Sonoff POW Elite 20A (POWR320D)

Maniek913

klew wrote: Mon Nov 06, 2023 7:55 pm
Maniek913 wrote: Mon Nov 06, 2023 7:20 pm W tym urządzeniu jest przekaźnik bistabilny z pojedynczym uzwojeniem , póki co nie można nim sterować w supli - wymaga podawania krótkich impulsów o przeciwnych polaryzacjach na cewkę przekaźnika . Dochodzi jeszcze problem sprawdzania stanu przekaźnika po utracie zasilania. (Cewka zasilana jest tylko przy zmianie stanu).
Klasa do obsługi tego typu przekaźnika jest w Supli od dawna, ale skoro jest ta rozmowa, to pewnie w GG nie ma dla niej wsparcia.

Jak tutaj odczytuje się stan przekaźnika?
Analizowałem to w zeszłym roku , co prawda na innym urządzeniu, ale przekaźnik jest identyczny, wiec domniemywam że sposób sterowania też :
viewtopic.php?p=122087#p122087
Nie udało mi się go uruchomić
Maniek913

roman106 wrote: Mon Nov 06, 2023 8:47 pm @Maniek913 fajnie, że wyjaśniłeś dlaczego te urządzenie nie jest wspierane.
Co do programowania, zrobiłem tak jak napisałeś, ale efektu brak. Flashowanie przebiega poprawnie, na końcu komunikat:
Leaving...
Hard resetting via RTS pin...

Gdzie indziej wyczytałem, że powinno się zrobić hard reset zwierając pin RST do masy. Ale na tej płytce nie ma pinu RST. Dla sprawdzenia wgrałem suplę i sprzęt się uruchamia. Jakieś sugestie co można jeszcze zrobić?
Myślę że masz uszkodzony plik kopii - ja kilkukrotnie przywracałem orginał, co prawda nie w tym konkretnym urządzeniu , ale podany sposób się sprawdził. Pin RST resetuje tylko program , nie sądzę aby miał wpływ na zawartość pamięci flash . Ale jeśli chcesz to możesz dokopać się do samego układu ESP i tam zrobić zwarcie.
radzik_r

Maniek913 wrote: Mon Nov 06, 2023 7:20 pm W tym urządzeniu jest przekaźnik bistabilny z pojedynczym uzwojeniem , póki co nie można nim sterować w supli - wymaga podawania krótkich impulsów o przeciwnych polaryzacjach na cewkę przekaźnika . Dochodzi jeszcze problem sprawdzania stanu przekaźnika po utracie zasilania. (Cewka zasilana jest tylko przy zmianie stanu).
Klasa do obsługi tego typu przekaźnika jest w Supli od dawna, ale skoro jest ta rozmowa, to pewnie w GG nie ma dla niej wsparcia.

Pokaż o ostrej klasie piszesz.

Bo jeśli masz na myśli bistable_relay to tam to działa inaczej, jedno gpio podaję impulsy a drugie jest do odczytu stanu czy relay jest on czy OFF.

Tutaj potrzebne jest sterowanie na zasadzie mostka h.
Czy to jest w SD? Nie rzuciło mi się w oczy.
klew

radzik_r wrote: Tue Nov 07, 2023 1:27 pm

Bo jeśli masz na myśli bistable_relay to tam to działa inaczej, jedno gpio podaję impulsy a drugie jest do odczytu stanu czy relay jest on czy OFF.

Tak, miałem na myśli BistableRelay, ale tam rzeczywiście było jedno GPIO, które dawało impuls i oczekiwało "zmiany stanu przekaźnika".

Ten sonof wymaga podania impulsu na jedno GPIO, aby włączyć przekaźnik oraz impulsu na drugie GPIO, aby go wyłączyć, tak?
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
radzik_r

klew wrote: Tue Nov 07, 2023 1:49 pm
radzik_r wrote: Tue Nov 07, 2023 1:27 pm

Tak, miałem na myśli BistableRelay, ale tam rzeczywiście było jedno GPIO, które dawało impuls i oczekiwało "zmiany stanu przekaźnika".

Ten sonof wymaga podania impulsu na jedno GPIO, aby włączyć przekaźnik oraz impulsu na drugie GPIO, aby go wyłączyć, tak?
Dokładnie tak.

I w tym przypadku wydaje mi się że wymagane jest odrazu wykorzystanie storage by zapisywał się stan przekaźnika, bo po restarcie przekaźnik będzie włączony a stan w SD będzie wyłączony, więc dlatego musi być coś co pamięta ten stan przekaźnika.
Bo raczej osóbne gpio do odczytu stanu raczej się w tym przypadku nie sprawdzi Bo np ten sonoff nie wystawia osobnego sygnału.

Więc fajnie by było gdybys dorobił w wolnym czasie (o ile taki masz)

Na myśl mi przychodzą dwia rozwiązania.

Pierwsza: impulsy osobne gpio do ON i OFF i storage do zapamiętania stanu.

Druga: impulsy gpio ON OFF osobne gpio i dodatkowo 3 gpio do informowania stanu
roman106

Płytka tego Sonoffa jest uniwersalna, bo jest na niej napis POWR316/320D. Różnica jest taka, że są inne przekaźniki. Na płytce jest obrys dwóch przekaźników. Niżej zdjęcie POW16:

https://i0.wp.com/notenoughtech.com/wp- ... C544&ssl=1

Na razie daję sobie spokój z walką. Pewnie tak jak wyżej wspominano, plik kopii ma jakiś błąd.
roman106

Jeszcze przyszedł mi taki pomysł, żeby zdobyć oryginalne firmware (backup) tego sonoffa, sprawdzić różnice i podmienić różniące się ciągi.

Czy ktoś ma backup (ewelink) Sonoff POW Elite 20A (POWR320D)?
roman106

Ostatecznie wgrałem Tasmotę. Działa wyświetlacz, podgląd przez www - to mi wystarczy.
kowalskiW

Witam .
Czy jest szansa aby było wsparcie dla Sonoff POW Elite 20A (POWR320D) ?
Chodzi mi tylko o przekażnik, wyświetlacz może nie działać.
Pozdrawiam.

Return to “Sprzęt”