OLED - kontrola ekranów

cdxa

Dziękuję bardzo, przeoczyłem opcję "Linki bezpośrednie - odczyt wartości kanału" po dodaniu linka pojawia mi się kolejny ekran. Czy orientujesz się może czy istnieje możliwść by któryś z ekranów nie był wyświetlany? np niepotrzebuje temperatury z jednego z lokalnych czujników bo jest używana tylko do rejestracji, nie potrzebuję jej na ekranie, można dany ekran wyłączyć?
lukasz06

Musisz przycisk podłączyc i wtedy możesz przesuwać ekrany
YoMan

cdxa wrote: Fri Sep 29, 2023 1:28 pm Dziękuję bardzo, przeoczyłem opcję "Linki bezpośrednie - odczyt wartości kanału" po dodaniu linka pojawia mi się kolejny ekran. Czy orientujesz się może czy istnieje możliwść by któryś z ekranów nie był wyświetlany? np niepotrzebuje temperatury z jednego z lokalnych czujników bo jest używana tylko do rejestracji, nie potrzebuję jej na ekranie, można dany ekran wyłączyć?
Chyba nie
YoMan

Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego podepnę się tutaj.
@Krycha88 po którejś aktualizacji na ESP32 na OLED, ikonka od siły sygnału WI-FI nie reaguje i pokazuje cały czas max czyli 4 kreski. Na esp8266 działa prawidłowo.
Przy tej okazji chciałem zapytać czy dało by radę wprowadzić:
1. Aby dało się wybrać przycisk OLEDa, także ten konfiguracyjny. Aktualnie można wybrać tylko przyciski zdefiniowane w zakładce "przyciski".
2. Dodać sygnalizację stanów przekaźników powyżej 7 szt - może w formie przewijanych razem z ekranami od czujników?
3. Dodać sygnalizację stanów od ściemniaczy i krańcówek
Punkt 2 i 3 mógłby zastąpić fizyczne diodki LED jakie pokazują stany przekaźników lub kanałów RGBW - przydatne w sterownikach do rozdzielni. Wiem że to zawsze wymaga pewnie sporo pracy ale warto zapytać :)
LukaszH

Jestem w trakcie budowy przenośnego czujnika temperatury z akumulatorem 18650 i ekranem OLED. Jak ESP8266 idzie spać (deep sleep), to Oled pokazuje ostatni ekran co w tym przypadku jest dla mnie pożądane, ponieważ mogę mieć cały czas wyświetlone dane z czujnika. Dałem tutaj BME280 i analog jako monitor baterii. Tutaj pojawia się problem ze sterowaniem Oledem, ponieważ jak ustawiam czas podświetlenia 0 sek., to niestety przestają się przesuwać ekrany, a nie chce ustawiać 1sek aby przy wybudzeniu ESP mrugało ekranem. Druga sprawa to wolałbym na ekranie wyświetlić tylko temperaturę, a teraz przy czujniku analogowym wchodzi on na pierwsze miejsce i trzeba kombinować z czasem przechodzenia ekranów aby przy uśpieniu zostało na temperaturze.
W takim razie dwa pytania:
1. Jest możliwość wrzucenia poprawki aby przy 0 sek czasie podświetlenia ekrany dalej się przewijały ?
2. Jest opcja wyłączenia poszczególnych ekranów np. jakaś flaga czy dana wartość ma być wyświetlana na ekranie ?

przy okazji Ekran Oled pobiera razem z BME280 jedynie 1,4mA, co oznacza że dla aku 2000mAh powinno starczyć na ponad 50 dni + 10min ESP i wydaje się że miesiąc bez ładowania będzie ok - a dostajemy czujnik z wyświetlaczem Oled :)
krycha88

LukaszH wrote: Mon Oct 21, 2024 5:45 pm Jestem w trakcie budowy przenośnego czujnika temperatury z akumulatorem 18650 i ekranem OLED. Jak ESP8266 idzie spać (deep sleep), to Oled pokazuje ostatni ekran co w tym przypadku jest dla mnie pożądane, ponieważ mogę mieć cały czas wyświetlone dane z czujnika. Dałem tutaj BME280 i analog jako monitor baterii. Tutaj pojawia się problem ze sterowaniem Oledem, ponieważ jak ustawiam czas podświetlenia 0 sek., to niestety przestają się przesuwać ekrany, a nie chce ustawiać 1sek aby przy wybudzeniu ESP mrugało ekranem. Druga sprawa to wolałbym na ekranie wyświetlić tylko temperaturę, a teraz przy czujniku analogowym wchodzi on na pierwsze miejsce i trzeba kombinować z czasem przechodzenia ekranów aby przy uśpieniu zostało na temperaturze.
W takim razie dwa pytania:
1. Jest możliwość wrzucenia poprawki aby przy 0 sek czasie podświetlenia ekrany dalej się przewijały ?
2. Jest opcja wyłączenia poszczególnych ekranów np. jakaś flaga czy dana wartość ma być wyświetlana na ekranie ?

przy okazji Ekran Oled pobiera razem z BME280 jedynie 1,4mA, co oznacza że dla aku 2000mAh powinno starczyć na ponad 50 dni + 10min ESP i wydaje się że miesiąc bez ładowania będzie ok - a dostajemy czujnik z wyświetlaczem Oled :)
Ekrany przestają się przesuwać z przycisku?
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Mon Oct 21, 2024 6:19 pm
Ekrany przestają się przesuwać z przycisku?
[/quote]

Przy ustawieniu pola "podświetlenia" na 0 sek, to już ekrany nie przeskakują automatycznie - nie ma znaczenia ile się wpisze sek. w polu "ekran". Przycisk działa poprawnie i można przyciskiem zmieniać ekrany przy takim ustawieniu.
krycha88

LukaszH wrote: Mon Oct 21, 2024 7:10 pm Przy ustawieniu pola "podświetlenia" na 0 sek, to już ekrany nie przeskakują automatycznie - nie ma znaczenia ile się wpisze sek. w polu "ekran". Przycisk działa poprawnie i można przyciskiem zmieniać ekrany przy takim ustawieniu.
to takie było założenie, że przy 0s ekran się zmienia za pomocą przycisku.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Mon Oct 21, 2024 7:18 pm
LukaszH wrote: Mon Oct 21, 2024 7:10 pm Przy ustawieniu pola "podświetlenia" na 0 sek, to już ekrany nie przeskakują automatycznie - nie ma znaczenia ile się wpisze sek. w polu "ekran". Przycisk działa poprawnie i można przyciskiem zmieniać ekrany przy takim ustawieniu.
A nie powinno być tak że jak "ekran" = 0 sek - to zmieniamy przyciskiem ? Podświetlenie 0 sek nie powinno mieć raczej znaczenia do przewijania ekranu, a tylko jest to czas 100% podświetlenia po wzbudzeniu przyciskiem albo po resecie, a następnie wraca do zadanej wartości ?
YoMan

LukaszH wrote: Mon Oct 21, 2024 8:31 pm
krycha88 wrote: Mon Oct 21, 2024 7:18 pm
A nie powinno być tak że jak "ekran" = 0 sek - to zmieniamy przyciskiem ? Podświetlenie 0 sek nie powinno mieć raczej znaczenia do przewijania ekranu, a tylko jest to czas 100% podświetlenia po wzbudzeniu przyciskiem albo po resecie, a następnie wraca do zadanej wartości ?
Kiedyś tak chyba było, że "Ekran [s]" to czas trwania ekranu i ustawienie "0" wyłączało przeskakiwanie a "Podświetlenie [s]" to czas do wygaszenia i nie mialo wpływu na przeskakiwanie ekranów. Nie działa to tak teraz? Nie mylisz wierszy? (sory ale czasami glupie pytanie otwiera oczy)
YoMan

Return to “GUI Generic”