Row 01 dwa inne przełączniki pod IN

Sterownik jednokanałowy
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

djalex wrote: Wed Nov 08, 2023 12:34 pm
kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:22 am Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
Co za bzdury tu wypisujesz!!!! Przy schodowym bedzie faza raz na żółtozielonym a raz na niebieskim (domniemywam ze to tak jest podlaczone w drugiej puszce gdzie jest drugi schodowy), to są tzw przewody korespondencyjne
Napisaliście dokładnie to samo :P
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
djalex
Posts: 515
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

klew wrote: Wed Nov 08, 2023 12:43 pm
djalex wrote: Wed Nov 08, 2023 12:34 pm
kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:22 am Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
Co za bzdury tu wypisujesz!!!! Przy schodowym bedzie faza raz na żółtozielonym a raz na niebieskim (domniemywam ze to tak jest podlaczone w drugiej puszce gdzie jest drugi schodowy), to są tzw przewody korespondencyjne
Napisaliście dokładnie to samo :P
W sumie racja, mnie w pierwszej chwili przyszło na myśl że koledze @kiler88 chodzi o to że autor ma przełożyć przewody w tym "drugim" schodowym a nie zmienić pozycję łącznika (co oczywiście byłoby bezsensowne), także sorki. Kolego @mdi87, daj jeszcze zdjęcie puszki z tym drugim schodowym.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Oczywiście później, teraz praca 😉

Edit:
djalex wrote: Wed Nov 08, 2023 12:34 pm
kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:22 am Jeśli to jest schodowy, to zmień położenie drugiego schodowego, to już pewnie fazy na żółtozielonym nie będzie.
Co za bzdury tu wypisujesz!!!! Przy schodowym bedzie faza raz na żółtozielonym a raz na niebieskim (domniemywam ze to tak jest podlaczone w drugiej puszce gdzie jest drugi schodowy), to są tzw przewody korespondencyjne. Wyjscie na oswietlenie pewnie jest właśnie w tej drugiej ktorej autor nie pokazał ani pewdo niej nie zajrzał.

Jeśli jest tak jak myślisz czyli wyjście na oświetlenie jest z tej drugiej puszki to nie osiągnie tego co chcę?
kiler88
Posts: 130
Joined: Sun Jun 21, 2020 10:55 am

Post

Jeśli dobrze rozumiem co chcesz osiągnąć, czyli schodowy i wyzwalacz akcji, ale nie powiązany ze stanem lamp sterowanych przez schodowy, to z tego co widzę masz osprzęt Simon 54, kup dobie podwójny schodowy i jednej sekcji użyj zamiast obecnego schodowego, a na drugą podaj fazę ze środkowej puszki i wróć nią na IN ROWa.
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Dokładnie to chciałem osiągnąć. Faza nie może być dana z tej samej puszki tzn z żółtozielonego ? Myślę chyba sobie dam spokój, nie było to takie pilne, po prostu był wolny IN więc pomyślałem że go wykorzystam, ale wyszło jak zawsze :D
djalex
Posts: 515
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 2:11 pm Dokładnie to chciałem osiągnąć. Faza nie może być dana z tej samej puszki tzn z żółtozielonego ? Myślę chyba sobie dam spokój, nie było to takie pilne, po prostu był wolny IN więc pomyślałem że go wykorzystam, ale wyszło jak zawsze :D
@kiler88 ma rację, jeśli chcesz wykorzystać drugie wejście ROW-a używając wyłącznika tego z lewej schodowego dodatkowo niezależnie od funkcji którą pełni aktualnie to trzeba zastosować podwójny łącznik schodowy, w przypadku użycia obecnego pojedynczego sterowałbyś równocześnie oświetleniem i wejściem w ROW równocześnie.
kiler88
Posts: 130
Joined: Sun Jun 21, 2020 10:55 am

Post

A w ogóle to się niepotrzebnie uparliśmy na lewą puszkę. Wymień łącznik w środkowej na podwójny dzwonkowy i po sprawie.
djalex
Posts: 515
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

kiler88 wrote: Wed Nov 08, 2023 7:19 pm A w ogóle to się niepotrzebnie uparliśmy na lewą puszkę. Wymień łącznik w środkowej na podwójny dzwonkowy i po sprawie.
Bingo!!! I to jest najprostsze i najlepsze rozwiązanie
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Już na to wpadłem też trochę wcześniej, chodziło o wykorzystanie lewego przełącznika ale jeśli to nie możliwe to lepiej wykorzystać środkowy. Wtedy nie będę musiał przeprowadzać kabli. Tylko że ja mam trochę inną koncepcje, więc pytanie czemu dzwonkowy? Chciałbym użyć zwykłego łącznika podwójnego bo takie mam w całym domu to nie będzie działać? W pojedynczym L idzie do L włącznika a IN11 do 2 włącznika, więc w podwójnym daje tak samo L, IN1 do 1 a IN2 do 2 włącznika ?


Image Image
kiler88
Posts: 130
Joined: Sun Jun 21, 2020 10:55 am

Post

mdi87 wrote: Wed Nov 08, 2023 9:57 pm Już na to wpadłem też trochę wcześniej, chodziło o wykorzystanie lewego przełącznika ale jeśli to nie możliwe to lepiej wykorzystać środkowy. Wtedy nie będę musiał przeprowadzać kabli. Tylko że ja mam trochę inną koncepcje, więc pytanie czemu dzwonkowy? Chciałbym użyć zwykłego łącznika podwójnego bo takie mam w całym domu to nie będzie działać? W pojedynczym L idzie do L włącznika a IN11 do 2 włącznika, więc w podwójnym daje tak samo L, IN1 do 1 a IN2 do 2 włącznika ?


Image Image
Przyciski monostabilne są bardziej intuicyjne w połączeniu z modułami, ale bistabilny też będzie działał, tak jak napisałeś jest prawidłowo. Zaleta monostabilnego jest taka, że zawsze wciskasz dół przycisku, żeby zmienić stan, na bistabilnym załączysz sobie wciskając dół łącznika, później wyłączysz w apce i żeby załączyć będziesz musiał wcisnąć górę łącznika, ale jeśli masz tak teraz i Ci odpowiada taki sposób też jak najbardziej będzie działał, tylko odpowiednio skonfiguruj wejście w trybie konfiguracyjnym modułu. Jeśli bardziej "na rękę" jest użycie lewej puszki, to zamontuj tam podwójny schodowy, który jest łącznikiem bistabilnym tak jak chciałeś, a kable przeprowadzisz bez problemu wybijając zaślepki w łączonych puszkach, po prostu zamiast jednej żyły musisz przeprowadzić dwie.

Return to “ZAMEL ROW-01”