mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:57 pm
Już na to wpadłem też trochę wcześniej, chodziło o wykorzystanie lewego przełącznika ale jeśli to nie możliwe to lepiej wykorzystać środkowy. Wtedy nie będę musiał przeprowadzać kabli. Tylko że ja mam trochę inną koncepcje, więc pytanie czemu dzwonkowy? Chciałbym użyć zwykłego łącznika podwójnego bo takie mam w całym domu to nie będzie działać? W pojedynczym L idzie do L włącznika a IN11 do 2 włącznika, więc w podwójnym daje tak samo L, IN1 do 1 a IN2 do 2 włącznika ?
Przyciski monostabilne są bardziej intuicyjne w połączeniu z modułami, ale bistabilny też będzie działał, tak jak napisałeś jest prawidłowo. Zaleta monostabilnego jest taka, że zawsze wciskasz dół przycisku, żeby zmienić stan, na bistabilnym załączysz sobie wciskając dół łącznika, później wyłączysz w apce i żeby załączyć będziesz musiał wcisnąć górę łącznika, ale jeśli masz tak teraz i Ci odpowiada taki sposób też jak najbardziej będzie działał, tylko odpowiednio skonfiguruj wejście w trybie konfiguracyjnym modułu. Jeśli bardziej "na rękę" jest użycie lewej puszki, to zamontuj tam podwójny schodowy, który jest łącznikiem bistabilnym tak jak chciałeś, a kable przeprowadzisz bez problemu wybijając zaślepki w łączonych puszkach, po prostu zamiast jednej żyły musisz przeprowadzić dwie.