Row 01 dwa inne przełączniki pod IN
-
Od początku. Zamieniłem klapki teraz są prawidłowo. Za środkowym włącznikiem jest supla która pod IN ma podłączony przycisk i sterowanie swiatłem. Jedno IN jest wolne więc pytałem czy i jak mogę podłączyć lewy przycisk żeby był w nim wyzwalacz akcji z zachowaniem dotychczasowej funkcji tego przycisku. Bo niby klew wszystko już napisał ale sam nie wiem czy są jakieś wątpliwościami jeszcze...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
-
Sprawdź wskaźnikiem czy na IN2 pojawia się "faza". Wykorzystywanie przewodu ochronnego PE w sposób pokazany na zdjęciach jest delikatnie mówiąc niezgodny ze sztuką. Oznacz go przynajmniej taśmą o odpowiednim kolorze.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Nie rozumiem tego podłączenia. Gdzie ten żółtozielony idzie? Na ROW-01 ten trzeci styk, gdzie wchodzi żółtozielony to jedno z wyjść przekaźnika, a nie IN.mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:42 am Wziąłem fazę L z lewgo przełącznika (L żółtozielony) zrobiłem mostek żeby szło do przełącznika i do IN2 ale wyzwalacz nie działa. W przełączniku też jest jak na zdjęciu czyli L (Żółtozielony) wpięta jest do 1 a nie do L w przełączniku.
-
W momencie włączenia przełącznika jest Faza na IN ale przy wyłączonym oświetleniu nie. Przypomne że to włącznik schodowy. Podłączenie do przełącznika po wyjęciu go było takie jak na zdjęciu czyli brązowy do L, żółtozielony do 1 niebieski do 2. Po odpięciu przewodów fazą okazał się żółtozielony więc w przełączniku zostało podłączenie jak na początku ale mostek L (żółtozielony) zrobiłem do IN, w cloud ustawiłem wyzwalacz akcji na 2-klik. Nie działa. Wiem wiem że to nie zgodne ze sztuką, nadmienie też że to instalacja puszkowa i w przełączniku nie ma prawdopodobnie N bo idzie on bezpośrednio na lampe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jeśli pytasz o żółtozielony podłączony ze środkowej puszki jest wpięty do 11, natomiast to co jest wyciągnięte ze środkowego przełącznika działa prawidłowo od nie pamiętam jak dawna z wykorzystaniem środkowego przełącznika. Być może ten żółtozielony wykorzystany jest jako N (przerobiony w puszce bo była wolna żyła)klew wrote: Wed Nov 08, 2023 10:17 amNie rozumiem tego podłączenia. Gdzie ten żółtozielony idzie? Na ROW-01 ten trzeci styk, gdzie wchodzi żółtozielony to jedno z wyjść przekaźnika, a nie IN.mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:42 am Wziąłem fazę L z lewgo przełącznika (L żółtozielony) zrobiłem mostek żeby szło do przełącznika i do IN2 ale wyzwalacz nie działa. W przełączniku też jest jak na zdjęciu czyli L (Żółtozielony) wpięta jest do 1 a nie do L w przełączniku.
-
Przepraszam, ale ja się gubię.
Najlepiej byłoby tutaj całą tą instalację rozrysować na jakimś schemacie.
Najlepiej byłoby tutaj całą tą instalację rozrysować na jakimś schemacie.
-
Pomijając wszystko to wytłumaczy mi ktoś czemu faza L (żółtozielony) jest do przełącznika podłączony do 2 a nie do L. Zamiana tych przewodów w przełączniku ma jakiś sens czy nie ? To tylko zamyka obwód więc nie ma znaczenia ?
-
Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
-
Co za bzdury tu wypisujesz!!!! Przy schodowym bedzie faza raz na żółtozielonym a raz na niebieskim (domniemywam ze to tak jest podlaczone w drugiej puszce gdzie jest drugi schodowy), to są tzw przewody korespondencyjne. Wyjscie na oswietlenie pewnie jest właśnie w tej drugiej ktorej autor nie pokazał ani pewdo niej nie zajrzał.kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:22 am Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.