Row 01 dwa inne przełączniki pod IN

Sterownik jednokanałowy
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Od początku. Zamieniłem klapki teraz są prawidłowo. Za środkowym włącznikiem jest supla która pod IN ma podłączony przycisk i sterowanie swiatłem. Jedno IN jest wolne więc pytałem czy i jak mogę podłączyć lewy przycisk żeby był w nim wyzwalacz akcji z zachowaniem dotychczasowej funkcji tego przycisku. Bo niby klew wszystko już napisał ale sam nie wiem czy są jakieś wątpliwościami jeszcze...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Wziąłem fazę L z lewgo przełącznika (L żółtozielony) zrobiłem mostek żeby szło do przełącznika i do IN2 ale wyzwalacz nie działa. W przełączniku też jest jak na zdjęciu czyli L (Żółtozielony) wpięta jest do 1 a nie do L w przełączniku.

Image Image
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Sprawdź wskaźnikiem czy na IN2 pojawia się "faza". Wykorzystywanie przewodu ochronnego PE w sposób pokazany na zdjęciach jest delikatnie mówiąc niezgodny ze sztuką. Oznacz go przynajmniej taśmą o odpowiednim kolorze.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:42 am Wziąłem fazę L z lewgo przełącznika (L żółtozielony) zrobiłem mostek żeby szło do przełącznika i do IN2 ale wyzwalacz nie działa. W przełączniku też jest jak na zdjęciu czyli L (Żółtozielony) wpięta jest do 1 a nie do L w przełączniku.
Nie rozumiem tego podłączenia. Gdzie ten żółtozielony idzie? Na ROW-01 ten trzeci styk, gdzie wchodzi żółtozielony to jedno z wyjść przekaźnika, a nie IN.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

W momencie włączenia przełącznika jest Faza na IN ale przy wyłączonym oświetleniu nie. Przypomne że to włącznik schodowy. Podłączenie do przełącznika po wyjęciu go było takie jak na zdjęciu czyli brązowy do L, żółtozielony do 1 niebieski do 2. Po odpięciu przewodów fazą okazał się żółtozielony więc w przełączniku zostało podłączenie jak na początku ale mostek L (żółtozielony) zrobiłem do IN, w cloud ustawiłem wyzwalacz akcji na 2-klik. Nie działa. Wiem wiem że to nie zgodne ze sztuką, nadmienie też że to instalacja puszkowa i w przełączniku nie ma prawdopodobnie N bo idzie on bezpośrednio na lampe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

klew wrote: Wed Nov 08, 2023 10:17 am
mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:42 am Wziąłem fazę L z lewgo przełącznika (L żółtozielony) zrobiłem mostek żeby szło do przełącznika i do IN2 ale wyzwalacz nie działa. W przełączniku też jest jak na zdjęciu czyli L (Żółtozielony) wpięta jest do 1 a nie do L w przełączniku.
Nie rozumiem tego podłączenia. Gdzie ten żółtozielony idzie? Na ROW-01 ten trzeci styk, gdzie wchodzi żółtozielony to jedno z wyjść przekaźnika, a nie IN.
Jeśli pytasz o żółtozielony podłączony ze środkowej puszki jest wpięty do 11, natomiast to co jest wyciągnięte ze środkowego przełącznika działa prawidłowo od nie pamiętam jak dawna z wykorzystaniem środkowego przełącznika. Być może ten żółtozielony wykorzystany jest jako N (przerobiony w puszce bo była wolna żyła)
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Przepraszam, ale ja się gubię.

Najlepiej byłoby tutaj całą tą instalację rozrysować na jakimś schemacie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Pomijając wszystko to wytłumaczy mi ktoś czemu faza L (żółtozielony) jest do przełącznika podłączony do 2 a nie do L. Zamiana tych przewodów w przełączniku ma jakiś sens czy nie ? To tylko zamyka obwód więc nie ma znaczenia ?
kiler88
Posts: 130
Joined: Sun Jun 21, 2020 10:55 am

Post

Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
djalex
Posts: 515
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:22 am Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
Co za bzdury tu wypisujesz!!!! Przy schodowym bedzie faza raz na żółtozielonym a raz na niebieskim (domniemywam ze to tak jest podlaczone w drugiej puszce gdzie jest drugi schodowy), to są tzw przewody korespondencyjne. Wyjscie na oswietlenie pewnie jest właśnie w tej drugiej ktorej autor nie pokazał ani pewdo niej nie zajrzał.

Return to “ZAMEL ROW-01”