v23.10.01-BETA1 - Wykresy temperatur po nowemu

Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Pierwsze zdjęcie z "0", drugie bez "0".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG
Posts: 308
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

mipolansk wrote: Thu Oct 19, 2023 6:32 am
RomanG wrote: Thu Oct 19, 2023 5:59 am Każdy wykres podzielony jest na 10-cio minutowe słupki i przy zakresie 24 godzin jest ich 144, przy zakresie 7-miu dni jest ich 1008 itd.
Co by teraz tam się nie wyświetlało, to taka forma jest mało czytelna i lepiej, gdyby wrócić do poprzedniej wersji wyświetlania.

Chodziło mi o to - co wcześniej zauważył @YoMan - , że obecnie po zaznaczeniu słupka nie jest wyświetlana data i godzina lecz numer słupka w/g wybranej agregacji i wybranego zakresu.

Edit; Muszę doprecyzować; wykresy z czujników w "dymku" - po zaznaczeniu konkretnej pozycji - podają także datę i godzinę, natomiast wykresy liczników podają tylko numer kolejnego słupka.
mipolansk
Posts: 290
Joined: Fri Dec 11, 2020 8:40 pm

Post

RomanG wrote: Thu Oct 19, 2023 7:02 am
Chodziło mi o to - co wcześniej zauważył @YoMan - , że obecnie po zaznaczeniu słupka nie jest wyświetlana data i godzina lecz numer słupka w/g wybranej agregacji i wybranego zakresu.

Edit; Muszę doprecyzować; wykresy z czujników w "dymku" - po zaznaczeniu konkretnej pozycji - podają także datę i godzinę, natomiast wykresy liczników podają tylko numer kolejnego słupka.
Jeśli chodzi o wykresy liczników to jakiś niezamierzony błąd się wkradł. Poprawię to.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Patryk wrote: Thu Oct 19, 2023 7:02 am Pierwsze zdjęcie z "0", drugie bez "0".
Prawda, zę pierwsze zdjęcie z "0" jest o wiele lepsze ? :lol: :mrgreen:
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pablo5 wrote: Thu Oct 19, 2023 6:19 am Brawa i fajnie to wygląda jak na pierwszy rzut oka.
Ale moje wątpliwości budzi użycie słowa "agregacja"... ono jest mało jasne, dla wielu użytkowników może być takie: "ale o co chodzi??".
Może bardziej logicznie byłoby "jednostka czasu"...?
Nazwa "agregacja" jest już od wielu miesięcy ustawiona w Cloud na to samo ustawienie:
2023-10-19_09-59.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
myxhir
Posts: 369
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

YoMan wrote: Wed Oct 18, 2023 8:48 pm
mipolansk wrote: Wed Oct 18, 2023 8:08 pm Zapraszamy do testowania nowej wersji v23.10.01-BETA1

Nowości:
- Nowe wykresy temperatur dla termometrów
- Te same nowe wykresy temperatur również dla termostatów :)
- W ogólnym widoku termostatu dodaliśmy aktualną wartość wilgotności

Poprawki:
- Ikona okna dachowego poprawnie pokazuje stan

Nowe wykresy są w wersji BETA. Chcielibyśmy poznać Waszą opinię jak wam się ich używa i co by wam się jeszcze przydało. Największą dyskusją po naszej stronie były dostępne zakresy, także sprawdźcie je i podzielcie się swoimi uwagami. W kwestii tego co jeszcze planujemy dodać do wykresów:
- Zakres niestandardowy - będzie pozwalał wybrać zakres dat, z jakich chcemy zobaczyć dane
- Porównywanie okresów

Link do aplikacji: https://drive.google.com/file/d/1MX_rYy ... sp=sharing
Nie wiem co będzie przy temp ujemnych ale teraz kazdy wykres od dołu zaczyna się od 0. IMHO lepiej było jak się skalował adekwatnie do wyświetlanych danych

EDIT: ok, wygląda na to że tylko pierwszy raz, potem pamięta skalę
EDIT2: każda zmiana zakresu jednak resetuje do ustawienia domyślnej skali
Odpowiedź na screenie :-)

Natomiast mam uwagę jeśli rozskaluje wykres jak na screenie ze obcinam sobie połowę o wyjście z kanału do menu i powrót nie powoduje przeskalowania tak aby cały wykres był widonczy. Sprawdzałem i stara apka przeskalowywala tak że był widoczny cały wykres. Dopiero zmiana wyświetlania lub agregacji dostosowuje wykres do ekranu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

myxhir wrote: Thu Oct 19, 2023 8:22 am Natomiast mam uwagę jeśli rozskaluje wykres jak na screenie ze obcinam sobie połowę o wyjście z kanału do menu i powrót nie powoduje przeskalowania tak aby cały wykres był widonczy. Sprawdzałem i stara apka przeskalowywala tak że był widoczny cały wykres. Dopiero zmiana wyświetlania lub agregacji dostosowuje wykres do ekranu
Tak, to jest celowe. W starych wykresach, zawsze ustawiał się maksymalny zoom out. Nie dało się wejść w wykres, ustwaić jakiegoś zooma, wyjść na chwilę gdzie indziej i wrócić ;).
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Jak że, mam iOS to muszę czekać :( na nowa wersje, zapytam czy temp w aplikacji odświerzaja się jak wcześniej co 10min i czy to w ogóle zależy od aplikacji czy serwera bardziej?
User avatar
myxhir
Posts: 369
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

klew wrote: Thu Oct 19, 2023 8:36 am
myxhir wrote: Thu Oct 19, 2023 8:22 am Natomiast mam uwagę jeśli rozskaluje wykres jak na screenie ze obcinam sobie połowę o wyjście z kanału do menu i powrót nie powoduje przeskalowania tak aby cały wykres był widonczy. Sprawdzałem i stara apka przeskalowywala tak że był widoczny cały wykres. Dopiero zmiana wyświetlania lub agregacji dostosowuje wykres do ekranu
Tak, to jest celowe. W starych wykresach, zawsze ustawiał się maksymalny zoom out. Nie dało się wejść w wykres, ustwaić jakiegoś zooma, wyjść na chwilę gdzie indziej i wrócić ;).
Czyli cytując klasyka 😉

Code: Select all

  it's not a bug it's a feature  
Dzięki za wyjasnienie
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Thu Oct 19, 2023 8:43 am Jak że, mam iOS to muszę czekać :( na nowa wersje, zapytam czy temp w aplikacji odświerzaja się jak wcześniej co 10min i czy to w ogóle zależy od aplikacji czy serwera bardziej?
Temperatury odświeżają się tak szybko jak urządzenie podaje.
Natomiast wykresy w Supli są zapisywane co 10 min i to się raczej nie zmieni i nie zależy to od aplikacji.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Android”