic dla krańcówki NO na NC ? Widze ze na sztywno jest NO. ( soft GG 7.14.24).
2.Czy można by zamiast czujnika binarnego podłaczonego fizycznie do danego urządzenia skorzystać z linku bezpośredniego jakiegoś switcha z clouda. Pozdr ALIS
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

alis102 wrote: Tue Apr 23, 2024 7:47 am 1.Co do czujnika binarnego czyli krańcówki czy można programowo zmienic dla krańcówki NO na NC ? Widze ze na sztywno jest NO. ( soft GG 7.14.24).
W Cloud możesz odwrócić logikę.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
pavel@
Posts: 44
Joined: Mon Oct 31, 2022 11:19 am

Post

Nie wiem czy było ale u mnie jakieś anomalie gg najnowsze zachowuje się w ten sposób że po utracie połączenia lub restarcie załącza się grzanie aż do uzyskania połączenia z siecią co obrazuje poniższy screen oraz przy komunikacie błędu zegara da się to wyłączyć ? tak by nie włączało się bez powodu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pavel@ wrote: Sat Apr 27, 2024 8:10 am Nie wiem czy było ale u mnie jakieś anomalie gg najnowsze zachowuje się w ten sposób że po utracie połączenia lub restarcie załącza się grzanie aż do uzyskania połączenia z siecią co obrazuje poniższy screen oraz przy komunikacie błędu zegara da się to wyłączyć ? tak by nie włączało się bez powodu.
W jakim trybie pracuje?
Jeśli na programie tygodniowym, to jeśli nie masz zegara z baterią, to po resecie, urządzenie nie zna czasu i pracuje na pierwszym programie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “GUI Generic”