I tu jest problem, bo tego sonoff-a nie da się (i znowu napiszę -chyba) wykorzystać do tego układu.djalex wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 10:42 amJa doskonale wiem że w puszce gdzie jest odejście na lampę są wszystkie potrzebne żyły do prawidłowego podłączenia, tylko autor tego "nie widzi". Sonoff Mini jest sterowany poprzez zwarcie wejść S1-S2 a nie poprzez potencjał L lub N!!!RomanG wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 9:04 am@djalex ..przecież tu ma wszystko, czego potrzebuje do pałączenia w/g Twojego schematu (kierunek na "Berlin").
Nie musi już podłączać N-ki do żarówki, bo ta już jest podłączona w zatynkowanej puszce. Problemem (chyba) jest Sonoff mini, który prawdopodobnie jest sterowany "N"-ką a nie fazą.
Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora
-
-
No dokładnie tak.radzik_r wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 9:39 amskoro masz wszystkie potrzebne przewody w ostatniej puszce to wystarczy podłaczyć żarówkę pod sonofa, a włączniki jako wejście sterujące do sonofa.ruza wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 8:07 am
Dzień dobry,
W puszcze w której mam Sonoff, zgodnie z rysunkiem mam:
2 przewody od krzyżowego,
1 idący do zatynkowanej puszki, który później idzie do żarówek,
2 dodatkowe z N i L doprowadzone przeze mnie.
Wszystko, łącznie z Sonoff, znajduje się w puszce pod łącznikiem schodowym, który był w instalacji od samego początku. Doprowadzone zostały tylko L i N. Żadnych przewodów od przekaźnika nie prowadziłem, to wszystko jest w Sonoff i w puszcze od łącznika.
Przekaźnik zastępuje 1:1 łącznik schodowy.
-
Dziękuję za podpowiedź. Proszę więc o informacje, jaki sterownik załatwił by mój problem bez żadnych kombinacji?
EDIT: Och, zwracam honor. Nie wyrzucając łącznika schodowego, biorąc z niego wyjście tj. stan na L, mogę sterować układem.
Zafixowalem się na sonoffie, a faktycznie rozwiązanie było na wyciągnięcie ręki.
Pozdrawiam,
Piotr
EDIT: Och, zwracam honor. Nie wyrzucając łącznika schodowego, biorąc z niego wyjście tj. stan na L, mogę sterować układem.
Zafixowalem się na sonoffie, a faktycznie rozwiązanie było na wyciągnięcie ręki.
Pozdrawiam,
Piotr
Last edited by ruza on Sun Oct 22, 2023 10:50 am, edited 1 time in total.
-
Jak najbardziej się da wykorzystaćRomanG wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 10:46 amI tu jest problem, bo tego sonoff-a nie da się (i znowu napiszę -chyba) wykorzystać do tego układu.djalex wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 10:42 amJa doskonale wiem że w puszce gdzie jest odejście na lampę są wszystkie potrzebne żyły do prawidłowego podłączenia, tylko autor tego "nie widzi". Sonoff Mini jest sterowany poprzez zwarcie wejść S1-S2 a nie poprzez potencjał L lub N!!!RomanG wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 9:04 am
@djalex ..przecież tu ma wszystko, czego potrzebuje do pałączenia w/g Twojego schematu (kierunek na "Berlin").
Nie musi już podłączać N-ki do żarówki, bo ta już jest podłączona w zatynkowanej puszce. Problemem (chyba) jest Sonoff mini, który prawdopodobnie jest sterowany "N"-ką a nie fazą.
-
-
Pisałeś że od zagipsowanej puszki idą 3 żyły. Czyli stan w puszce w której był łącznik schodowy masz najprawdopodobniej tak: 3 żyły z puszki rozdzielczej, 2 żyły z L i N które doprowadziłeś i minium 3 żyły które przychodzą z puszki gdzie jest łącznik krzyżowy tak?
-
Nie, tak jak już pisałem, w puszcze z łącznikiem schodowym mam stan taki:djalex wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 10:53 amPisałeś że od zagipsowanej puszki idą 3 żyły. Czyli stan w puszce w której był łącznik schodowy masz najprawdopodobniej tak: 3 żyły z puszki rozdzielczej, 2 żyły z L i N które doprowadziłeś i minium 3 żyły które przychodzą z puszki gdzie jest łącznik krzyżowy tak?
3 żyły od puszki zatynkowanej (2 są od krzyżowego, 3cia to upraszczajac wyjście na lampę),
2 żyły z L i N, które doprowadziłem ja.
Nic więcej w puszce pod łącznikiem schodowym nie ma.
Z tego co widzę, ROW-01, sterowany L na wyjściu z ostatniego schodowego załatwił by sprawę.
-
Nie zauważyłem że edytowałeś posta. Możesz wykorzystać potencjał L który wychodzi z ostatniego schodowego do sterowania modułami które tak działają czyli np ROW, Shelly 1 albo "odciąć ukłąd łączników od zasilania tylko zrobić z nich pętlę która będzie podłączona w SOnoff Mini do S1-S2ruza wrote: ↑Sun Oct 22, 2023 10:48 am Dziękuję za podpowiedź. Proszę więc o informacje, jaki sterownik załatwił by mój problem bez żadnych kombinacji?
Pozdrawiam,
Piotr