OLED - kontrola ekranów

LukaszH

Aż musiałem kilka razy sprawdzić i na esp32 i soft 7.3.3 - czas podświetlenia działa prawidłowo - przy 0sek, dwa pozostałe parametry czas „ekran” i moc podświetlenia reagują prawidłowo. Natomiast na esp8266 i deep sleep + oled + czujniki i2c i najnowszy soft, tak jak pisałem wyżej czas podświetlenia 0sek powoduje że parametr czas ekranu nie działa (nie przewijają się automatycznie ekrany), a przewijać da się tylko przyciskiem. Sprawdzałem różne czasy „ekranu” od 1sek do 15sek - nic nie reaguje i jak by tam było ustawione „0 sek”.
Oczywiście druga moja prośba aby dodać jakiś checkbox aby można wyłączyć poszczególne ekrany aby nie były wyświetlane na OLED, nadal byłaby bardzo pomocna ;)
krycha88

LukaszH wrote: Wed Oct 23, 2024 5:39 am Aż musiałem kilka razy sprawdzić i na esp32 i soft 7.3.3 - czas podświetlenia działa prawidłowo - przy 0sek, dwa pozostałe parametry czas „ekran” i moc podświetlenia reagują prawidłowo. Natomiast na esp8266 i deep sleep + oled + czujniki i2c i najnowszy soft, tak jak pisałem wyżej czas podświetlenia 0sek powoduje że parametr czas ekranu nie działa (nie przewijają się automatycznie ekrany), a przewijać da się tylko przyciskiem. Sprawdzałem różne czasy „ekranu” od 1sek do 15sek - nic nie reaguje i jak by tam było ustawione „0 sek”.
Oczywiście druga moja prośba aby dodać jakiś checkbox aby można wyłączyć poszczególne ekrany aby nie były wyświetlane na OLED, nadal byłaby bardzo pomocna ;)
Poprawię. Czyli zapewnię automatyczne przewijanie ekranów jeżeli podświetlenie jest ustawione na 0s :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88

LukaszH wrote: Wed Oct 23, 2024 5:39 am Aż musiałem kilka razy sprawdzić i na esp32 i soft 7.3.3 - czas podświetlenia działa prawidłowo - przy 0sek, dwa pozostałe parametry czas „ekran” i moc podświetlenia reagują prawidłowo. Natomiast na esp8266 i deep sleep + oled + czujniki i2c i najnowszy soft, tak jak pisałem wyżej czas podświetlenia 0sek powoduje że parametr czas ekranu nie działa (nie przewijają się automatycznie ekrany), a przewijać da się tylko przyciskiem. Sprawdzałem różne czasy „ekranu” od 1sek do 15sek - nic nie reaguje i jak by tam było ustawione „0 sek”.
Wrzuciłem poprawkę.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 5:20 pm
Wrzuciłem poprawkę.
Poprawka rozwiązała problem - dzięki :)
Jest szansa na check boxy aby można było wybrać czy dany ekran będzie wyświetlany czy nie ?
Sebek74

Dotyczy SSD1306 - ustawienie jasności na 0% daje najmniejszą jasność ale nadal nie wygasza ekranu. Czy można poprosić o skorygowanie tego? Podobno te OLED wypalają się po czasie.

edit: informacja uzupełniająca, nie wiem o co chodzi. Na niebieskim OLED jest tak jak piszę. Na białym jest prawidłowo - wyłącza się w ogóle. Mam podpięte do różnych modułów ale oba na ESP32.
Last edited by Sebek74 on Mon Dec 16, 2024 1:24 pm, edited 1 time in total.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
Sebek74

A mam takie pytanie. Jeśli mam kilka przycisków, które służą mi do kontroli działania układu, ale przyciski te mam np na obudowie układu - to jak ogarnąć żeby dowolny z przycisków przywracał ekran do pełnej jasności?
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20

Return to “GUI Generic”