Włącznik światła i stan na podstawie fotorezystora
-
Myślałem że to, to samo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kolego, w ostatniej puszce masz wszystko co potrzebne, zainwestuj w row-01 i problem będziesz mał z głowy
-
Ciągle myślę i zdaje mi się że te 3 żyły idą nie do puszki "zatynkowanej" tylko przychodzą z puszki w której masz jeden z łączników krzyżowych.ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:58 am
Nie, tak jak już pisałem, w puszcze z łącznikiem schodowym mam stan taki:
3 żyły od puszki zatynkowanej (2 są od krzyżowego, 3cia to upraszczajac wyjście na lampę),
2 żyły z L i N, które doprowadziłem ja.
Nic więcej w puszce pod łącznikiem schodowym nie ma.
Z tego co widzę, ROW-01, sterowany L na wyjściu z ostatniego schodowego załatwił by sprawę.
W tej sytuacji pod łącznikiem schodowym nie pod tym do którego wstawiłeś L i N oraz Sonoffa tylko pod tym drugim schodowym masz zasilanie i równocześnie wyjście na lampę. Odsłoń proszę tę puszkę gdzie masz łącznik schodowy tą drugą w której nie doprowadzałeś L i N i zrób zdjęcie.
-
Czyli zakładasz, że ten "żarówkowy przewód" wraca do pierwszego łącznika schodowego i stamtąd dopiero do żarówki? W tej pierwszej puszce może jednak nie być "N"-ki. Więc to nic nie zmieni.djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 1:28 pmCiągle myślę i zdaje mi się że te 3 żyły idą nie do puszki "zatynkowanej" tylko przychodzą z puszki w której masz jeden z łączników krzyżowych.ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:58 am
3 żyły od puszki zatynkowanej (2 są od krzyżowego, 3cia to upraszczajac wyjście na lampę),
W tej sytuacji pod łącznikiem schodowym nie pod tym do którego wstawiłeś L i N oraz Sonoffa tylko pod tym drugim schodowym masz zasilanie i równocześnie wyjście na lampę. Odsłoń proszę tę puszkę gdzie masz łącznik schodowy tą drugą w której nie doprowadzałeś L i N i zrób zdjęcie.
I odnośnie tego odpowiednika sonoff-a; jest trochę inny, bo sterowany "N"-ką i to mnie zmyliło.
-
Jeśli tak jest jak zakładam to można użyć Sonoffa pod warunkiem przerohienia wszystlich łączników na monostabilne.RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 2:27 pmCzyli zakładasz, że ten "żarówkowy przewód" wraca do pierwszego łącznika schodowego i stamtąd dopiero do żarówki? W tej pierwszej puszce może jednak nie być "N"-ki. Więc to nic nie zmieni.djalex wrote: Sun Oct 22, 2023 1:28 pmCiągle myślę i zdaje mi się że te 3 żyły idą nie do puszki "zatynkowanej" tylko przychodzą z puszki w której masz jeden z łączników krzyżowych.ruza wrote: Sun Oct 22, 2023 10:58 am
I odnośnie tego odpowiednika sonoff-a; jest trochę inny, bo sterowany "N"-ką i to mnie zmyliło.
A zamiennik z twojego zdjecia nie jest sterowany przez N ani L tylko jak znalazles w necie poprzez zwarcie GND do GPIO
-
Ale co stoi na przeszkodzie, żeby teraz wypiąć zasilanie na wyłączniki ("L" w pierwszym schodowym), poprzepinać w puszkach wyłącznikowych i przerobić wyłączniki na monostabilne. Układ tych dwóch przewodów zwieranych wyłącznikami monostabilnymi wpiąć na S1 i S2 i wszystko działa tak, jak teraz @ruza ma podłączone? Tylko zmiana połączeń w wyłącznikach i wszystko gra. 
Odnośnie zamiennika sonoff-a;
Popatrz na zdjęcie, które wstawiłem; załączanie odbywa się za pomocą "N"-ki. "Mój" moduł mógłby działać w układzie @ruza przepinając zasilanie schodowych z "L"-ki na "N"-kę.

Popatrz na zdjęcie, które wstawiłem; załączanie odbywa się za pomocą "N"-ki. "Mój" moduł mógłby działać w układzie @ruza przepinając zasilanie schodowych z "L"-ki na "N"-kę.
-
No to kolego @Roman powiedz gdzie sie wpina te sterowanie przez N?RomanG wrote: Sun Oct 22, 2023 3:39 pm Ale co stoi na przeszkodzie, żeby teraz wypiąć zasilanie na wyłączniki ("L" w pierwszym schodowym), poprzepinać w puszkach wyłącznikowych i przerobić wyłączniki na monostabilne. Układ tych dwóch przewodów zwieranych wyłącznikami monostabilnymi wpiąć na S1 i S2 i wszystko działa tak, jak teraz @ruza ma podłączone? Tylko zmiana połączeń w wyłącznikach i wszystko gra.
-
Nie wiem, czy jestem to w stanie dobrze opisać, ale spróbuję.
Zmieniając "logikę zasilania"; czyli "L" zamieniam z "N" - wtedy tym modułem mógłbym sterować za pomocą "L"-ki. Ale to tak na marginesie.
edit; ale wtedy na żarówce muszę mieć na stałe "L", a to trochę słabe.
Do rzeczy; popatrz na wrzuconą przeze mnie fotkę; pierwsze dwa złącza na pcb to "Lout" i "Lin", następnie trzy razy "N" (zauważ, że to jeden potencjał); "Nin", "Nout" i "S1" i ostatnie złącze na płytce to "S2". Reasumując; jeżeli połączę "S1" z "S2" to faktycznie podam tam "N-kę".

Zmieniając "logikę zasilania"; czyli "L" zamieniam z "N" - wtedy tym modułem mógłbym sterować za pomocą "L"-ki. Ale to tak na marginesie.
edit; ale wtedy na żarówce muszę mieć na stałe "L", a to trochę słabe.
Do rzeczy; popatrz na wrzuconą przeze mnie fotkę; pierwsze dwa złącza na pcb to "Lout" i "Lin", następnie trzy razy "N" (zauważ, że to jeden potencjał); "Nin", "Nout" i "S1" i ostatnie złącze na płytce to "S2". Reasumując; jeżeli połączę "S1" z "S2" to faktycznie podam tam "N-kę".
Last edited by RomanG on Sun Oct 22, 2023 4:34 pm, edited 3 times in total.
-
Wydaje Ci się że te piny Nin, Nout i S1 są połączone. Jak tak zrobisz to prawdopodobnie uwalisz moduł. I jeszcze odpowiedz sobie w takim razie do czego służy S2? Poszukaj po prostu schematu jak się podłacza do instalacji rzeczony moduł.