Powiadomienie jeśli garaż jest nadal otwarty po zmroku.

YoMan

Kormoran wrote: Fri Oct 06, 2023 5:24 am
pzygmunt wrote: Thu Oct 05, 2023 1:16 pm W przypadku skryptów trzeba weryfikować zmienną "connected". Aktualizacja modułu nic nie da.
Dlatego kiedyś gdzieś poruszałem temat czy jest możliwość zmiany domyślnego statusu po połączeniu na zamknięty, bo jw łączy się- warunek connected spełniony ale status przez sekundę jest otwarty więc dostaję powiadomienie mimo, że garaż jest zamknięty. Zresztą mniejsza już o większość. Wyzbyłem się supla scripts po wprowadzeniu reakcji wschód zachód i brakuje tylko tego ale chwilowo zastąpie sobie to zamykaniem o 22 chociaż nie jest to rozwiązaniem zapominalstwa mojego ojca 🤣
Zrób podwójną scenę:
1. akcja: jest connected and open -> poczekaj 5s i wykonaj 2
2. Jeżeli connected and open -> wysłij powiadomienie

wtedy nie powinna już wysyłać powiadomien z powodu tej sekundy
YoMan

Jak zawsze istnieje możliwość tego co opisałeś, ale nie w bezpośredni sposób. Zakładam że masz jakiś moduł do sterowania bramą na przekaźniki i sensorem (kontraktron albo wyjście z napędu). Jeśli byś miał coś w rodzaju incan (2 przekaźniki, 2 przyciski, 2 swnsory) to można załatwić sprawę przez przekaźnik. Czujnik bramy ustawiasz przez przekaźnik do wejścia sensora, a w cloud robisz sobie harmonogram na ten przekaźnik(kilka razy po 22:00 uruchamiasz i wyłączasz w zależności ile razy i co ile chcesz by powiadomienie przychodziło). W ten sposób na sensor ustawiasz powiadomienie o otwartej bramie, a przekaźnik na harmonogramie będzie rodzajem wyzwalacza do sprawdzenia stanu bramy.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”