Sbw 01/ Beninca JM.4ESA 5B

kamil.wolk

Chyba to głupie pytanie ale jak ustawić multimetr żeby sprawdzić to zwarcie? Jestem kompletnym laikiem :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Ustaw na symbol diody. Jak zewrzesz przewody z multimetru powinieneś mieć sygnał dźwiękowy
kamil.wolk wrote: Fri Oct 06, 2023 10:04 am Jestem kompletnym laikiem :(
Odważny jesteś :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Przy zwarciu powinieneś słyszeć sygnał dźwiękowy. Zanim podłączysz zewrzyj dla testu sondy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kamil.wolk

Rozumiem ze to jest ikonka diody (zdjęcie)?
Wyciągnąłem przewody z gniazda aux i teraz multimetrem czarna końcówka do 24v - a czerwona do wejścia aux przy otwartej i zamkniętej bramie czy dobrze rozumiem?
kamil.wolk

Ok czyli ustawiony mam dobrze, a przepraszam jakie sondy na test?
kamil.wolk

Ok sondy z multimetra zwarte wydają dźwięk
Robert Błaszczak

Tak, to jest ikonka diody. Jak pokrętło ustawisz na tą ikonkę, włączysz multimetr i zewrzesz ze sobą przewody multimetru to powinieneś słyszeć sygnał dźwiękowy. Jeśli tak będzie, to odłącz oba przewody od dwóch zacisków AUX i podłącz multimetr. Czerwony do jednego zacisku AUX, czarny do drugiego (obojętnie w jakiej kolejności). Otwórz bramę - powinieneś słyszeć sygnał dźwiękowy. W czasie otwierania sygnał będzie przerywany. Po zamknięciu bramy brak sygnału dźwiękowego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kamil.wolk

Przy pustych wtykach aux multimetr nie reaguje dźwiękiem ani przy opuszczonej ani otworzonej bramie…
Sam już zgłupiałem…
Robert Błaszczak

Wygląda więc na to, że masz źle skonfigurowane wyjście AUX, lub też uszkodzony jest sterownik bramowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kamil.wolk

Przepraszam Panowie złe wkładałem multimetr…
Panie Robercik jest tak jak Pan napisał. Włożyłem multimetr poprawnie i mam ciągły dźwięk przy otwartej bramie, przerywany podczas pracy bramy i brak dźwięku przy zamkniętej bramie czyli jest Ok

Return to “ZAMEL SBW-01”