Esp 8264

lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Chciałem wrócić do tematu, tyle że z chipem 8685.
Z linku podanego przez kolegę @Klew wyczytałem, że to jest
Esp32 C3. W GG kompiluje soft jasonem, wszystko jest ok do momentu erase. Później wywala błąd.
Moduł jest nowy i pewnie pusty, bez założonej partycji boot.
Niby przez Arduino wgrany został przykład pod niego. Ale dalej nie idzie go wprowadzić w stan programowania ani przez GG do ani przez Flash Downloader Tools.
Jakieś porady?
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

ESP8685 to ESP32-C3. Dla pewności możesz sprawdzić po pełnej nazwie modelu układu, bo czasem jedna literka dużo zmienia ;).

Czym programujesz? Jeśli nie z przeglądarki, to zacznij od aktualizacji tego "esp flash tool" do jakiejś najnowszej wersji.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

To jest esp32 Wroom-06 H4
Wersja tego Tool najnowsza
Z Arduino wgrany przykład poprawnie.
Być może w tym programie ustawiam złe parametry,
wpisuje to co wygenerował Buldier GG, ale on wywala błąd invalid header..
Może Goral64 coś podpowiesz?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Wgraj najpierw z Arduino dowolny przykład ale z ustawieniami pamięci FLASH identycznymi jak w GUI-Generic. Arduino sformatuje wtedy FLASH według schematu wymaganego przez GUI. Po tej operacji będziesz mógł wgrać program wygenerowany przez GUI (z zaznaczeniem czyszczenia pamięci).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

No właśnie z tymi parametrami z GUI nie idzie.
User avatar
veeroos
Posts: 419
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Ja znalazłem coś takiego, wydaje mi się że jak układ jest nowy to od razu jest w trybie boot, a tu taki schemat znalazłem w dokumentacji do tego modułu, może by warto spróbować, ja niestety nie posiadam tych układów (jeszcze 😉), więc nie sprawdzę, ale widzę że chyba trzeba się podoktoryzować 😉
IMG_20240529_100344.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

lukasz06 wrote: Wed May 29, 2024 6:41 am No właśnie z tymi parametrami z GUI nie idzie.
Łukasz, w Arduino IDE we właściwościach płytki ustawiłeś właściwy schemat partycji?
Zrzut ekranu 2024-05-29 115111.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed May 29, 2024 9:51 am
lukasz06 wrote: Wed May 29, 2024 6:41 am No właśnie z tymi parametrami z GUI nie idzie.
Łukasz, w Arduino IDE we właściwościach płytki ustawiłeś właściwy schemat partycji?

Zrzut ekranu 2024-05-29 115111.png
Nie, ustawiona była chyba: Default 4MB with spiffs
( 1.2MB App/1.5MB SPIFFS)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

No to ustaw, wgraj najprostszy przykład z Arduino na tego ESP, a następnie wgraj właściwy program z GUI z opcją czyszczenia pamięci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Moduł jest u kolegi, dam znać czy poszło, dzieki 😉

Return to “Ogólna dyskusja”